Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Laskonky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 41
Do dvou hodin Pro zkušené 40 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13649 kcal
Bílkoviny 170 g
Sacharidy 1251 g
Tuky 892 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Královský kousek! Laskonky patří mezi klasiku našich cukráren. Lehké a křehké sněhové těsto je naplněné lahodným krémem s griliášem. Nostalgickou vzpomínku na dětství můžete oživit i u vás doma. Recept na kokosové laskonky podle receptu cukráře Vladímíra Krofty vás k zaručenému úspěchu dovede pěkně krok po kroku.

Suroviny

bílek 210 g
asi z 6 vajec
krystalový cukr 450 g
z toho oddělte 225 g na rozvar
Na krém
mléko 500 ml
plnotučné
škrob 75 g
kukuřičný nebo pudingový prášek s neutrální příchuti, např. smetanový nebo vanilkový
krystalový cukr 100 g
máslo 500 g
Na griliáš
krystalový cukr 400 g
lískové oříšky 200 g
Na ozdobu
nebo čokoládová poleva

Postup

1

Nejdříve připravte griliáš. Oříšky rozložte na plech a 8–10 minut je pražte v troubě při 180 °C – hlídejte, aby se nespálily.

2

Po vychladnutí oříšky promněte v dlaních, válejte v utěrce nebo na sítu, až se slupky uvolní. Čisté opražené oříšky mají báječnou chuť a jsou jednou z výchozích cukrářských surovin.

3

Do kotlíku nebo kastrůlku vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plameni nechte bez míchání rozpouštět, až se začne tvořit karamel; trvá to 4–5 minut.

4

Až bude karamel hustý, ale ještě trochu tekutý, vsypte k němu očištěné pražené oříšky a promíchejte.

5

Pražte ještě chvíli, až směs získá výraznou, tmavě zlatou barvu, oříšky se stejnoměrně obalí karamelem a hmota ještě trochu zhoustne. V této fázi už můžeme mluvit o griliáši. Kromě oříšků se připravuje také z mandlí. Nejčastěji se používá rozdrcený nebo namletý do krémů, náplní či jako sypání.

6

Hmotu z kastrůlku vylijte na silikonovou podložku nebo pečicí papír. Oříšky silikonovou stěrkou rychle rozprostřete do jedné vrstvy. Griliáš rychle ztvrdne a zkřehne.

7

Po vychladnutí griliáš umelte či rozdrťte na hrubší nebo jemnější směs.

8

Připravte sněhové skořápky s kokosem. Nejříve svařte cukrový rozvar. 225 g krystalového cukru a 125 ml vody dejte do kastrůlku a na středním ohni svařujte asi 10 minut, nemíchejte. Správně svařený cukr poznáte tak, že když do horkého rozvaru ponoříte drátěné očko, při fouknutí z něj odlétají cukrové bublinky. Rozvar by měl dosahovat teploty 118–121 °C. 

9

Ve zcela čisté, případně citronem vytřené nádobě robota šlehejte bílky s krystalovým cukrem a pak zašlehejte i cukrový rozvar. Šlehejte, až směs zcela vychladne, 10–15 minut.

10

Do sněhu přimíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 200 ºC.

11

Na plech vyložený pečicím papírem nebo na silikonovou podložkou položte šablonu (seženete v prodejnách a e-shopech s potřebami pro cukráře) a špachtlí pečlivě rozetřete sněhovou hmotu. Šablonu sejměte.

12

Zhruba 30 vteřin laskonky prudčeji zapečte. Pak snižte teplotu na 80 ºC a dosušujte 30–40 minut, aby zpevnily.

13

Usušené a vychladlé laskonky sejměte z papíru.

14

Teď připravte krém do laskonek. Trochu mléka promíchejte se škrobem nebo pudinkovým práškem.

15

Zbylé mléko svařte s cukrem, přidejte rozmíchaný prášek, nechte přejít varem, stáhněte z ohně a vmíchejte žloutky.

16

Až směs trochu vychladne, zašlehejte do ní kousky másla a pak i drcený griliáš. Výsledkem bude zaručeně nejlepší krém na laskonky.

17

Tímto krémem spojujte vždy dvě laskonky k sobě. Ozdobte polevou či čokoládou.

NĚCO NAVÍC

  • Profesionální pomůcky a formy pro cukráře, jako je například šablona na laskonky, seženete v prodejnách a e-shopech s potřebami pro cukráře. Můžete si také nakreslit obrysy laskonek tužkou na rub pečicího papíru a hmotu do nich rozetřít lžicí nebo nastříkat pomocí cukrářského sáčku.
  • Cukrový rozvar zvyšuje soudržnost krémů a sněhových těst. Jde vlastně o první stupeň rozvařování cukru.
  • Máslový karamel na griliáš je na rozdíl od rozvaru zcela bez vody. Máslo způsobí, že je směs hladší.
  • Ozdoby stačí jednoduché. Obvykle se jen používají ‚cákance‘ čokoládové polevy. Vladimír Krofta rád používá hoblihy naškrábené nožem či škrabkou anebo čokoládu rozetře na bublinkovou fólii nebo podložku s hrubší strukturou a po ztuhnutí čokoládu naláme.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/6

Komentáře

13.02.2008 08:08
Recept se nachází v č.6/07, str.68
08.02.2008 22:45
At koukam jak koukam, tak ramecek s pripravou cukroveho rozvaru nevidim, a ani tip sefkuchare na to jak udelat laskonky.
14.02.2008 23:31
nehledejte rámeček na rozvar, ale pod bodem 7 pracovního postupu máte napsánou jak na cukrový rozvar a je tam i tip na to jak udělat laskonky

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...