0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
laskonka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8 / 5. Počet hodnocení: 32
Více než hodinu Pro zkušené 40 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13759 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 1199 g
Tuky 891 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Královský kousek... Laskonky patří mezi klasiku našich cukráren. Lehké a křehké cukroví naplněné lahodným krémem. Také spomínáte na dětství? Podle našeho receptu si můžete připravit lahodné laskonky přímo u vás doma. Nepochybujeme, že budou mít úspěch. 

Suroviny

bílek 210 g
asi z 6 vajec
krystalový cukr 450 g
z toho 225 oddelit na rozvar
moučkový cukr 125 g
kokos 270 g
strouhaný
Na krém
mléko 500 ml
plnotučné
mouka kukuřičná 75 g
nebo pudingový prášek s neutrální příchuti, např. Smetanový
krystalový cukr 100 g
žloutek 5 ks
máslo 500 g
na griliáš
krystalový cukr 400 g
máslo 1 PL
lískové oříšky 200 g
Na ozdobu
čokoládové hobliny
nebo čokoládová pěna

Postup

1

Ve zcela čisté, případně citronem vytřené nádobě robota šlehejte bílky s krystalovým cukrem a pak zašlehejte i cukrový rozvar (viz rámeček vlevo). Šlehejte, dokud směs zcela nevychladne, 10 až 15 minut.

2

Do sněhu přimíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 200 ºC.

3

Na plech vyložený pečicím papírem nebo na silikonovou podložkou položte šablonu (viz Tipy šéfkuchaře) a špachtlí pečlivě rozetřete sněhovou hmotu. Šablonu sejměte.

4

Zhruba třicet vteřin laskonky prudčeji zapečte. Pak snižte teplotu na 80 ºC a dosušujte třicet až čtyřicet minut, aby zpevnily.

5

Usušené laskonky sejměte z papíru.

6

Teď připravte krém do laskonek: trochu mléka promíchejte s moukou nebo pudinkovým práškem.

7

Zbylé mléko svařte s cukrem, přidejte rozmíchaný prášek, nechte přejít varem a vmíchejte žloutky.

8

Až směs trochu vychladne, zašlehejte do ní kousky másla a pak drcený griliáš.

9

Oříšky rozložte na plech a osm až deset minut je pražte v troubě při 180 °C – hlídejte, aby se nespálily.

10

Po vychladnutí mněte v dlaních, válejte v utěrce nebo na sítu, až se slupky uvolní. Čisté opražené oříšky mají báječnou chuť a jsou jednou z výchozích cukrářských surovin.

11

Do kotlíku nebo kastrůlku vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plameni nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel; trvá to čtyři až pět minut.

12

Až bude hustý, ale ještě trochu tekutý, vsypte k němu očištěné pražené oříšky a promíchejte.

13

Pražte ještě chvíli, až směs získá výraznou tmavě zlatou barvu, oříšky se stejnoměrně obalí karamelem a hmota ještě trochu zhoustne. V této fázi už můžeme mluvit o griliáši. Kromě oříšků se připravuje také z mandlí. Nejčastěji se používá rozdrcený nebo namletý do krémů, náplní či jako sypání.

14

Hmotu z kastrůlku vylijte na silikonovou podložku nebo alobal či pečicí plech potřený trochou oleje. Griliáš rychle ztvrdne a zkřehne.

15

Po vychladnutí ho umelte či rozdrťte na hrubší nebo jemnější směs.

16

Vmíchejte do krému. Výsledkem bude zaručeně nejlepší krém na laskonky. Tímto krémem spojujte vždy dvě laskonky k sobě. Ozdobte polevou či čokoládou.

Jak na cukrový rozvar
Do horké směsi se ponoří drátěné očko, a pokud při fouknutí odlétají cukrové bublinky, je rozvar perfektní. 225 g cukru krystal a 125 ml vody dejte do kastrůlku a na středním plameni svařujte asi deset minut; nemíchejte. Pak si zkuste také foukat bublinky!

Tipy šéfkuchaře

  • Profesionální pomůcky a formy pro cukráře, jako je například šablona na laskonky, seženete u firmy Fiala (www.ingfiala.cz). Můžete si také nakreslit obrysy na pečicí papír a hmotu do nich rozetřít lžicí nebo nastříkat pomocí cukrářského sáčku.
  • Cukrový rozvar zvyšuje soudržnost krémů a tohoto těsta. Jde vlastně o první stupeň rozvařování cukru.
  • Máslový karamel na griliáš je na rozdíl od rozvaru zcela bez vody. Máslo způsobí, že je směs hladší.
  • Ozdoby stačí jednoduché. Obvykle se jen používají ‚cákance‘ čokoládové polevy. Já si rád naloupu hobliny anebo polevu rozetřu na bublinkovou fólii nebo podložku s hrubší strukturou a po ztuhnutí čokoládu nalámu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/6

Komentáře

Anonym

At koukam jak koukam, tak ramecek s pripravou cukroveho rozvaru nevidim, a ani tip sefkuchare na to jak udelat laskonky.

Anonym

nehledejte rámeček na rozvar, ale pod bodem 7 pracovního postupu máte napsánou jak na cukrový rozvar a je tam i tip na to jak udělat laskonky

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč