Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 ()
Více než hodinu 40 ks

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13759 kcal
Bílkoviny 172 g
Cukr 1199 g
Tuky 891 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Královský kousek

Suroviny

bílek 210 g
asi z 6 vajec
krystalový cukr 450 g
z toho 225 oddelit na rozvar
moučkový cukr 125 g
kokos 270 g
strouhaný
Na krém
mléko 500 ml
plnotučné
mouka kukuřičná 75 g
nebo pudingový prášek s neutrální příchuti, např. Smetanový
krystalový cukr 100 g
žloutek 5 ks
máslo 500 g
na griliáš
krystalový cukr 400 g
máslo 1 PL
lískové oříšky 200 g
Na ozdobu
čokoládové hobliny
nebo čokoládová pěna
1. Ve zcela čisté, případně citronem vytřené nádobě robota šlehejte bílky s krystalovým cukrem a pak zašlehejte i cukrový rozvar (viz rámeček vlevo). Šlehejte, dokud směs zcela nevychladne, 10 až 15 minut. Do sněhu přimíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 200 ºC.

2. Na plech vyložený pečicím papírem nebo na silikonovou podložkou položte šablonu (viz Tipy šéfkuchaře) a špachtlí pečlivě rozetřete sněhovou hmotu. Šablonu sejměte. Zhruba třicet vteřin laskonky prudčeji zapečte. Pak snižte teplotu na 80 ºC a dosušujte třicet až čtyřicet minut, aby zpevnily.

3. Usušené laskonky sejměte z papíru. Teď připravte krém: trochu mléka promíchejte s moukou nebo pudinkovým práškem. Zbylé mléko svařte s cukrem, přidejte rozmíchaný prášek, nechte přejít varem a vmíchejte žloutky. Až směs trochu vychladne, zašlehejte do ní kousky másla a pak drcený griliáš.

4. Oříšky rozložte na plech a osm až deset minut je pražte v troubě při 180 °C – hlídejte, aby se nespálily. Po vychladnutí mněte v dlaních, válejte v utěrce nebo na sítu, až se slupky uvolní. Čisté opražené oříšky mají báječnou chuť a jsou jednou z výchozích cukrářských surovin.

5. Do kotlíku nebo kastrůlku vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plameni nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel; trvá to čtyři až pět minut.
Až bude hustý, ale ještě trochu tekutý, vsypte k němu očištěné pražené oříšky a promíchejte.

6. Pražte ještě chvíli, až směs získá výraznou tmavě zlatou barvu, oříšky se stejnoměrně obalí karamelem a hmota ještě trochu zhoustne. V této fázi už můžeme mluvit o griliáši. Kromě oříšků se připravuje také z mandlí. Nejčastěji se používá rozdrcený nebo namletý do krémů, náplní či jako sypání.

7. Hmotu z kastrůlku vylijte na silikonovou podložku nebo alobal či pečicí plech potřený trochou oleje. Griliáš rychle ztvrdne a zkřehne. Po vychladnutí ho umelte či rozdrťte na hrubší nebo jemnější směs. Vmíchejte do krému a spojujte vždy dvě laskonky k sobě. Ozdobte polevou či čokoládou.

Jak na cukrový rozvar
Do horké směsi se ponoří drátěné očko, a pokud při fouknutí odlétají cukrové bublinky, je rozvar perfektní. 225 g cukru krystal a 125 ml vody dejte do kastrůlku a na středním plameni svařujte asi deset minut; nemíchejte. Pak si zkuste také foukat bublinky!

Tipy šéfkuchaře
  • Profesionální pomůcky a formy pro cukráře, jako je například šablona na laskonky, seženete u firmy Fiala (www.ingfiala.cz). Můžete si také nakreslit obrysy na pečicí papír a hmotu do nich rozetřít lžicí nebo nastříkat pomocí cukrářského sáčku.
  • Cukrový rozvar zvyšuje soudržnost krémů a tohoto těsta. Jde vlastně o první stupeň rozvařování cukru.
  • Máslový karamel na griliáš je na rozdíl od rozvaru zcela bez vody. Máslo způsobí, že je směs hladší.
  • Ozdoby stačí jednoduché. Obvykle se jen používají ‚cákance‘ čokoládové polevy. Já si rád naloupu hobliny anebo polevu rozetřu na bublinkovou fólii nebo podložku s hrubší strukturou a po ztuhnutí čokoládu nalámu.

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit