Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Laskonkový pohár

Laskonka v novém kabátku... Skleněném!

Vydání: 2018/11
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 6 pohárů
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chladnutí + vaření
PT15M
Pečení 0:15
Pohár

Ingredience

    • 300 g kokosek, větší nalámané tekutý karamel (či poleva) podle chuti
    • 400 g smetany ke šlehání, ušlehané dotuha

    NA KRÉM

    • 400 ml mléka
    • 20 g krupicového cukru
    • 2 žloutky z velkých vajec
    • 30 g kukuřičného škrobu
    • 1 lžíce másla, změklého
    • 100 g hotového griliáše, kupovaného (prodává např. Monaco) nebo domácího (viz Něco navíc) + navíc na ozdobení

    NA KARAMELIZOVANÉ KOKOSOVÉ CHIPSY

    • 75 g kokosových lupínků
    • 25 g kokosového nebo javorového sirupu
    • 1 g mořské soli

Příprava jídla

1 Připravte krém. Dvě třetiny mléka vlijte do rendlíku a přiveďte k varu. Vsypte cukr, promíchejte a stáhněte rendlík z plotny. Ve větší žáruvzdorné misce ve zbylém mléce rozšlehejte žloutky a škrob. Za stálého míchání tenkým pramínkem vlévejte horké mléko ke žloutkovo-škrobové směsi. Když je vše dokonale rozmíchané, vlijte zpět do rendlíku, vraťte na plotnu a za stálého míchání zahřívejte při střední teplotě do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte máslo a nechte za občasného míchání zcela vychladnout. Vmíchejte griliáš.

2 Troubu vyhřejte na 120°C. Kokosové lupínky smíchejte s kokosovým sirupem a solí a rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem. Pražte dozlatova asi 15 minut. Nechte vychladnout.

3 Do skleniček navrstvěte kokosky, kara- mel a griliášový krém. Pohár zakončete šlehačkou a posypte griliášem a kokosový- mi chipsy.

NĚCO NAVÍC
Domácí griliáš:
Na pánvi nebo v troubě při 140°C nasucho opražte 80 g lískových oříšků dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit 150 g krupicového cukru na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly oříšky v jedné vrstvě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru rozmixujte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krtkův pohár

Pohár koňaková špička

Perníková zmrzlina se švestkovou omáčkou a makovou drobenkou

Pohár s krupicovou kaší a meruňkami

Přidat komentář