Laskonka v novém kabátku... Skleněném!
Suroviny
Postup
Připravte krém. Dvě třetiny mléka vlijte do rendlíku a přiveďte k varu. Vsypte cukr, promíchejte a stáhněte rendlík z plotny. Ve větší žáruvzdorné misce ve zbylém mléce rozšlehejte žloutky a škrob. Za stálého míchání tenkým pramínkem vlévejte horké mléko ke žloutkovo-škrobové směsi. Když je vše dokonale rozmíchané, vlijte zpět do rendlíku, vraťte na plotnu a za stálého míchání zahřívejte při střední teplotě do zhoustnutí. Odstavte, vmíchejte máslo a nechte za občasného míchání zcela vychladnout. Vmíchejte griliáš.
Troubu vyhřejte na 120°C. Kokosové lupínky smíchejte s kokosovým sirupem a solí a rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem. Pražte dozlatova asi 15 minut. Nechte vychladnout.
Do skleniček navrstvěte kokosky, kara- mel a griliášový krém. Pohár zakončete šlehačkou a posypte griliášem a kokosový- mi chipsy.
NĚCO NAVÍC
Domácí griliáš: Na pánvi nebo v troubě při 140°C nasucho opražte 80 g lískových oříšků dozlatova. Promněte je v utěrce a zbavte slupek. Na pánvi nechte na mírném plameni rozpustit 150 g krupicového cukru na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přidejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřete tak, aby byly oříšky v jedné vrstvě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a pomocí výkonného mixéru rozmixujte.