0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lilek zapečený s fetou

Lilek zapečený s fetou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lilek zapečený s fetou

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2424 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 334 g
Tuky 78 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lilek si podle našeho názoru zaslouží daleko více lásky, než se mu dostává. Je to neuvěřitelně všestranná zelenina, se kterou dokáže v kuchyni doslova divy. Díky jeho jemné chuti i textuře mu nejlépe prospívá společnost výrazného sýra. 

Suroviny

lilek 2 ks
seříznuté a podélně nakrájené na 1 cm silné plátky
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
+ na potření plechu
cibule červená 2 ks
česnek 2 stroužky
kurkuma (mletá) 1 PL
chilli sušené 0.25 ČL
rajčatová passata 350 ml
baby špenát 1 hrst
sýr feta 200 g
bulgur 300 g
vývar zeleninový 600 ml
na vaření bulguru
petrželka 2 hrsti
hladkolistá, nakrájená nadrobno + na ozdobení
citron 2 ks
kůra nastrouhaná najemno, šťáva vymačkaná

Postup

1

Nakrájené lilky naskládejte na 2 plechy potřené olejem nebo vyložené pečicím papírem, zlehka je osolte a opepřete, pokapejte 1 lžící olivového oleje. Dejte do trouby a pečte 15–20 minut, aby změkly a zezlátly.

2

Mezitím nakrájejte cibuli na tenká půlkolečka a česnek nadrobno. Do rendlíku na středním ohni nalijte 1 lžíci oleje, zahřejte a vsypte cibuli a česnek, dále kurkumu a chilli koření. Osolte a opepřete. Za občasného promíchání opékejte cca 4 minuty, aby cibule zesklovatěla. Vlijte passatu spolu se 150 ml vroucí vody. Přiveďte k varu, pak vařte 10 minut. Vsypte baby špenát a nechte ho zavadnout. 

3

Troubu ztlumte na 200 °C. Do zapékací mísy o rozměrech cca 20 x 30 cm naskládejte vedle sebe 1/4 plátků lilku, zalijte 1/4 ochucené passaty, na ni rozdrobte 1/4 fety. Vrstvy zopakujte do spotřebování surovin. Vložte do trouby a pečte 20 minut, aby na směsi naskakovaly bubliny. 

4

Mezitím připravte bulgur podle návodu na obalu a použijte k tomu vývar místo vody. Až bude bulgur hotový, načechrejte ho vidličkou. Vmíchejte do něj petrželku a citronovou kůru i šťávu podle chuti.

5

Zapečené lilky podávejte ozdobené petrželkou a doplněné bulgurem jako přílohou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit