Lilek si podle našeho názoru zaslouží daleko více lásky, než se mu dostává. Je to neuvěřitelně všestranná zelenina, se kterou dokáže v kuchyni doslova divy. Díky jeho jemné chuti i textuře mu nejlépe prospívá společnost výrazného sýra.
Suroviny
Postup
Nakrájené lilky naskládejte na 2 plechy potřené olejem nebo vyložené pečicím papírem, zlehka je osolte a opepřete, pokapejte 1 lžící olivového oleje. Dejte do trouby a pečte 15–20 minut, aby změkly a zezlátly.
Mezitím nakrájejte cibuli na tenká půlkolečka a česnek nadrobno. Do rendlíku na středním ohni nalijte 1 lžíci oleje, zahřejte a vsypte cibuli a česnek, dále kurkumu a chilli koření. Osolte a opepřete. Za občasného promíchání opékejte cca 4 minuty, aby cibule zesklovatěla. Vlijte passatu spolu se 150 ml vroucí vody. Přiveďte k varu, pak vařte 10 minut. Vsypte baby špenát a nechte ho zavadnout.
Troubu ztlumte na 200 °C. Do zapékací mísy o rozměrech cca 20 x 30 cm naskládejte vedle sebe 1/4 plátků lilku, zalijte 1/4 ochucené passaty, na ni rozdrobte 1/4 fety. Vrstvy zopakujte do spotřebování surovin. Vložte do trouby a pečte 20 minut, aby na směsi naskakovaly bubliny.
Mezitím připravte bulgur podle návodu na obalu a použijte k tomu vývar místo vody. Až bude bulgur hotový, načechrejte ho vidličkou. Vmíchejte do něj petrželku a citronovou kůru i šťávu podle chuti.
Zapečené lilky podávejte ozdobené petrželkou a doplněné bulgurem jako přílohou.