Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lilek zapečený s fetou
Lilek zapečený s fetou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Lilek zapečený s fetou

4.4/5 Počet hodnocení: 30
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2424 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 334 g
Tuky 78 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lilek si podle našeho názoru zaslouží daleko více lásky, než se mu dostává. Je to neuvěřitelně všestranná zelenina, se kterou dokáže v kuchyni doslova divy. Díky jeho jemné chuti i textuře mu nejlépe prospívá společnost výrazného sýra. 

Suroviny

lilek 2 ks
seříznuté a podélně nakrájené na 1 cm silné plátky
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
+ na potření plechu
česnek 2 stroužky
chilli sušené ¼ ČL
rajčatová passata - pyré 350 ml
bulgur 300 g
vývar zeleninový 600 ml
na vaření bulguru
petrželka 2 hrsti
hladkolistá, nakrájená nadrobno + na ozdobení
kůra nastrouhaná najemno, šťáva vymačkaná

Postup

1

Nakrájené lilky naskládejte na 2 plechy potřené olejem nebo vyložené pečicím papírem, zlehka je osolte a opepřete, pokapejte 1 lžící olivového oleje. Dejte do trouby a pečte 15–20 minut, aby změkly a zezlátly.

2

Mezitím nakrájejte cibuli na tenká půlkolečka a česnek nadrobno. Do rendlíku na středním ohni nalijte 1 lžíci oleje, zahřejte a vsypte cibuli a česnek, dále kurkumu a chilli koření. Osolte a opepřete. Za občasného promíchání opékejte cca 4 minuty, aby cibule zesklovatěla. Vlijte passatu spolu se 150 ml vroucí vody. Přiveďte k varu, pak vařte 10 minut. Vsypte baby špenát a nechte ho zavadnout. 

3

Troubu ztlumte na 200 °C. Do zapékací mísy o rozměrech cca 20 x 30 cm naskládejte vedle sebe 1/4 plátků lilku, zalijte 1/4 ochucené passaty, na ni rozdrobte 1/4 fety. Vrstvy zopakujte do spotřebování surovin. Vložte do trouby a pečte 20 minut, aby na směsi naskakovaly bubliny. 

4

Mezitím připravte bulgur podle návodu na obalu a použijte k tomu vývar místo vody. Až bude bulgur hotový, načechrejte ho vidličkou. Vmíchejte do něj petrželku a citronovou kůru i šťávu podle chuti.

5

Zapečené lilky podávejte ozdobené petrželkou a doplněné bulgurem jako přílohou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín