Suroviny
čokoládové sušenky
200
g
lze nahradit máslovými
máslo
100
g
rozpuštěné
vanilkový cukr
1
bal
vejce
4
ks
krupicový cukr
200
g
vanilkový cukr
2
bal
tvaroh
1
kg
tučný
limetová šťáva
3
PL
zakysaná smetana
150
g
vanilkový cukr
1
bal
limetová šťáva
1
PL
na ozdobení
pekanové ořechy
na ozdobení
hnědý cukr
na posypání
Postup
1
Základ:
- 200 gramů sušenek rozdrobte na drť, vmíchejte 100 gramů rozpuštěného másla, jeden balíček vanilkového cukru a špetku skořice.Ochutnejte. Ale, pozor - směs sušenek, másla a koření je jednoduše neodolatelná. Takže trošku ochutnejte, ale pokuste se všechno nesníst.
- Hmotu rozložte a pořádně vtlačte na dno nevymazané dortové formy. Ovládněte nutkání ochutnat ji ještě jednou a začněte raději připravovat náplň.
2
Náplň:
- Čtyři velká vejce smíchejte s 200 gramy krupicového cukru a dvěma balíčky cukru vanilkového.
- Až se vytvoří pěna, začněte po lžících přidávat tučný tvaroh - toho potřebujete jeden kilogram.
- Vmíchejte tři lžíce limetkové šťávy a ochutnejte. Pokud ji máte opravdu rády, přidejte ještě jednu lžíci, ale myslete na to, že limetka přijde i do polevy. Hostům by se neměly stahovat obličeje poté, co cheesecake ochutnají.
- Směs vlijte na základ.
- Pečte jednu hodinu v troubě za teploty 150 stupňů Celsia (140 stupňů, máte-li horkovzdušnou). Vyzkoušejte, jestli je dost upečený: střed i okraje musejí být pevné. Pokud zapíchnete do náplně špejli, bude se dort lepit (je krémový), ale nebude téct.
- Pak ho vytáhněte z trouby a nechte deset minut ,odstát‘. Pak přijde čas na polevu.
3
Poleva:
- Smíchejte kelímek zakysané smetany (120 nebo 150 gramů) s balíčkem vanilkového cukru a jednou nebo dvěma lžícemi limetkové šťávy a ochutnejte.
- Nalijte na dort a dejte ho ještě na deset minut péct.
4
Hotový dort můžete nazdobit nastrouhanou kůrou z limet. Ty ale napřed omyjte horkou vodou, protože většina citrusových plodů, které se u nás prodávají, je chemicky ošetřena. hutnat? Na ozdobení zvolte čerstvé jahody, pekanové ořechy nebo citronovou kůru. Povrch posypejte hnědým cukrem, muškátovým oříškem nebo polejte sirupem z borůvek. Fantazii se meze nekladou a záleží jenom na tom, co chutná vám.
Foto ilustrační, zdroj: Flickr.com