Pusťte se o do máslového a ořechového cukroví, které se podává suché nebo promazané džemem. Případné slepování můžete odložit až na čas těsně před Vánoci, do té doby mohou upečené kousky odpočívat a nabírat na kvalitě. Na které cukroví nadešel ten správný čas?
Přichází čas cukroví, které potřebuje rozležet. Pečte linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, pracny i pařížské ořechy, které báječně provoní celý byt.
Pokud vám při přípravě těsta zbudou bílky, zamrazte je nebo jen uchovejte v dobře uzavřené nádobě v lednici – využijete je následující víkend na pusinky, kokosky a další sněhové cukroví.
Linecké cukroví
Pro většinu českých domácností by Vánoce nebyly Vánocemi bez pečení lineckého cukroví. Sušenky plňte výraznou kyselejší marmeládou bez peciček a kousků ovoce.
- Tradičně do lineckého patří rybízová, chybu ale neuděláte ani s malinovou, meruňkovou, višňovou nebo šípkovou zavařeninou.
- Na rozdíl od krémového cukroví, které si na náplň ještě počká, můžete linecké promazávat hned po zchladnutí.
- Z lineckého těsta můžete napéct také košíčky a ty později zdobit například ovocem s želatinou nebo máslovou či griliášovou náplní či různými krémy.
Vanilkové rohlíčky
Vyzkoušejte vanilkové rohlíčky s mandlemi nebo lískovými oříšky. Chcete je mít ještě lepší?
- Mandle nebo lískové ořechy předem nasucho opražte a oloupejte.
- Při obalování dejte přednost pravé vanilce nebo vanilkovému cukru před vanilinovým. Domácí vanilkový cukr připravíte opravdu snadno. Stačí vložit vanilkový lusk do dózy s cukrem a počkat několik dní, až se cukr krásně ovoní.
Pracny
Spolu s předchozími dvěma druhy cukroví patří k vánoční klasice. Pracny podle našich receptů jsou tak křehké, že se vám budou rozplývat na jazyku.
- Vytáhněte ze skříně formičky a vyzkoušejte letos medové pracny s kokosem.
- Nebo dáte přednost tradiční variantě s ořechy?
Kakaové ořechy
Hříšně dobré cukroví spojujte krémem nejdříve týden před Štědrým dnem. V našem receptu a kakaové ořechy najdete vanilkový krém, skvělé jsou také ořechy s pařížským, čokoládovým krémem nebo máslovým rumovým. Můžete je také pokapat čokoládovou polevou.
- O posledním víkendu před Vánoci můžete péct také trubičky z máslového těsta a různé druhy sušenek.
Zdroj informací: časopis Apetit