Provoňte kuchyni lineckým

sdílet:
Pusťte se o víkendu do máslového a ořechového cukroví, které si potrpí na líný odpočinek v krabicích.

Přichází čas cukroví, které se potřebuje rozležet. Pečte linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, pracny i pařížské ořechy, které vám báječně provoní celý byt. Pokud vám při přípravě těsta zbudou bílky, zamrazte je nebo jen uchovejte v dobře uzavřené nádobě v lednici – využijete je následující víkend na pusinky, kokosky a další sněhové cukroví.

Linecké cukroví


Pro většinu českých domácností by Vánoce nebyly Vánocemi bez pečení lineckého cukroví.  Sušenky plňte výraznou kyselejší marmeládou bez peciček a kousků ovoce. Tradičně do nich patří rybízová, chybu ale neuděláte ani s malinovou, meruňkovou, višňovou nebo šípkovou zavařeninou. Na rozdíl od krémového cukroví, které si na náplň ještě počká, můžete linecké promazávat hned po zchladnutí. Z lineckého těsta můžete také napéct košíčky a ty později zdobit například ovocem s želatinou nebo máslovou či griliášovou náplní či různými krémy.

Vanilkové rohlíčky


Vyzkoušejte vanilkové rohlíčky s mandlemi nebo lískovými oříšky – ty předem nasucho opražte a oloupejte. Při obalování dejte přednost pravé vanilce. Domácí vanilkový cukr připravíte opravdu snadno. Stačí vložit vanilkový lusk do dózy s cukrem a počkat několik dní, až se cukr krásně ovoní.

Pracny


Spolu s předchozími dvěma druhy cukroví patří k vánoční klasice. Vytáhněte ze skříně formičky a vyzkoušejte letos medové pracny s kokosem. Nebo dáte přednost tradiční variantě s ořechy? Oboje cukroví je tak křehké, že se vám bude jen rozplývat na jazyku.

Kakaové ořechy


Hříšně dobré cukroví spojujte krémem nejdříve týden před Štědrým dnem. V našem receptu najdete vanilkový krém, skvělé jsou ořechy i s čokoládovým nebo máslovým rumovým krémem. Můžete je také pocákat čokoládovou polevou.

Plus navíc


O tomto víkendu můžete péct také trubičky z máslového těsta a různé druhy sušenek.




Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit