Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Cukroví, kterému prospěje odležení: Provoňte nyní kuchyni rohlíčky, pracnami nebo lineckým

Vánoční cukroví
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Pusťte se o do máslového a ořechového cukroví, které se podává suché nebo promazané džemem. Případné slepování můžete odložit až na čas těsně před Vánoci, do té doby mohou upečené kousky odpočívat a nabírat na kvalitě. Na které cukroví nadešel ten správný čas?

 

Přichází čas cukroví, které potřebuje rozležet. Pečte linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, pracny i pařížské ořechy, které báječně provoní celý byt.

Pokud vám při přípravě těsta zbudou bílky, zamrazte je nebo jen uchovejte v dobře uzavřené nádobě v lednici – využijete je následující víkend na pusinky, kokosky a další sněhové cukroví.

Linecké cukroví

Pro většinu českých domácností by Vánoce nebyly Vánocemi bez pečení lineckého cukroví.  Sušenky plňte výraznou kyselejší marmeládou bez peciček a kousků ovoce.

  • Tradičně do lineckého patří rybízová, chybu ale neuděláte ani s malinovou, meruňkovou, višňovou nebo šípkovou zavařeninou.
  • Na rozdíl od krémového cukroví, které si na náplň ještě počká, můžete linecké promazávat hned po zchladnutí.
  • Z lineckého těsta můžete napéct také košíčky a ty později zdobit například ovocem s želatinou nebo máslovou či griliášovou náplní či různými krémy.

Vanilkové rohlíčky

Vyzkoušejte vanilkové rohlíčky s mandlemi nebo lískovými oříšky. Chcete je mít ještě lepší?

  • Mandle nebo lískové ořechy předem nasucho opražte a oloupejte.
  • Při obalování dejte přednost pravé vanilce nebo vanilkovému cukru před vanilinovým. Domácí vanilkový cukr připravíte opravdu snadno. Stačí vložit vanilkový lusk do dózy s cukrem a počkat několik dní, až se cukr krásně ovoní.

Pracny

Spolu s předchozími dvěma druhy cukroví patří k vánoční klasice. Pracny podle našich receptů jsou tak křehké, že se vám budou rozplývat na jazyku.

Kakaové ořechy

Hříšně dobré cukroví spojujte krémem nejdříve týden před Štědrým dnem. V našem receptu a kakaové ořechy najdete vanilkový krém, skvělé jsou také ořechy s pařížským, čokoládovým krémem nebo máslovým rumovým. Můžete je také pokapat čokoládovou polevou.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín