0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Provoňte kuchyni lineckým

linecké cuktoví
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Pusťte se o víkendu do máslového a ořechového cukroví, které si potrpí na líný odpočinek v krabicích.

 

Přichází čas cukroví, které se potřebuje rozležet. Pečte linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, pracny i pařížské ořechy, které vám báječně provoní celý byt. Pokud vám při přípravě těsta zbudou bílky, zamrazte je nebo jen uchovejte v dobře uzavřené nádobě v lednici – využijete je následující víkend na pusinky, kokosky a další sněhové cukroví

Linecké cukroví

Pro většinu českých domácností by Vánoce nebyly Vánocemi bez pečení lineckého cukroví.  Sušenky plňte výraznou kyselejší marmeládou bez peciček a kousků ovoce. Tradičně do nich patří rybízová, chybu ale neuděláte ani s malinovou, meruňkovou, višňovou nebo šípkovou zavařeninou. Na rozdíl od krémového cukroví, které si na náplň ještě počká, můžete linecké promazávat hned po zchladnutí. Z lineckého těsta můžete také napéct košíčky a ty později zdobit například ovocem s želatinou nebo máslovou či griliášovou náplní či různými krémy.

Vanilkové rohlíčky

Vyzkoušejte vanilkové rohlíčky s mandlemi nebo lískovými oříšky – ty předem nasucho opražte a oloupejte. Při obalování dejte přednost pravé vanilce. Domácí vanilkový cukr připravíte opravdu snadno. Stačí vložit vanilkový lusk do dózy s cukrem a počkat několik dní, až se cukr krásně ovoní.

Pracny

Spolu s předchozími dvěma druhy cukroví patří k vánoční klasice. Vytáhněte ze skříně formičky a vyzkoušejte letos medové pracny s kokosem. Nebo dáte přednost tradiční variantě s ořechy? Oboje cukroví je tak křehké, že se vám bude jen rozplývat na jazyku.

Kakaové ořechy

Hříšně dobré cukroví spojujte krémem nejdříve týden před Štědrým dnem. V našem receptu najdete vanilkový krém, skvělé jsou ořechy i s čokoládovým nebo máslovým rumovým krémem. Můžete je také pocákat čokoládovou polevou.

Plus navíc

O tomto víkendu můžete péct také trubičky z máslového těsta a různé druhy sušenek.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit