Pusťte se o víkendu do máslového a ořechového cukroví, které si potrpí na líný odpočinek v krabici.
Přichází čas cukroví, které se potřebuje rozležet. Pečte linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, pracny i pařížské ořechy, které báječně provoní celý byt. Pokud vám při přípravě těsta zbudou bílky, zamrazte je nebo jen uchovejte v dobře uzavřené nádobě v lednici – využijete je následující víkend na pusinky, kokosky a další sněhové cukroví.
Linecké cukroví
Pro většinu českých domácností by Vánoce nebyly Vánocemi bez pečení lineckého cukroví. Sušenky plňte výraznou kyselejší marmeládou bez peciček a kousků ovoce.
- Tradičně do lineckého patří rybízová, chybu ale neuděláte ani s malinovou, meruňkovou, višňovou nebo šípkovou zavařeninou.
- Na rozdíl od krémového cukroví, které si na náplň ještě počká, můžete linecké promazávat hned po zchladnutí.
- Z lineckého těsta můžete také napéct košíčky a ty později zdobit například ovocem s želatinou nebo máslovou či griliášovou náplní či různými krémy.
Vanilkové rohlíčky
Vyzkoušejte vanilkové rohlíčky s mandlemi nebo lískovými oříšky – ty předem nasucho opražte a oloupejte. Při obalování dejte přednost pravé vanilce. Domácí vanilkový cukr připravíte opravdu snadno. Stačí vložit vanilkový lusk do dózy s cukrem a počkat několik dní, až se cukr krásně ovoní.
Pracny
Spolu s předchozími dvěma druhy cukroví patří k vánoční klasice. Vytáhněte ze skříně formičky a vyzkoušejte letos medové pracny s kokosem. Nebo dáte přednost tradiční variantě s ořechy? Oboje cukroví je tak křehké, že se vám bude jen rozplývat na jazyku.
Kakaové ořechy
Hříšně dobré cukroví spojujte krémem nejdříve týden před Štědrým dnem. V našem receptu najdete vanilkový krém, skvělé jsou ořechy i s čokoládovým nebo máslovým rumovým krémem. Můžete je také pokapat čokoládovou polevou.
- O tomto posledním víkendu před Vánoci můžete péct také trubičky z máslového těsta a různé druhy sušenek.