Jogurtové lívanečky jsou krásně nadýchané a jejich samotná příprava vám oproti těm kynutým zabere jen pár minut. Servírujte je s domácí zavařeninou, čerstvým ovocem, ochuceným tvarohem nebo oříškovou pomazánkou. A pokud vám nějaké lívance zbudou, zabalte je dětem do školy na svačinu.
Suroviny
Postup
Do mísy odvažte mouku, přisypte kypřicí prášek do pečiva a promíchejte metličkou. Tím se mouka zároveň nakypří, takže ji nemusíte prosívat.
V rendlíku nechte rozpustit máslo.
V misce smíchejte jogurt, mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Tuto tekutou směs nalijte k mouce a metličkou krátce promíchejte.
Poznámka:
Neřešte, že v mouce zůstaly žmolky, všechny se beze zbytku na pánvičce ztratí. Stačí pár tahů, jen co by se veškerá mouka namočila, více není třeba.
Rozehřejte velkou, nejlépe nepřilnavou pánev. Jakmile je horká, potřete ji trochou oleje. Malou naběračkou na ni naneste trochu těsta. Vypouklou stranou naběračky rozetřete těsto na lívaneček o velikosti 6–7 cm.
Takto pokračujte, až zaplníte celou pánev malými lívanečky. Jakmile se těsto trochu nafoukne a na jeho povrchu se začnou tvořit bublinky, lívaneček obraťte. Opečte ho dozlatova i z druhé strany.
Pokračujte, až spotřebujete všechno těsto. Získáte 30–40 malých lívanečků. Podávejte s výběrem džemů a zavařenin.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- K snídani & k svačině(6 receptů )
- Palačinky a lívance: 50 ověřených receptů od českých po japonské(50 receptů )