3.6 / 5. Počet hodnocení: 230
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1462 kcal
Bílkoviny 70 g
Sacharidy 179 g
Tuky 46 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento recept si založte pro případy, kdy ve večerním rozmaru slíbíte ke snídani domácí lívanečky, načež ráno zjistíte, že se vám silně nedostává času. Trn z paty vám vytrhne prášek do pečiva, který sice vnáší do jídla pachuť, tu však umí zamaskovat jogurt.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 250 g
kypřicí prášek do pečiva 6 g
půl sáčku
máslo 1 PL
150 g
bílý jogurt 1 kelímek
mléko 350 ml
vejce 2 ks
olej
pár kapek, na smažení

Postup

1

Do misky odvažte mouku, přisypte prášek do pečiva a promíchejte metličkou. Tím se mouka zároveň nakypří, takže ji vlastně ani nemusíte prosívat.

2

Nechte rozpustit máslo. Ve druhé misce smíchejte jogurt, mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Tuto tekutou směs nalijte k mouce a metličkou (opět) krátce promíchejte. Neřešte, že v mouce zůstaly žmolky, všechny se beze zbytku na pánvičce ztratí. Stačí pár tahů, jen co by se veškerá mouka namočila, a dál pečlivé rozmíchání neřešte. Šetřete síly.

3

Rozehřejte velkou, nejlépe nepřilnavou pánev. Jakmile je horká, potřete ji trochou oleje. Malou naběračkou na ni přeneste trochu těsta a vypouklou stranou téže naběračky rozetřete na velikost 6-7 cm. Tak pokračujte, až zaplníte celou pánev malými lívanečky. Nyní můžete pozorovat, jak se těsto trochu nafukuje a vznikají v něm bublinky, které posléze na povrchu praskají. Jakmile spatříte tyhle minikrátery, je čas na podebrání a otočení lívanečku a bleskové dopečení i na druhé straně. Až zezlátne na otočené straně, vyjměte ho ven.

4

Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto (získáte 30-40 malých lívanečků). Podávejte s výběrem džemů a zavařenin z vaší lednice. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit