Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lívanečky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 468
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1552 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 185 g
Tuky 51 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jogurtové lívanečky jsou krásně nadýchané a jejich samotná příprava vám oproti těm kynutým zabere jen pár minut. Servírujte je s domácí zavařeninou, čerstvým ovocem, ochuceným tvarohem nebo oříškovou pomazánkou. A pokud vám nějaké lívance zbudou, zabalte je dětem do školy na svačinu.

Související recepty

Suroviny

kypřicí prášek do pečiva 6 g
(1/2 sáčku)
vrchovatá
(1 kelímek)
mléko 350 ml
vejce 2 ks
rostlinný olej
na smažení
džem
nebo zavařenina, k podávání

Postup

1

Do mísy odvažte mouku, přisypte kypřicí prášek do pečiva a promíchejte metličkou. Tím se mouka zároveň nakypří, takže ji nemusíte prosívat.

2

V rendlíku nechte rozpustit máslo. 

3

V misce smíchejte jogurt, mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Tuto tekutou směs nalijte k mouce a metličkou krátce promíchejte.

Poznámka:
Neřešte, že v mouce zůstaly žmolky, všechny se beze zbytku na pánvičce ztratí. Stačí pár tahů, jen co by se veškerá mouka namočila, více není třeba.

4

Rozehřejte velkou, nejlépe nepřilnavou pánev. Jakmile je horká, potřete ji trochou oleje. Malou naběračkou na ni naneste trochu těsta. Vypouklou stranou naběračky rozetřete těsto na lívaneček o velikosti 6–7 cm.

5

Takto pokračujte, až zaplníte celou pánev malými lívanečky. Jakmile se těsto trochu nafoukne a na jeho povrchu se začnou tvořit bublinky, lívaneček obraťte. Opečte ho dozlatova i z druhé strany. 

6

Pokračujte, až spotřebujete všechno těsto. Získáte 30–40 malých lívanečků. Podávejte s výběrem džemů a zavařenin. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín