Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Turkish delight
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 27
Více než hodinu Snadné Na 1,5 kg sladkostí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5694 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 1413 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lokum neboli Turkish delight je měkká želatinová cukrovinka, kterou si můžete připravit hned v několika verzích – červené s růžovou vodou, žluté s citronovou šťávou. Tahle pochoutka z Blízkého východu vydrží i několik měsíců, darujte ji!

Suroviny

na vymazání formy
škrob 200 g
kukuřičný
voda růžová 1,5 PL
Na posypání
škrob 50 g
kukuřičný
Případně
směs (pistácie, vlašské, lískové), kokos, vanilková a ořechová tresť
citronové aroma
žluté, červené

Postup

1

Vymažte širší pekáček máslem a vyložte papírem na pečení.

2

V hrnci na mírném ohni zahřejte krupicový cukr, citronovou šťávu a asi 350 ml vody. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a přiveďte k varu.

3

Hrnec odstavte z ohně. Smíchejte škrob a 750 ml vody a na středním ohni míchejte, dokud nezmizí hrudky.

4

Až hmota získá konzistenci lepidla, přidejte rozpuštěný cukr s citronovou šťávou. Pořádně míchejte asi 5 minut, pak stáhněte plamen a nechte hodinu bublat. Pokud se vám nepodařilo rozmíchat hrudky škrobu, tak je klidně rozšlehejte ponorným mixérem.

5

Po hodině by směs měla mít jemně zlatavou barvu. A teď přichází vaše kreativní chvilka: pokud se budete držet receptu, přidejte růžovou vodu a pár zrníček červené potravinářské barvy.

6

Nebo můžete místo růžové vody (ne každý ji má rád) použít citronovou tresť, žluté barvivo a pár kapek citronové šťávy.

7

Nebo do směsi zamíchejte v poměru 2 : 1 vanilkovou a ořechovou tresť, přidejte přepůlené ořechy a místo závěrečného cukru moučky poprašte kokosem.

8

Hmotu vlijte do připraveného pekáčku a nechte přes noc ztuhnout.

9

Druhý den vyklopte na plochu posypanou hrnkem moučkového cukru se škrobem nebo kokosem a nakrájejte na pravidelné kostky.

10

Každou kostku pěkně na řezech obalte cukrem/kokosem. Ořechové lokum můžete uložit rovnou do krabice, kousky obalené cukrem nechte trochu oschnout, jinak se vám v krabici opotí a zvlhnou.

11

Podávejte k mátovému čaji nebo kávě vařené v džezvě s tobolkou kardamomu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/6

Apetit magazín