Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Více než hodinu Na 1,5 kg sladkostí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5694 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 1413 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle pochoutka z Blízkého východu vydrží i několik měsíců, darujte ji!

Suroviny

máslo
na vymazání formy
krupicový cukr 1 kg
škrob 200 g
kukuřičný
citronová štáva 1 PL
voda 1 PL
růžová
Na posypání
moučkový cukr 200 g
škrob 50 g
kukuřičný
Případně
ořechy
směs (pistácie, vlašské, lískové), kokos, vanilková a ořechová tresť
citronová tresť
žluté barvivo

1 Vymažte širší pekáček máslem a vyložte papírem na pečení.

2 V hrnci na mírném ohni zahřejte krupicový cukr, citronovou šťávu a asi 350 ml vody. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a přiveďte k varu. Hrnec odstavte z ohně. Smíchejte škrob a 750 ml vody a na středním ohni míchejte, dokud nezmizí hrudky. Až hmota získá konzistenci lepidla, přidejte rozpuštěný cukr s citronovou šťávou. Pořádně míchejte asi 5 minut, pak stáhněte plamen a nechte hodinu bublat. Pokud se vám nepodařilo rozmíchat hrudky škrobu, tak je klidně rozšlehejte ponorným mixérem.

3 Po hodině by směs měla mít jemně zlatavou barvu. A teď přichází vaše kreativní chvilka: pokud se budete držet receptu, přidejte růžovou vodu a pár zrníček červené potravinářské barvy.

4 Nebo můžete místo růžové vody (ne každý ji má rád) použít citronovou tresť, žluté barvivo a pár kapek citronové šťávy.

5 Nebo do směsi zamíchejte v poměru 2 : 1 vanilkovou a ořechovou tresť, přidejte přepůlené ořechy a místo závěrečného cukru moučky poprašte kokosem.

6 Hmotu vlijte do připraveného pekáčku a nechte přes noc ztuhnout. Druhý den vyklopte na plochu posypanou hrnkem moučkového cukru se škrobem nebo kokosem a nakrájejte na pravidelné kostky. Každou kostku pěkně na řezech obalte cukrem/kokosem. Ořechové lokum můžete uložit rovnou do krabice, kousky obalené cukrem nechte trochu oschnout, jinak se vám v krabici opotí a zvlhnou.

7 Podávejte k mátovému čaji nebo kávě vařené v džezvě s tobolkou kardamomu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/6

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit