0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.8 / 5. Počet hodnocení: 17
Více než hodinu Na 1,5 kg sladkostí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5694 kcal
Bílkoviny 0 g
Sacharidy 1413 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle pochoutka z Blízkého východu vydrží i několik měsíců, darujte ji!

Suroviny

máslo
na vymazání formy
krupicový cukr 1 kg
škrob 200 g
kukuřičný
citronová štáva 1 PL
voda 1 PL
růžová
Na posypání
moučkový cukr 200 g
škrob 50 g
kukuřičný
Případně
ořechy
směs (pistácie, vlašské, lískové), kokos, vanilková a ořechová tresť
citronové aroma
žluté barvivo

1 Vymažte širší pekáček máslem a vyložte papírem na pečení.

2 V hrnci na mírném ohni zahřejte krupicový cukr, citronovou šťávu a asi 350 ml vody. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a přiveďte k varu. Hrnec odstavte z ohně. Smíchejte škrob a 750 ml vody a na středním ohni míchejte, dokud nezmizí hrudky. Až hmota získá konzistenci lepidla, přidejte rozpuštěný cukr s citronovou šťávou. Pořádně míchejte asi 5 minut, pak stáhněte plamen a nechte hodinu bublat. Pokud se vám nepodařilo rozmíchat hrudky škrobu, tak je klidně rozšlehejte ponorným mixérem.

3 Po hodině by směs měla mít jemně zlatavou barvu. A teď přichází vaše kreativní chvilka: pokud se budete držet receptu, přidejte růžovou vodu a pár zrníček červené potravinářské barvy.

4 Nebo můžete místo růžové vody (ne každý ji má rád) použít citronovou tresť, žluté barvivo a pár kapek citronové šťávy.

5 Nebo do směsi zamíchejte v poměru 2 : 1 vanilkovou a ořechovou tresť, přidejte přepůlené ořechy a místo závěrečného cukru moučky poprašte kokosem.

6 Hmotu vlijte do připraveného pekáčku a nechte přes noc ztuhnout. Druhý den vyklopte na plochu posypanou hrnkem moučkového cukru se škrobem nebo kokosem a nakrájejte na pravidelné kostky. Každou kostku pěkně na řezech obalte cukrem/kokosem. Ořechové lokum můžete uložit rovnou do krabice, kousky obalené cukrem nechte trochu oschnout, jinak se vám v krabici opotí a zvlhnou.

7 Podávejte k mátovému čaji nebo kávě vařené v džezvě s tobolkou kardamomu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/6

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit