Lokum neboli Turkish delight je měkká želatinová cukrovinka, kterou si můžete připravit hned v několika verzích – červené s růžovou vodou, žluté s citronovou šťávou. Tahle pochoutka z Blízkého východu vydrží i několik měsíců, darujte ji!
Suroviny
Postup
Vymažte širší pekáček máslem a vyložte papírem na pečení.
V hrnci na mírném ohni zahřejte krupicový cukr, citronovou šťávu a asi 350 ml vody. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a přiveďte k varu.
Hrnec odstavte z ohně. Smíchejte škrob a 750 ml vody a na středním ohni míchejte, dokud nezmizí hrudky.
Až hmota získá konzistenci lepidla, přidejte rozpuštěný cukr s citronovou šťávou. Pořádně míchejte asi 5 minut, pak stáhněte plamen a nechte hodinu bublat. Pokud se vám nepodařilo rozmíchat hrudky škrobu, tak je klidně rozšlehejte ponorným mixérem.
Po hodině by směs měla mít jemně zlatavou barvu. A teď přichází vaše kreativní chvilka: pokud se budete držet receptu, přidejte růžovou vodu a pár zrníček červené potravinářské barvy.
Nebo můžete místo růžové vody (ne každý ji má rád) použít citronovou tresť, žluté barvivo a pár kapek citronové šťávy.
Nebo do směsi zamíchejte v poměru 2 : 1 vanilkovou a ořechovou tresť, přidejte přepůlené ořechy a místo závěrečného cukru moučky poprašte kokosem.
Hmotu vlijte do připraveného pekáčku a nechte přes noc ztuhnout.
Druhý den vyklopte na plochu posypanou hrnkem moučkového cukru se škrobem nebo kokosem a nakrájejte na pravidelné kostky.
Každou kostku pěkně na řezech obalte cukrem/kokosem. Ořechové lokum můžete uložit rovnou do krabice, kousky obalené cukrem nechte trochu oschnout, jinak se vám v krabici opotí a zvlhnou.
Podávejte k mátovému čaji nebo kávě vařené v džezvě s tobolkou kardamomu.