
recept
s Philadelphia
Luxusní nugátový cheesecake s domácími pralinkami bez lepku
Luxusní dezert z bezlepkových ingrediencí pro moje skvělé vnučky, které milují čokoládu a musí držet bezlepkovou dietu. Tímhle dortem nepohrdnou ani jejich rodiče, až je musím občas krotit. Dlouho jsme promýšleli i recept na pralinky, které nakonec vymyslela dcera, aby holčičky nestrádaly ani v tomto směru. Spousta energie pro děti, pro dospělé malá čokoládová smrt... Fotografii mi pomohl upravit syn a dcera.
Ingredience
Na sušenkový korpus
100 g kakaových sušenek bezlepkových (použila jsem od f. Gullon)
100 g drcených lískových oříšků
80 g másla
Na tělo
2 x 175 g balení čerstvého sýru Philadelphia Milka (celkem 350 g) nebo 1 x bílý+1 x Milka
1 smetana ke šlehání 33% tuku (250 g)
120 g pomazánky Nutella
2 vrchovaté pol. lžíce posekaných oříšků nebo mandlových hranolků
80 g lískových oříšků celých opražených zbavených slupky
4 plátky želatiny Dr. Oetker
Na ozdobu domácí pralinky Ferrero roche
20 g lískových oříšků opražených zbavených slupky
nugát Dr. Oetker
hranolky mandlí
čokoládová poleva na obalení
Dokončení (poleva)
200 g hořké čokolády
50 ml řepkového oleje
Dortová forma otevírací o průměru cca 23 cm + pečící papír na vyložení formy
Příprava jídla
1. 200 g oříšků si opražíme opatrně na pánvi, až začnou slupky praskat. Horké rozložíme na utěrku a po vychladnutí pomocí utěrky odslupkujeme. Z tohoto množství 100 g podrtíme nebo rozmixujeme. Sušenky podrtíme v mixéru a vsypeme do misky k nim podrcené oříšky, přistrouháme studené máslo. Rukou máslo zapracujeme do drobečků a vytvoříme kouli těsta, kterou rovnoměrně rozprostřeme do vyložené dortové formy. Necháme v mrazáku krátce ztuhnout do zpevnění korpusu.
3. Šlehačku ušleháme a po jednom přišleháme sýry Philadelphia Milka (může být 1 x Milka, 1 x bílý) a Nutellu až vznikne hladký čokoládový krém, přimícháme dvě lžíce mandlových hranolků. V malém kastrůlku si rozpustíme 4 plátky želatiny v 5 lžících vody (cca 10 minut), krátce za stálého míchání přivedeme k varu až se želatina rozpustí a odstavíme, necháme 3 minuty zchladnout, přidáme lžící čoko-sýrového krému rozmícháme společně a přidáme do celého objemu krému, znova promixujeme.
4. Na sušenkový korpus rozprostřeme 80 g celých loupaných lískových oříšků a opatrně vrstvíme čokoládovo-sýrový krém na oříšky a studený sušenkový korpus, uhladíme a opět dáme do mrazáku (15 minut).
6. Konečnou čokoládovou krustu vytvoříme z rozlámané hořké čokolády rozpuštěné s olejem a vymíchané do hladké konzistence. Touto mírně zchladlou polevou dortík poléváme a necháme zatuhnout v lednici. Část čokoládové polevy si ponecháme na obalení oříškových pralinek.
7. Výroba domácích bezlepkových pralinek : zbylých 20 g - oloupaných jadérek lískových oříšků obalujeme do kousku vychladlého nugátu, v prstech tvarujeme kuličku, tu obalíme do mandlových hranolků a necháme krátce zamrazit do zatuhnutí pak namíchneme na špejli a obalujeme v čokoládové polevě. Necháme opět zchladit. Zdobíme vychlazený dort.
Přidat komentář