Luxusní nugátový cheesecake s domácími pralinkami bez lepku

Luxusní nugátový cheesecake s domácími pralinkami bez lepku

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do hodiny Snadné

Suroviny

Na sušenkový korpus

100 g kakaových sušenek bezlepkových (použila jsem od f. Gullon)

100 g drcených lískových oříšků

80 g másla

Na tělo

2 x 175 g balení čerstvého sýru Philadelphia Milka (celkem 350 g) nebo 1 x bílý+1 x Milka

1 smetana ke šlehání 33% tuku (250 g)

120 g pomazánky Nutella

2 vrchovaté pol. lžíce posekaných oříšků nebo mandlových hranolků

80 g lískových oříšků celých opražených zbavených slupky

4 plátky želatiny Dr. Oetker

Na ozdobu domácí pralinky Ferrero roche

20 g lískových oříšků opražených zbavených slupky

nugát Dr. Oetker

hranolky mandlí

čokoládová poleva na obalení

Dokončení (poleva)

200 g hořké čokolády

50 ml řepkového oleje

Dortová forma otevírací o průměru cca 23 cm + pečící papír na vyložení formy

1. 200 g oříšků si opražíme opatrně na pánvi, až začnou slupky praskat. Horké rozložíme na utěrku a po vychladnutí pomocí utěrky odslupkujeme. Z tohoto množství 100 g podrtíme nebo rozmixujeme. Sušenky podrtíme v mixéru a vsypeme do misky k nim podrcené oříšky, přistrouháme studené máslo. Rukou máslo zapracujeme do drobečků a vytvoříme kouli těsta, kterou rovnoměrně rozprostřeme do vyložené dortové formy. Necháme v mrazáku krátce ztuhnout do zpevnění korpusu.

3. Šlehačku ušleháme a po jednom přišleháme sýry Philadelphia Milka (může být 1 x Milka, 1 x bílý) a Nutellu až vznikne hladký čokoládový krém, přimícháme dvě lžíce mandlových hranolků. V malém kastrůlku si rozpustíme 4 plátky želatiny v 5 lžících vody (cca 10 minut), krátce za stálého míchání přivedeme k varu až se želatina rozpustí a odstavíme, necháme 3 minuty zchladnout, přidáme lžící čoko-sýrového krému rozmícháme společně a přidáme do celého objemu krému, znova promixujeme.

4. Na sušenkový korpus rozprostřeme 80 g celých loupaných lískových oříšků a opatrně vrstvíme čokoládovo-sýrový krém na oříšky a studený sušenkový korpus, uhladíme a opět dáme do mrazáku (15 minut).

6. Konečnou čokoládovou krustu vytvoříme z rozlámané hořké čokolády rozpuštěné s olejem a vymíchané do hladké konzistence. Touto mírně zchladlou polevou dortík poléváme a necháme zatuhnout v lednici. Část čokoládové polevy si ponecháme na obalení oříškových pralinek.

7. Výroba domácích bezlepkových pralinek : zbylých 20 g - oloupaných jadérek lískových oříšků obalujeme do kousku vychladlého nugátu, v prstech tvarujeme kuličku, tu obalíme do mandlových hranolků a necháme krátce zamrazit do zatuhnutí pak namíchneme na špejli a obalujeme v čokoládové polevě. Necháme opět zchladit. Zdobíme vychlazený dort.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit