Malovaná kakaová roláda s pistáciemi

Malovaná kakaová roláda s pistáciemi

Hodnocení receptu
Průměr: 1 (3)
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5778 kcal
Bílkoviny 131 g
Cukr 448 g
Tuky 366 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Bára Brožová, šéfcukrářka z Hliněné bašty, vám krok za krokem ukáže, jak z obyčejného moučníku vykouzlit roládu jako malovanou. Wow efekt zařídí zapečené vzory a krásnou barvu špetka zeleného čaje matcha.

Suroviny

Na ornamenty
vejce 1 ks
moučkový cukr 4 PL
mouka pšeničná hladká 6 PL
čaj matcha 1 špetka
lze nahradit špetkou zelené potravinářské barvy
tuk
na vymazání plechu
Na těsto
vejce 5 ks
velká
krupicový cukr 120 g
mouka pšeničná hladká 80 g
kakao 4 PL
holandského typu
sůl 1 špetka
Na pistáciový krém
150 g
pistáciové oříšky natural vyloupané
máslo 80 g
rozpuštěné
moučkový cukr 4 PL
smetana ke šlehání 450 ml
čaj matcha ČL
lze nahradit špetkou zelené potravinářské barvy
Na dohotovení
čokoláda na vaření 150 g
smetana ke šlehání 100 ml

PŘÍPRAVA ORNAMENTŮ

1 V misce prošlehejte vejce, přisypte moučkový cukr a mouku a vymíchejte dohladka.

2 Obarvěte čajem či potravinářskou barvou, rozmíchejte a směsí naplňte zdobicí sáček.

3 Plech vymažte a vyložte pečicím papírem. Nastříkejte na něj vzory a přesuňte na hodinu do mrazáku.

KRÉM S PISTÁCIEMI 

1 Většinu pistácií, zhruba dvě třetiny, umelte najemno. Zbylé pistácie překrájejte nahrubo a odložte stranou. Rozpusťte máslo.

2 Horké máslo vlijte k mletým pistáciím. „Lépe se tak uvolní chuť i barva,“ radí Bára. Přidejte moučkový cukr, promíchejte a vychlaďte.

3 Vychlazenou smetanu vlijte do mísy a přidejte pistáciovou směs. Obě složky by měly mít stejnou teplotu. Rozmixujte úplně dohladka.

4 Přidejte čaj matcha nebo špetku barviva, promixujte a pak našlehejte ručním šlehačem. Krém přikryjte a uložte do lednice.

PIŠKOT S KAKAEM

1 Než začnete s přípravou těsta, rozpalte troubu na 175 °C. Oddělte žloutky od bílků. Ke žloutkům přisypte krupicový cukr a šlehejte do nadýchané světlé pěny.

2 Mouku smíchejte s kakaem a postupně prosejte přes jemné sítko k našlehaným žloutkům s cukrem. Promíchejte a spojte v hladké těsto.

3 Bílky ušlehejte se špetkou soli do pevného sněhu. Mísu i metly před šleháním dobře umyjte a osušte, s metlami od žloutků by se sníh neušlehal.

4 Sníh z bílků přidejte do mísy ke kakaové směsi a zlehka a opatrně promíchejte a zapracujte. Hotové těsto nenechávejte dlouho stát, aby sníh ‚nespadl‘.

PEČENÍ A PLNĚNÍ PIŠKOTOVÉ ROLÁDY

1 Plech s nastříkanými vzory vyjměte z mrazničky. Na zmrzlý vzor nalijte piškotové těsto, rovnoměrně ho rozetřete po celém plechu a uhlaďte stěrkou. Vložte do předehřáté trouby a pečte 7–10 minut, dokud se nezačnou okraje rolády odchlipovat od papíru.

2 Mezitím nalámejte čokoládu na kousky a vložte ji do rendlíku se smetanou. Zahřívejte a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a není krásně hladká. Odstavte ji z ohně a za občasného promíchání metličkou nechte čokoládovou polevu vychladnout.

3 Upečený korpus vyjměte z trouby a nechte ještě pár minut na plechu. Pak papír s těstem opatrně sesuňte z plechu a nechte trochu zchladnout. Poté plát těsta přesuňte na čistou bavlněnou utěrku a papír velmi opatrně stáhněte.

4 Plát otočte malovaným vzorem dolů a korpus nechte zcela vychladnout. Potom těsto potřete po celé ploše čokoládovou polevou a rovnoměrně ji rozetřete. „Počkejte, až čokoláda zatuhne, aby se nesmísila s pistáciovým krémem. Trvá to asi deset minut,“ vysvětluje cukrářka.

5 Na lehce ztuhlou čokoládovou vrstvu rozetřete připravený pistáciový krém (z lednice ho vyndejte chvíli před nanášením, lépe se s ním bude pracovat). Krém rozetřete stejnoměrně po celé ploše a posypte odloženými nasekanými pistáciemi. Nebo je vmíchejte do hotového krému před natíráním.

6 Nyní roládu zabalte. Uchopte přečnívající okraje utěrky na delší straně korpusu, stočte ho do rolády a pomocí utěrky ji zlehka utáhněte. Uložte ji zabalenou minimálně na 2 hodiny do chladničky a teprve pak krájejte. Nejlíp chutná až druhý den, když se rozleží a je dokonale vláčná.

ABY SE VŠE PODAŘILO... 

  • MALOVÁNÍ Na roládu můžete namalovat libovolný vzor, obrázek či nápis, fantazii se meze nekladou. U složitějších vzorů doporučujeme předkreslit obrázek tužkou na pečicí papír, a ten pak lícovou stranou položit na plech, aby se tužka neobtiskla. Plastový zdobicí sáček zastřihněte (zmenšete) podle množství hmoty, kterou budete malovat. Bude se vám tak lépe pracovat. Špičku sáčku odstřihněte nejdřív menší, podle toho, jak chcete mít silnou linku, zvětšit se dá vždy. Namalované vzory úplně zmrazte, aby se dobře zapekly a nerozpíjely se.
  • ČAJ MATCHA je mletý zelený čaj, který se tradičně využívá při japonském čajovém obřadu. Mele se na žulových kamenech na žlutozelený prášek a kromě přípravy čajů se dnes používá při vaření a pečení a přidává se i do nápojů či zmrzlin. Má krásnou zelenou barvu, příjemnou chuť a vůni a blahodárné zdravotní účinky (je bohatý na antioxidanty a podporuje metabolismus). Na pečení či vaření doporučujeme koupit levnější variantu čaje Bio Matcha, kterou pořídíte například na www.dobrycaj.cz. Prášek stačí přidat v malém množství do těsta a zamíchat.

 

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit