Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ořechové jidáše
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Na 30 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4063 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 512 g
Tuky 178 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tvarů tradičních kynutých jidášů můžete vyzkoušet bezpočet. Časté je třeba stáčení do podoby šnečí ulity.

Související recepty

Suroviny

mléko 250 ml
droždí čerstvé 1 kostka
42 g
sůl 1 špetka
vejce 2 ks
1 do těsta + 1 na potření
najemno nastrouhaná z 1 citronu
máslo 100 g
rozpuštěné a zchladlé + na potření plechu + na potření hotového pečiva
propláchnuté a okapané
drcené
na potření hotového pečiva

Postup

1

Polovinu mléka ohřejte, aby bylo vlažné, přidejte 2 lžíce mouky, rozdrobené droždí a nechte v teple 10 minut vzejít kvásek.

2

Do hlubší mísy prosejte zbývající mouku s cukrem a solí, vše promíchejte. Ve zbylém mléce rozšlehejte 1 vejce, přidejte nastrouhanou citronovou kůru. Spolu se vzešlým kváskem a máslem je přidejte do mísy k ostatním surovinám a promíchejte. Zpočátku těsto zadělávejte vařečkou, pak ho vyklopte na pracovní desku a ještě ho zpracujte rukama, aby bylo vláčné.

3

Těsto vraťte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Po 45 minutách těsto znovu propracujte a nechte kynout ještě dalších 45 minut. Vykynuté těsto bude mít cca dvojnásobnou velikost.

4

Těsto rozdělte na poloviny. Obě vyválejte na silnější váleček a pokrájejte na stejné dílky. Z těch pak vyválejte tenčí válečky, ty stáčejte do tradičních tvarů (viz foto). Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem, potřete prošlehaným vejcem, do jednotlivých ohybů vmáčkněte po rozince a celé posypte ořechy. Překryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout ještě 20 minut. Mezitím předehřejte troubu na 170°C.

5

Vykynuté jidáše vložte do zahřáté trouby a pečte dozlatova asi 25–30 minut, už po 20 minutách zkontrolujte, jak rychle tmavnou. Před podáváním potřete medem či rozpuštěným máslem.

NĚCO NAVÍC
Pečivo z kynutého těsta zamrazujte hned po vychladnutí.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/4

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...