Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Masová roláda z bramborových plátků
Masová roláda z bramborových plátků
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Masová roláda z bramborových plátků

4.8/5 Počet hodnocení: 4
Do 90 minut Pro zkušené Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3614 kcal
Bílkoviny 249 g
Sacharidy 209 g
Tuky 200 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Masová roláda z bramborových plátků je stejně chutná jako vizuálně působivá. Recept jsme sice zařadili do kategorie pro zkušené, ale ve skutečnosti věříme, že jej zvládne i trpělivý začátečník se šikovnýma rukama.

Suroviny

větší, varný typ A nebo B, oloupané
nastrouhaný najemno
sůl 3 ČL
olivový olej 4 PL
nakrájená na kostičky
viz Něco navíc
vykapaná (viz Něco navíc)
petrželka 3 PL
nadrobno nakrájená, hladkolistá
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
ricotta 250 g
strouhaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Nožem či na mandolíně nakrájejte brambory na 3 mm tlusté plátky. Na plech vyložený pečicím papírem nasypte polovinu parmazánu a stejnoměrně ji rozprostřete po celé ploše. Na parmazán vyskládejte plátky brambor tak, aby se vzájemně překrývaly ve vodorovném i svislém směru a pokryly celou plochu plechu. Stejnoměrně je posypte zbývajícím parmazánem a 1 lžičkou soli. Pečte ve vyhřáté troubě 30 minut, aby sýr zezlátl a brambory byly ohebné a mírně křupavé. Troubu nevypínejte.

2

Mezitím ve velké hluboké pánvi rozehřejte na středním ohni 2 lžíce oleje. Vsypte cibuli a opékejte ji dozlatova, aby zkaramelizovala, zhruba 15 minut. Pak přidejte mleté maso a opékejte dohněda, obracečkou přitom rozbíjejte hrudky. Vmíchejte krájená rajčata, petrželku, mletou papriku, 1 lžičku soli a pepř. Míchejte a dále opékejte, aby se chuti spojily a maso bylo propečené. Odstavte a masovou směs přesuňte do misky. Odložte stranou.

3

V uvolněné pánvi rozehřejte na středním ohni zbývající 2 lžíce oleje. Vsypte špenát a nechte ho zavadnout. Přidejte 1 lžičku soli a česnek. Promíchejte a odstavte. V míse smíchejte stěrkou ochucený špenát s ricottou. Špenátovou směs rovnoměrně rozprostřete na předpečené brambory (vynechte jen malé okraje). Na ni naneste a rozetřete masovou směs. Maso rovnoměrně posypte mozzarellou.

4

Jeden z kratších konců bramborového plátu uchopte i s pečicím papírem a nadzvedněte. Pak začněte bramborový plát s náplněmi (bez papíru) rolovat a snažte se přitom, aby náplně nevypadávaly. Pokračujte až na druhý konec. Vzniklou roládu zvedněte a položte podélně doprostřed uvolněného pečicího papíru na plech. Dejte do trouby a pečte cca 15 minut dozlatova. Ihned nakrájejte a podávejte.

NĚCO NAVÍC

  • Namísto krůtího masa můžete použít mleté libové hovězí nebo směs 2:1 hovězího a vepřového.
  • Pokud chcete využívat potraviny do posledního zbytečku, uchovejte tekutinu z krájených rajčat a přidejte ji do polévky nebo omáčky místo vody, popřípadě vývaru.
  • Dojde-li během rolování k těžší nehodě, nepodléhejte chmurám či vzteku a mírně rozprostřete trosky bez původního pečicího papíru na plech vyložený čistým pečicím papírema zapečte posypané dalším sýrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...