Pokud milujete chuť máty, pak ve vašich domácích zásobách mátový sirup rozhodně nemůže chybět. Jeho využití je nesmírně široké. Od osvěžujících letních limonád, přes klasické mojito až po různé skleničky a dezerty. V zimních měsících jej můžete přidat o horkého čaje, v letních zase do čaje ledového. Dobře připravený mátový sirup využijete iv domácí lékárničce – budete-li ho užívat neředěný po lžičkách.
Suroviny
Postup
Příprava je v podstatě velmi jednoduchá. Umyté větvičky čerstvé máty zalijeme převařenou, ale již vychlazenou vodou.
Přidáme na kolečka nakrájený bio citrón is kůrou. Pokud však nemáte k dispozici chemicky neošetřený citron, použijte jen citrónovou šťávu z 1 a půl citronu.
Připravenou směs zakryjte a nechte v chladu odpočívat asi 24 hodin.
Následně vše scedíme přes husté plátno. Dobře vyždímáme.
Tekutinu dáme do čistého hrnce, přidáme cukr, kyselinu a přivedeme k varu. Vypneme.
Uvařený sirup plníme do předpřipravených vysterilizovaných lahví a ihned zavíráme. Skladujeme v tmavých a chladných prostorách.
Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com