Pokud milujete chuť máty, pak ve vašich domácích zásobách mátový sirup rozhodně nemůže chybět. Jeho využití je nesmírně široké. Od osvěžujících letních limonád a ledových čajů, přes klasické mojito až po různé skleničky a dezerty, mátový sirup najde uplatnění všude. V zimních měsících jej můžete přidat do horkého čaje. Mátový sirup využijete i v domácí lékárničce – budete-li ho užívat neředěný po lžičkách.
Suroviny
Postup
Do velkého hrnce nalijte vodu a přidejte cukru Pomalu zahřívejte a míchejte, až se cukr úplně rozpustí. Jakmile je cukr rozpuštěn, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z citronu. Nechte směs přijít k varu.
Když sirup začne vařit, přidejte do něj připravené listy máty. Promíchejte, stáhněte hrnec z ohně, přikryjte poklicí a nechte směs louhovat nejméně 30 minut, ale pro intenzivnější chuť ho můžete nechat odstát přes noc.
Po dokončení louhování sirup přeceďte přes jemné síto nebo plátýnko, abyste odstranili všechny pevné částice. Pro zajištění čistoty sirupu můžete proces přecedění opakovat.
Hotový sirup nalijte do čistých, sterilizovaných lahví a dobře uzavřete. Sirup uchovávejte v chladničce. Spotřebujte do několika měsíců.