Svěží a voňavý sirup. Mátový je na léto úplně nejlepší. Do alko i nealko nápojů. To musíte zkusit.
Suroviny
voda
1,5
l
krupicový cukr
1
kg
máta
1
svazek
asi 175 g
kyselina citronová
1
bal
20 g
z 2 citronů
podle potřeby
Postup
1
Vodu smícháme s cukrem, přivedeme k varu
2
Očistíme a dobře propereme lístky máty.
3
Když cukrový sirup začne houstnout, přidáme do něj nadrobno pokrájené čerstvé lístky máty peprné a kyselinu citronovou.
4
Vše spolu krátce povaříme a přikryté necháme 3 hodiny odstát, aby směs schladla. Uvařený sirup občas promícháme.
5
Poté přecedíme do čistého hrnce, opět zahřejeme těsně pod bod varu.
6
Naplníme do vysterilizovaných lahví. Zalijeme lžičkou rumu, uzavřeme a uchováváme v chladu a tmě.
Foto ilustrační, zdroj: Pixabay.com