Suroviny
meruňky
1
kg
bez pecek
Gelfix
3:1
krupicový cukr
350
g
badyán
3
hvězdičky
skořice
3
svitky
kyselina citronová
1
ČL
Postup
1
Meruňky umyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na menší kousky, vložíme do hrnce, přidáme skořici a badyán a přivedeme zvolna k varu.
2
Přidáme Gelfix rozmíchaný se 2 lžícemi cukru a dobře 1 minutu provaříme. Pak přidáme cukr a vařime dalších alespoň 5 minut.
3
Vyndáme koření, podle potřeby lehce promixujeme tyčovým mixérem a ověříme si, jestli džem želíruje (kápneme kapku na studený talířek - měla by po chvíli ztuhnout).
4
Pokud je džem příliš řídký, přidáme lžičku kyseliny citronové, promícháme, znovu prohřejeme, a plníme do sklenic (toto množství je na 3 sklenice 370ml), které postavíme na alespoň 15 minut dnem vzhůru.
Ilustrační foto: Unsplash