Mexický čokoládový cop

Mexický čokoládový cop

Hodnocení receptu
Průměr: 2.7 (21)
Do 20 minut Snadné Na asi 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3196 kcal
Bílkoviny 72 g
Cukr 166 g
Tuky 235 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chuť kakaové náplně je po prvním ochutnání velmi výrazná, ale v kombinaci s cukrovou skořicovou krustičkou a měkkým těstem neodolatelná.

Suroviny

máslo 6 PL
změklé
mandle plátky 0.33 hrnek
třtinový cukr 75 g
kakao 0.5 hrnek
holandského typu
žloutek 2 ks
velké
skořice 1.5 PL
mouka pšeničná hladká 1 PL
mouka pšeničná hladká
na poprášení
kajenský pepř 1 špetka
1
základní těsto
Na polevu
třtinový cukr 55 g
skořice 0.5 PL
máslo 4 PL
rozpuštěné

1 Plech vyložte pečicím papírem. Rozmixujte máslo, mandle, cukr, kakao, žloutky, skořici, mouku a kajenský pepř na pastu. Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto na obdélník zhruba 25x46 cm. 

2 Rozetřete na něj kakaovou směs, přičemž nechte 2 cm okraj prázdný. Prázdné okraje potřete vodou a z delší strany těsně sviňte roládu (bude tedy mít délku 46 cm). Čistý okraj lehce přitiskněte, abyste náplň uzavřeli uvnitř. Položte na tác švem dolů a dejte na 30 minut ztuhnout do mrazáku. 

3 Rolku podélně překrojte napůl (viz obr. 1) a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Na vzdálenějším konci stiskněte oba konce řeznou stranou k sobě (viz obr. 2). Obě poloviny zapleťte tak, aby vynikla efektní řezná strana (viz obr. 3). Konce zase stiskněte a oba zatočte pod cop. Zlehka zakryjte cop potravinářskou fólií a na teplém místě nechte ještě 30 minut kynout. 

4 Troubu předehřejte na 175 °C. Sejměte z copu fólii. Pečte 30–35 minut dozlatova, v polovině pečení plech otočte.

5 Na polevu smíchejte cukr se skořicí. Horký upečený cop potřete máslem a mírně posypte skořicovým cukrem. Nechte vychladnout a posypte dalším skořicovým cukrem.

… CO JEŠTĚ MŮŽETE UPÉCT

MAKOVÝ COP S CITRONOVOU POLEVOU 

  • 250 ml mléka
  • 150 g mletého máku
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce mletých mandlí
  • 2–3 lžíce tuzemáku
  • mleté piškoty na zahuštění
  • 1 dávka základního těsta

NA POLEVU

  • 240 g moučkového cukru
  • 4 lžíce másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička strouhané kůry z biocitronu
  • 1 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

1 V kastrůlku vařte v mléce mák se 2 lžícemi cukru asi 3 minuty a pak nechte vychladnout. Vmíchejte vanilku, zbylý cukr, mandle a rum. Náplň podle potřeby zahustěte mletými piškoty.

2 Makovou směsí naplňte těsto a upečte cop podle receptu nahoře.

3 Smíchejte přísady na polevu v misce vhodné do mikrovlnky, překryjte ji potravinářskou fólií a ‚mikrovlňte‘ 45 sekund.

4 Polevou přelijte upečený makový cop.

NĚCO NAVÍC

Místo copu můžete udělat rolky (návod jak na ně najdete v tomto receptu).

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit