
Mexický čokoládový cop
Chuť kakaové náplně je po prvním ochutnání velmi výrazná, ale v kombinaci s cukrovou skořicovou krustičkou a měkkým těstem neodolatelná.
Ingredience
- 6 lžic másla, změklého
- 1/3 hrnku mandlových lupínků
- 75 g třtinového cukru
- 1/2 hrnku kakaa holandského typu
- 2 velké žloutky
- 1 a 1/2 zarovnané lžičky mleté skořice
- 1 lžička hladké mouky + na poprášení
- špetka mletého kajenského pepře
- 1 dávka základního těsta
- 55 g třtinového cukru
- 1/2 zarovnané lžičky mleté skořice
- 4 lžíce másla, rozpuštěného
NA POLEVU
Příprava jídla
1 Plech vyložte pečicím papírem. Rozmixujte máslo, mandle, cukr, kakao, žloutky, skořici, mouku a kajenský pepř na pastu. Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto na obdélník zhruba 25x46 cm.
2 Rozetřete na něj kakaovou směs, přičemž nechte 2 cm okraj prázdný. Prázdné okraje potřete vodou a z delší strany těsně sviňte roládu (bude tedy mít délku 46 cm). Čistý okraj lehce přitiskněte, abyste náplň uzavřeli uvnitř. Položte na tác švem dolů a dejte na 30 minut ztuhnout do mrazáku.
3 Rolku podélně překrojte napůl (viz obr. 1) a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Na vzdálenějším konci stiskněte oba konce řeznou stranou k sobě (viz obr. 2). Obě poloviny zapleťte tak, aby vynikla efektní řezná strana (viz obr. 3). Konce zase stiskněte a oba zatočte pod cop. Zlehka zakryjte cop potravinářskou fólií a na teplém místě nechte ještě 30 minut kynout.
4 Troubu předehřejte na 175 °C. Sejměte z copu fólii. Pečte 30–35 minut dozlatova, v polovině pečení plech otočte.
5 Na polevu smíchejte cukr se skořicí. Horký upečený cop potřete máslem a mírně posypte skořicovým cukrem. Nechte vychladnout a posypte dalším skořicovým cukrem.
… CO JEŠTĚ MŮŽETE UPÉCT
MAKOVÝ COP S CITRONOVOU POLEVOU
- 250 ml mléka
- 150 g mletého máku
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce mletých mandlí
- 2–3 lžíce tuzemáku
- mleté piškoty na zahuštění
- 1 dávka základního těsta
NA POLEVU
- 240 g moučkového cukru
- 4 lžíce másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička strouhané kůry z biocitronu
- 1 lžíce mléka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
1 V kastrůlku vařte v mléce mák se 2 lžícemi cukru asi 3 minuty a pak nechte vychladnout. Vmíchejte vanilku, zbylý cukr, mandle a rum. Náplň podle potřeby zahustěte mletými piškoty.
2 Makovou směsí naplňte těsto a upečte cop podle receptu nahoře.
3 Smíchejte přísady na polevu v misce vhodné do mikrovlnky, překryjte ji potravinářskou fólií a ‚mikrovlňte‘ 45 sekund.
4 Polevou přelijte upečený makový cop.
NĚCO NAVÍC
Místo copu můžete udělat rolky (návod jak na ně najdete v tomto receptu).
Přidat komentář