Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mexický čokoládový cop

Chuť kakaové náplně je po prvním ochutnání velmi výrazná, ale v kombinaci s cukrovou skořicovou krustičkou a měkkým těstem neodolatelná.

Vydání: 2013/9
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na asi 12 kousků
Doba přípravy: Do 20 minut
+ kynutí a chlazení
PT35M
Pečení 0:35
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 6 lžic másla, změklého
    • 1/3 hrnku mandlových lupínků
    • 75 g třtinového cukru
    • 1/2 hrnku kakaa holandského typu
    • 2 velké žloutky
    • 1 a 1/2 zarovnané lžičky mleté skořice 
    • 1 lžička hladké mouky + na poprášení 
    • špetka mletého kajenského pepře
    • 1 dávka základního těsta

    NA POLEVU

    • 55 g třtinového cukru
    • 1/2 zarovnané lžičky mleté skořice
    • 4 lžíce másla, rozpuštěného

Příprava jídla

1 Plech vyložte pečicím papírem. Rozmixujte máslo, mandle, cukr, kakao, žloutky, skořici, mouku a kajenský pepř na pastu. Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto na obdélník zhruba 25x46 cm. 

2 Rozetřete na něj kakaovou směs, přičemž nechte 2 cm okraj prázdný. Prázdné okraje potřete vodou a z delší strany těsně sviňte roládu (bude tedy mít délku 46 cm). Čistý okraj lehce přitiskněte, abyste náplň uzavřeli uvnitř. Položte na tác švem dolů a dejte na 30 minut ztuhnout do mrazáku. 

3 Rolku podélně překrojte napůl (viz obr. 1) a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Na vzdálenějším konci stiskněte oba konce řeznou stranou k sobě (viz obr. 2). Obě poloviny zapleťte tak, aby vynikla efektní řezná strana (viz obr. 3). Konce zase stiskněte a oba zatočte pod cop. Zlehka zakryjte cop potravinářskou fólií a na teplém místě nechte ještě 30 minut kynout. 

4 Troubu předehřejte na 175 °C. Sejměte z copu fólii. Pečte 30–35 minut dozlatova, v polovině pečení plech otočte.

5 Na polevu smíchejte cukr se skořicí. Horký upečený cop potřete máslem a mírně posypte skořicovým cukrem. Nechte vychladnout a posypte dalším skořicovým cukrem.

… CO JEŠTĚ MŮŽETE UPÉCT

MAKOVÝ COP S CITRONOVOU POLEVOU 

  • 250 ml mléka
  • 150 g mletého máku
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce mletých mandlí
  • 2–3 lžíce tuzemáku
  • mleté piškoty na zahuštění
  • 1 dávka základního těsta

NA POLEVU

  • 240 g moučkového cukru
  • 4 lžíce másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička strouhané kůry z biocitronu
  • 1 lžíce mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

1 V kastrůlku vařte v mléce mák se 2 lžícemi cukru asi 3 minuty a pak nechte vychladnout. Vmíchejte vanilku, zbylý cukr, mandle a rum. Náplň podle potřeby zahustěte mletými piškoty.

2 Makovou směsí naplňte těsto a upečte cop podle receptu nahoře.

3 Smíchejte přísady na polevu v misce vhodné do mikrovlnky, překryjte ji potravinářskou fólií a ‚mikrovlňte‘ 45 sekund.

4 Polevou přelijte upečený makový cop.

NĚCO NAVÍC

Místo copu můžete udělat rolky (návod jak na ně najdete v tomto receptu).

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Základní kynuté těsto

Skořicové rolky

Karamelové bochánky s ořechy

Malinový věnec

10 dokonalých receptů z kynutého těsta

10x hříšná čokoláda

5x kynuté těsto

Přidat komentář