Pokud míváte v kuchyni horko, může vám těsto bleskově kynout. Pracujte proto rychle, je totiž důležité, aby těsto bylo při svinování ještě tenké.
Suroviny
Postup
Vymažte máslem obdélníkovou pečicí formu 23x32cm. V misce smíchejte třtinový cukr a skořici. Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto na obdélník zhruba 25x46 cm. Rozetřete na ně změklé máslo, přičemž nechte 2 cm okraj prázdný.
Posypte skořicovým cukrem. Prázdné okraje potřete vodou a z delší strany těsně sviňte roládu (bude tedy mít délku 46 cm), jak vidíte na obr. 1. Čistý okraj lehce přitiskněte, abyste náplň uzavřeli uvnitř.
Pevnou nití válec rozřezejte na 12 kousků (každý bude mít zhruba 3,8 cm) – viz obr. 2. Naskládejte je řeznou stranou nahoru a dolů do připravené pečicí formy (viz obr. 3). Rolky volně překryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte kynout, až zdvojnásobí objem. Trvá to asi 1 hodinu.
Troubu předehřejte na 175°C. Sejměte fólii. Pečte 25 až 30 minut tak, aby byly rolky zlaté a na dotek pružné. Nechte 10 minut chladnout ve formě. (Vychladlé rolky lze zamrazit až na 2 týdny, před podáváním je rozpečte a přelijte polevou.)
Na polevu dohladka utřete moučkový cukr, rozpuštěné máslo, mléko, vanilku a špetku soli. Přelijte jí horké rolky.