Pokud míváte v kuchyni horko, může vám těsto na skořicové rolky bleskově kynout. Pracujte proto rychle, je totiž důležité, aby těsto bylo při svinování ještě tenké. Ihned po upečení polijte skořicové rolky polevou a vychutnejte si je ještě vlažné, kdy se jejich skořicová vůně line místností.
Suroviny
Postup
Vymažte máslem obdélníkovou pečicí formu 23 x 32 cm. V misce smíchejte třtinový cukr a skořici. Na pomoučněné pracovní ploše rozválejte těsto na obdélník zhruba 25 x 46 cm. Rozetřete na ně změklé máslo, přičemž nechte 2 cm od okraje prázdné.
Posypte skořicovým cukrem. Prázdné okraje potřete vodou a z delší strany těsně sviňte roládu (bude tedy mít délku 46 cm), jak vidíte na obr. 1. Čistý okraj lehce přitiskněte, abyste náplň uzavřeli uvnitř.
Pevnou nití válec rozřezejte na 12 kousků (každý bude mít zhruba 3,8 cm) – viz obr. 2. Naskládejte je řeznou stranou nahoru a dolů do připravené pečicí formy (viz obr. 3). Rolky volně překryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte kynout, až zdvojnásobí objem. Trvá to asi 1 hodinu.
Troubu předehřejte na 175 °C. Sejměte fólii. Pečte 25 až 30 minut tak, aby byly rolky zlaté a na dotek pružné. Nechte 10 minut chladnout ve formě. (Vychladlé rolky lze zamrazit až na 2 týdny, před podáváním je rozpečte a přelijte polevou.)
Na polevu dohladka utřete moučkový cukr, rozpuštěné máslo, mléko, vanilku a špetku soli. Přelijte jí horké rolky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 10 dokonalých receptů z kynutého těsta(10 receptů )
- 9 lahodných receptů z kynutého těsta(9 receptů )
- Babky, věnce, šneci a rolky: Jak na zamotané kynuté dezerty s lahodnými náplněmi(16 receptů )
- Skandinávské dezerty s vůní vanilky, skořice a kardamomu: 11 sladkých receptů(11 receptů )