Karamelové bochánky s ořechy

Karamelové bochánky s ořechy

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4801 kcal
Bílkoviny 36 g
Cukr 376 g
Tuky 346 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

V redakci jsme se odstrkovali lokty, abychom si mohli odlomit další bochánek pokrytý karamelem...

Suroviny

vlašské ořechy 1 hrnek
lze nahradit pekanovými
máslo 185 g
změklé
třtinový cukr 225 g
světlý
smetana ke šlehání 200 ml
vanilkový extrakt 1 ČL
jablečný ocet 1 ČL
rum 2 PL
sůl 1 špetka
krystalový cukr 110 g
základní těsto 1

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Rozložte ořechy na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8 minut dozlatova. 

2 V rendlíku rozpusťte 125 g másla, přidejte třtinový cukr, smetanu a vařte asi 4 minuty, až směs trochu zhoustne. Vmíchejte vanilku, ocet, rum, špetku soli a opražené ořechy. Kromě půl hrnku vlijte směs do dortové formy o průměru 20–21 cm, hluboké 7,5 cm. Dejte na 15 minut do mrazáku ztuhnout. Zbylého půl hrnku směsi dejte stranou a uchovejte při pokojové teplotě. 

3 Zbylých 60 g másla rozpusťte. Do misky vsypte krystalový cukr. Oddělujte kousky těsta a tvarujte z nich kuličky o průměru 2,5 cm. Každou nejdřív namočte do másla, nechte krátce okapat a pak obalte v cukru (viz obr. 1). Skládejte je do formy (obr. 2) ve dvou vrstvách (obr. 3), přičemž v každé vrstvě nechávejte mezi kuličkami mezery. Nechte na teplém místě asi 1 a půl hodiny kynout na dvojnásobný objem.

4 Troubu předehřejte na 175 °C. Pečte asi 55 minut dozlatova. Zakryjte alobalem, pokud povrch tmavne příliš rychle. Vyjměte z trouby a potřete odloženou ořechovou směsí. Nechte 10 minut chladnout ve formě a pak překlopte na servírovací talíř tak, aby spodní strana byla nahoře. Podávejte horké, všichni si po jednom odlamují dílky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit