0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Karamelové bochánky s ořechy

Karamelové bochánky s ořechy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Karamelové bochánky s ořechy

4.1 / 5. Počet hodnocení: 28
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 formu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4801 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 376 g
Tuky 346 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V redakci jsme se odstrkovali lokty, abychom si mohli odlomit další bochánek pokrytý karamelem...

Suroviny

vlašské ořechy 1 hrnek
lze nahradit pekanovými
máslo 185 g
změklé
třtinový cukr 225 g
světlý
smetana ke šlehání 200 ml
vanilkový extrakt 1 ČL
jablečný ocet 1 ČL
rum 2 PL
tmavý
sůl 1 špetka
krystalový cukr 110 g
základní těsto 1 porce
viz odkaz v postupu

Postup

1

Troubu předehřejte na 175 °C. Rozložte ořechy na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8 minut dozlatova. 

2

V rendlíku rozpusťte 125 g másla, přidejte třtinový cukr, smetanu a vařte asi 4 minuty, až směs trochu zhoustne. Vmíchejte vanilku, ocet, rum, špetku soli a opražené ořechy. Kromě půl hrnku vlijte směs do dortové formy o průměru 20–21 cm, hluboké 7,5 cm. Dejte na 15 minut do mrazáku ztuhnout. Zbylého půl hrnku směsi dejte stranou a uchovejte při pokojové teplotě. 

3

Zbylých 60 g másla rozpusťte. Do misky vsypte krystalový cukr. Oddělujte kousky těsta a tvarujte z nich kuličky o průměru 2,5 cm. Každou nejdřív namočte do másla, nechte krátce okapat a pak obalte v cukru (viz obr. 1). Skládejte je do formy (obr. 2) ve dvou vrstvách (obr. 3), přičemž v každé vrstvě nechávejte mezi kuličkami mezery. Nechte na teplém místě asi 1 a půl hodiny kynout na dvojnásobný objem.

tvarování bochánků

4

Troubu předehřejte na 175 °C. Pečte asi 55 minut dozlatova. Zakryjte alobalem, pokud povrch tmavne příliš rychle. Vyjměte z trouby a potřete odloženou ořechovou směsí. Nechte 10 minut chladnout ve formě a pak překlopte na servírovací talíř tak, aby spodní strana byla nahoře. Podávejte horké, všichni si po jednom odlamují dílky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit