Karamelové bochánky s ořechy

Karamelové bochánky s ořechy

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 formu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4801 kcal
Bílkoviny 36 g
Cukr 376 g
Tuky 346 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V redakci jsme se odstrkovali lokty, abychom si mohli odlomit další bochánek pokrytý karamelem...

Suroviny

vlašské ořechy 1 hrnek
lze nahradit pekanovými
máslo 185 g
změklé
třtinový cukr 225 g
světlý
smetana ke šlehání 200 ml
vanilkový extrakt 1 ČL
jablečný ocet 1 ČL
rum 2 PL
sůl 1 špetka
krystalový cukr 110 g
základní těsto 1

1 Troubu předehřejte na 175 °C. Rozložte ořechy na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8 minut dozlatova. 

2 V rendlíku rozpusťte 125 g másla, přidejte třtinový cukr, smetanu a vařte asi 4 minuty, až směs trochu zhoustne. Vmíchejte vanilku, ocet, rum, špetku soli a opražené ořechy. Kromě půl hrnku vlijte směs do dortové formy o průměru 20–21 cm, hluboké 7,5 cm. Dejte na 15 minut do mrazáku ztuhnout. Zbylého půl hrnku směsi dejte stranou a uchovejte při pokojové teplotě. 

3 Zbylých 60 g másla rozpusťte. Do misky vsypte krystalový cukr. Oddělujte kousky těsta a tvarujte z nich kuličky o průměru 2,5 cm. Každou nejdřív namočte do másla, nechte krátce okapat a pak obalte v cukru (viz obr. 1). Skládejte je do formy (obr. 2) ve dvou vrstvách (obr. 3), přičemž v každé vrstvě nechávejte mezi kuličkami mezery. Nechte na teplém místě asi 1 a půl hodiny kynout na dvojnásobný objem.

4 Troubu předehřejte na 175 °C. Pečte asi 55 minut dozlatova. Zakryjte alobalem, pokud povrch tmavne příliš rychle. Vyjměte z trouby a potřete odloženou ořechovou směsí. Nechte 10 minut chladnout ve formě a pak překlopte na servírovací talíř tak, aby spodní strana byla nahoře. Podávejte horké, všichni si po jednom odlamují dílky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit