Mák je vysoce zásaditý a obsahuje spoustu vápníku – proto je jeho vhodným zdrojem nejen v těhotenství. Makovou alternativu mléka si můžete vyrobit raz dva, jeho chuť ocení ji i ti, které intolerance laktózy netrápí.
Suroviny
mák mletý
100
g
voda
800
ml
Postup
1
Mák dejte do džbánu nebo velké sklenice, zalijte vodou a nechte 2–3 hodiny stát při pokojové teplotě. V této podobě bude mít nápoj jen našedlou barvu a mák bude sedat ke dnu. Občas zamíchejte, aby se mák rozptýlil.
2
Pak přelijte obsah nádoby i s mákem do mixéru a nápoj mixujte při nejvyšších otáčkách 2–3 minuty. Makový nápoj se bohatě napění a zesvětlí. Namixované makové mléko přeceďte přes jemné sítko. Neslaďte, nápoj by ztratil charakter zásaditého. Makové mléko vypijte co nejdříve po přípravě a dlouho jej neskladujte.