Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Malinovo-růžový andělský dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4010 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 455 g
Tuky 160 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert lehký jako dotek andělských křídel nás uchvátil na stránkách naší oblíbené pekařky Zoë François. Jen pozor, hrozí, že nadýchaný bílkový korpus s malinovou šlehačkou a čerstvým malinami zvládnete spořádat sami a na posezení... Nádherný dort s fantastickou chutí.

Související recepty

Suroviny

sůl ¼ ČL
bílek 12 ks
o pokojové teplotě
voda 1 PL
vinný kámen 1,25 ČL
vanilkový extrakt 2 ČL
najemno nastrouhaná z 1 citronu
voda růžová 2 ČL
lze vynechat
Na dokončení
maliny 250 g
+ navíc na ozdobení
voda 2 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
čerstvé jedlé květy
růže – na ozdobení

Postup

1

Troubu vyhřejte na 170 °C. Dno formy na andělský dort o průměru 26 cm (viz Něco navíc) vyložte vystřiženým kruhem pečicího papíru, ale nevymazávejte ji.

2

Mouku prosejte a smíchejte s polovinou cukru a se solí. V robotu šlehejte bílky do zpěnění a poté přidejte 1 lžíci vody, vinný kámen a vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud se nezačnou tvořit měkké špičky. Po lžících přidejte zbylou polovinu cukru a vždy počkejte, až je předchozí lžíce dokonale zapracována. Přidejte citronovou kůru a růžovou vodu a pokračujte ve šlehání, než se začnou tvořit středně pevné špičky. Přisypte 1/3 mouky a pomocí stěrky opatrným obracením zapracujte. Pokračujte s další 1/3 a nakonec i s tou poslední.

3

Těsto přendejte do formy na andělský dort a objeďte je nožem, abyste předešli vzniku vzduchové kapsy. Povrch těsta urovnejte stěrkou. Pečte 50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde ven suchá. Obraťte formu vzhůru nohama a nechte vychladnout na mřížce. Když je korpus dokonale vychladlý, objeďte obvod i střed malým nožíkem a vyklopte dort na talíř. Opatrně z něj stáhněte pečicí papír.

4

Zatímco se dort peče, vsypte do rendlíku maliny, krupicový cukr a zalijte 2 lžícemi vody. Vařte na střední stupeň, ovoce by se mělo rozpadnout a zhoustnout. Stáhněte ze sporáku, nechte zchladnout a poté ještě dobře vychlaďte v lednici.

5

Smetanu vyšlehejte s vanilkou dotuha. Stěrkou vmíchejte vychlazené maliny. Malinovou šlehačkou potřete povrch dortu. Ozdobte celými malinami a růžemi.

NĚCO NAVÍC
Formu na andělský dort vyrábí třeba Nordic Ware (nabízí např. Potten & Pannen) či Tescoma. Použít můžete i dortovou formu s vyměnitelným dnem, které má stejně jako forma na andělský dort dutý střed. Při použití bábovkové formy hrozí, že bez vymazání nebude snadné těsto vyklopit.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/5

Apetit magazín