Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Malinovo-růžový andělský dort
Malinovo-růžový andělský dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Malinovo-růžový andělský dort

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4010 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 455 g
Tuky 160 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dezert lehký jako dotek andělských křídel nás uchvátil na stránkách naší oblíbené pekařky Zoë François. Jen pozor, hrozí, že nadýchaný bílkový korpus s malinovou šlehačkou a čerstvým malinami zvládnete spořádat sami a na posezení...

Suroviny

sůl ¼ ČL
bílek 12 ks
o pokojové teplotě
voda 1 PL
vinný kámen 1,25 ČL
vanilkový extrakt 2 ČL
najemno nastrouhaná z 1 citronu
voda růžová 2 ČL
lze vynechat
Na dokončení
maliny 250 g
+ navíc na ozdobení
voda 2 PL
vanilkový extrakt 1 ČL
čerstvé jedlé květy
růže – na ozdobení

Postup

1

Troubu vyhřejte na 170°C. Dno formy na andělský dort o průměru 26 cm (viz Něco navíc) vyložte vystřiženým kruhem pečicího papíru, ale nevymazávejte ji.

2

Mouku prosejte a smíchejte s polovinou cukru a se solí. V robotu šlehejte bílky do zpěnění a poté přidejte 1 lžíci vody, vinný kámen a vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud se nezačnou tvořit měkké špičky. Po lžících přidejte zbylou polovinu cukru a vždy počkejte, až je předchozí lžíce dokonale zapracována. Přidejte citronovou kůru a růžovou vodu a pokračujte ve šlehání, než se začnou tvořit středně pevné špičky. Přisypte 1/3 mouky a pomocí stěrky opatrným obracením zapracujte. Pokračujte s další 1/3 a nakonec i s tou poslední.

3

Těsto přendejte do formy na andělský dort a objeďte je nožem, abyste předešli vzniku vzduchové kapsy. Povrch těsta urovnejte stěrkou. Pečte 50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde ven suchá. Obraťte formu vzhůru nohama a nechte vychladnout na mřížce. Když je korpus dokonale vychladlý, objeďte obvod i střed malým nožíkem a vyklopte dort na talíř. Opatrně z něj stáhněte pečicí papír.

4

Zatímco se dort peče, vsypte do rendlíku maliny, krupicový cukr a zalijte 2 lžícemi vody. Vařte na střední stupeň, ovoce by se mělo rozpadnout a zhoustnout. Stáhněte ze sporáku, nechte zchladnout a poté ještě dobře vychlaďte v lednici.

5

Smetanu vyšlehejte s vanilkou dotuha. Stěrkou vmíchejte vychlazené maliny. Malinovou šlehačkou potřete povrch dortu. Ozdobte celými malinami a růžemi.

NĚCO NAVÍC
Formu na andělský dort vyrábí třeba Nordic Ware (nabízí např. Potten & Pannen) či Tescoma. Použít můžete i dortovou formu s vyměnitelným dnem, které má stejně jako forma na andělský dort dutý střed. Při použití bábovkové formy hrozí, že bez vymazání nebude snadné těsto vyklopit.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/5

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč