Dezert lehký jako dotek andělských křídel nás uchvátil na stránkách naší oblíbené pekařky Zoë François. Jen pozor, hrozí, že nadýchaný bílkový korpus s malinovou šlehačkou a čerstvým malinami zvládnete spořádat sami a na posezení... Nádherný dort s fantastickou chutí.
Suroviny
Postup
Troubu vyhřejte na 170 °C. Dno formy na andělský dort o průměru 26 cm (viz Něco navíc) vyložte vystřiženým kruhem pečicího papíru, ale nevymazávejte ji.
Mouku prosejte a smíchejte s polovinou cukru a se solí. V robotu šlehejte bílky do zpěnění a poté přidejte 1 lžíci vody, vinný kámen a vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud se nezačnou tvořit měkké špičky. Po lžících přidejte zbylou polovinu cukru a vždy počkejte, až je předchozí lžíce dokonale zapracována. Přidejte citronovou kůru a růžovou vodu a pokračujte ve šlehání, než se začnou tvořit středně pevné špičky. Přisypte 1/3 mouky a pomocí stěrky opatrným obracením zapracujte. Pokračujte s další 1/3 a nakonec i s tou poslední.
Těsto přendejte do formy na andělský dort a objeďte je nožem, abyste předešli vzniku vzduchové kapsy. Povrch těsta urovnejte stěrkou. Pečte 50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde ven suchá. Obraťte formu vzhůru nohama a nechte vychladnout na mřížce. Když je korpus dokonale vychladlý, objeďte obvod i střed malým nožíkem a vyklopte dort na talíř. Opatrně z něj stáhněte pečicí papír.
Zatímco se dort peče, vsypte do rendlíku maliny, krupicový cukr a zalijte 2 lžícemi vody. Vařte na střední stupeň, ovoce by se mělo rozpadnout a zhoustnout. Stáhněte ze sporáku, nechte zchladnout a poté ještě dobře vychlaďte v lednici.
Smetanu vyšlehejte s vanilkou dotuha. Stěrkou vmíchejte vychlazené maliny. Malinovou šlehačkou potřete povrch dortu. Ozdobte celými malinami a růžemi.
NĚCO NAVÍC
Formu na andělský dort vyrábí třeba Nordic Ware (nabízí např. Potten & Pannen) či Tescoma. Použít můžete i dortovou formu s vyměnitelným dnem, které má stejně jako forma na andělský dort dutý střed. Při použití bábovkové formy hrozí, že bez vymazání nebude snadné těsto vyklopit.