Narozeninový dort se třemi krémy

Narozeninový dort se třemi krémy

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9985 kcal
Bílkoviny 195 g
Sacharidy 503 g
Tuky 792 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
mouka pšeničná hladká 260 g
mouka mandlová 50 g
moučkový cukr 120 g
máslo 200 g
žloutek 4 ks
sůl špetka
Krém bílkový
bílek 3 ks
krystalový cukr 150 g
máslo 240 g
Krém smetanový
mascarpone 250 g
smetana ke šlehání 250 g
cukr
Citronový krém
žloutek 2 ks
citronová štáva 40 ml
máslo 30 g
krystalový cukr 40 g
Zdobení
ovoce
podle chuti

Postup

1

Těsto:
Vyšleháme změklé máslo, cukr, žloutky a postupně přidáváme mandlovou mouku, hladkou a sůl.

2

Vypracujeme těsto a necháme do druhého dne uležet. Je to podobné jako linecké těsto. Vyválíme asi na 5mm tlusté těsto a vyřízneme podle šablony tvar písmene.Velikost písmene přibližně 30cm x 25cm. Písmeno musí být 2x.

3

Těsto propícháme vidličkou a dáme péct na 185°C do růžova asi 15 min.

4

Bílkový krém:
Bílky s cukrem šleháme nad párou do pevného krému.Teplota by měla dosáhnout 70°C.

5

Potom stáhnem z páry , necháme trochu vychladit.

6

Postupně pomalu zašleháváme máslo až se vše pěkně spojí. Rozdělíme na dvě části.

7

Smetanový krém :
Všechny suroviny v míse vyšlehejte do tuha. Rozdělíme na 2x.

8

Citronový krém:
Ve vodní lázni mícháme žloutky, citronovou šťávu a cukr do zhoustnutí. Teplota by měla dosáhnout 70°C.

9

Potom necháme trochu vychladit a postupně zašleháme máslo. Krém si můžeme připravit den dopředu.

10

Sestavení dortu: 
Dort by se měl plnit určitě 1 den před konzumací, aby se pěkně rozležel. Dozdobíme až v den konzumace.

Na první písmeno si rozetřeme část citronového krému. Neroztíráme až ke kraji, aby krém nebyl vidět- spíše po středu. To stejné uděláme i s druhým písmenem.

11

Do sáčku s hladkou  špičkou dáme část bílkového krému- naneseme po obvodu písmene.

12

Do středu dáme krém smetanový.

13

Mezery vyplníme ovocem.

14

Přiložíme druhé písmeno, které už máme potřené citronovým krémem. Lehce přitiskneme.

15

Opět po obvodu nazdobíme bílkovým a střed smetanovým krémem.Necháme 1 den uležet.

16

Dozdobíme ovocem, květinami, pusinkami-čímkoliv co se nám líbí.

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...

Obchod Apetit