Narozeninový dort

Narozeninový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

  1. Těsto : 260g hladké mouky
  2.               50g mandlové mouky
  3.              120g moučkového cukru
  4.               200g másla
  5.                   4 žloutky
  6.                   špetka soli
  7. Krém bílkový :
  8.                         3 bílky
  9.                      150g cukru krystal
  10.                       240g másla
  11. Krém smetanový:
  12.                             250g mascarpone
  13.                             250g smetany 33-40 %
  14.                                      trochu cukru
  15. Citronový krém:
  16.                           2 žloutky
  17.                          40ml citronové šťávy
  18.                          30g másla
  19.                          40g cukru krystal
  20. Zdobení:
  21.               ovoce dle chuti, pusinky, květy

                                                                                                       

       

 

  1. Těsto:
  2. Vyšleháme změklé máslo, cukr, žloutky a postupně přidáváme mandlovou mouku, hladkou a sůl. Vypracujeme těsto a necháme do druhého dne uležet. Je to podobné jako linecké těsto. Vyválíme asi na 5mm tlusté těsto a vyřízneme podle šablony tvar písmene.Velikost písmene přibližně 30cm x 25cm. Písmeno musí být 2x. Těsto propícháme vidličkou a dáme péct na 185°C do růžova asi 15 min.
  3. Bílkový krém:
  4. Bílky s cukrem šleháme nad párou do pevného krému.Teplota by měla dosáhnout 70°C. Potom stáhnem z páry , necháme trochu vychladit. Postupně pomalu zašleháváme máslo až se vše pěkně spojí. Rozdělíme na dvě části.
  5. Smetanový krém :
  6. Všechny suroviny v míse vyšlehejte do tuha. Rozdělíme na 2x.
  7. Citronový krém :
  8. Ve vodní lázni mícháme žloutky, citronovou šťávu a cukr do zhoustnutí. Teplota by měla dosáhnout 70°C. Potom necháme trochu vychladit a postupně zašleháme máslo. Krém si můžeme připravit den dopředu.
  9. Sestavení dortu:
  10. Dort by se měl plnit určitě 1 den před konzumací, aby se pěkně rozležel. Dozdobíme až v den konzumace.
  11. Na první písmeno si rozetřeme část citronového krému. Neroztíráme až ke kraji, aby krém nebyl vidět- spíše po středu. To stejné uděláme i s druhým písmenem. Do sáčku s hladkou  špičkou dáme část bílkového krému- naneseme po obvodu písmene. Do středu dáme krém smetanový. Mezery vyplníme ovocem. Přiložíme druhé písmeno, které už máme potřené citronovým krémem. Lehce přitiskneme. Opět po obvodu nazdobíme bílkovým a střed smetanovým krémem.Necháme 1 den uležet. Dozdobíme ovocem, květinami, pusinkami-čímkoliv co se nám líbí.

 

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit