0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Oříškový dort s karamelovým korpusem

Oříškový dort s karamelovým korpusem

Hodnocení receptu
4.8 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9407 kcal
Bílkoviny 160 g
Sacharidy 748 g
Tuky 697 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Lískooříšková pasta
lískové oříšky 200 g
krupicový cukr 200 g
Karamelový piškot
vejce 4 ks
hnědý cukr 120 g
mouka 160 g
hladká
kypřicí prášek do pečiva 5 g
Karamelová voda
krupicový cukr 80 g
voda 80 g
horké
Lískooříškový krém
mascarpone 350 g
smetana ke šlehání 200 g
40 %
lískooříšková pasta 150 g
mléčná čokoláda 50 g
Krém na obmazání dortu
bílek 2 ks
krupicový cukr 112 g
máslo 200 g
Lotus pomazánka 100 g

Postup

1

Lískooříšková pasta:
Troubu zapneme na 170°C. Ořechy necháme opékáme cca 10 minut. Po té přesypeme na utěrku a jemně promneme, abychom se zbavili slupek. Cukr utavíme na karamel a vmícháme oloupané ořechy, promícháme a vysypeme na pekáček vyložený pečícím papírem. Necháme vychladnout a po té v sekáčku umeleme na jemnou pastu.

2

Karamelový piškot:
Nejprve si připravíme karamelovou vodu. Cukr utavíme na karamel a pak do něj vlijeme horkou vodu. Při vlívání dáváme pozor, abychom se neopařili. Vodu necháme vystydnout při pokojové teplotě.

3

Na korpus ušleháme 4 bílky s cukrem. Do bílkové pěny zašleháme postupně žloutky. Po té tenkým pramínkem vlijeme vystydlou karamelovou vodu. Lehce zamícháme mouku s práškem do pečiva. Vlijeme do formy o velikosti 17 cm. Pečeme na 160 °C cca 50 – 60 minut. Korpus necháme vychladnout a 3x prořízneme.

4

Lískooříškový krém:
Vše dáme do mísy a vyšleháme krém. Dáme pozor, abychom krém nepřešlehali. Při plnění dortu každou vrstvu posypeme praženými nasekanými lískovými ořechy.

5

Krém na obmazání dortu: 
Bílky zahřejeme s cukrem ve vodní lázni na 71°C. Pak šleháme na plný výkon až do vystydnutí. Po malých kouscích přidáváme máslo. Do hotového krému zamícháme Lotus pomazánku. Celý dort obmažeme. Zdobíme podle vlastní fantazie.

Autor: Věra Šebková

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč