Oříškový dort s karamelovým korpusem

Oříškový dort s karamelovým korpusem

Hodnocení receptu
4.8 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9994 kcal
Bílkoviny 160 g
Sacharidy 728 g
Tuky 697 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Lískooříšková pasta
lískové oříšky 200 g
krupicový cukr 200 g
Karamelový piškot
vejce 4 ks
hnědý cukr 120 g
mouka 160 g
hladká
kypřicí prášek do pečiva 5 g
Karamelová voda
krupicový cukr 80 g
voda 80 g
horké
Lískooříškový krém
mascarpone 350 g
smetana ke šlehání 200 g
40 %
lískooříšková pasta 150 g
mléčná čokoláda 50 g
Krém na obmazání dortu
bílek 2 ks
krupicový cukr 112 g
máslo 200 g
pomazánka Lotus 100 g

Postup

1

Lískooříšková pasta:
Troubu zapneme na 170°C. Ořechy necháme opékáme cca 10 minut. Po té přesypeme na utěrku a jemně promneme, abychom se zbavili slupek. Cukr utavíme na karamel a vmícháme oloupané ořechy, promícháme a vysypeme na pekáček vyložený pečícím papírem. Necháme vychladnout a po té v sekáčku umeleme na jemnou pastu.

2

Karamelový piškot:
Nejprve si připravíme karamelovou vodu. Cukr utavíme na karamel a pak do něj vlijeme horkou vodu. Při vlívání dáváme pozor, abychom se neopařili. Vodu necháme vystydnout při pokojové teplotě.

3

Na korpus ušleháme 4 bílky s cukrem. Do bílkové pěny zašleháme postupně žloutky. Po té tenkým pramínkem vlijeme vystydlou karamelovou vodu. Lehce zamícháme mouku s práškem do pečiva. Vlijeme do formy o velikosti 17 cm. Pečeme na 160 °C cca 50 – 60 minut. Korpus necháme vychladnout a 3x prořízneme.

4

Lískooříškový krém:
Vše dáme do mísy a vyšleháme krém. Dáme pozor, abychom krém nepřešlehali. Při plnění dortu každou vrstvu posypeme praženými nasekanými lískovými ořechy.

5

Krém na obmazání dortu: 
Bílky zahřejeme s cukrem ve vodní lázni na 71°C. Pak šleháme na plný výkon až do vystydnutí. Po malých kouscích přidáváme máslo. Do hotového krému zamícháme Lotus pomazánku. Celý dort obmažeme. Zdobíme podle vlastní fantazie.

Autor: Věra Šebková

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit