Suroviny
Postup
Lískooříšková pasta:
Troubu zapneme na 170°C. Ořechy necháme opékáme cca 10 minut. Po té přesypeme na utěrku a jemně promneme, abychom se zbavili slupek. Cukr utavíme na karamel a vmícháme oloupané ořechy, promícháme a vysypeme na pekáček vyložený pečícím papírem. Necháme vychladnout a po té v sekáčku umeleme na jemnou pastu.
Karamelový piškot:
Nejprve si připravíme karamelovou vodu. Cukr utavíme na karamel a pak do něj vlijeme horkou vodu. Při vlívání dáváme pozor, abychom se neopařili. Vodu necháme vystydnout při pokojové teplotě.
Na korpus ušleháme 4 bílky s cukrem. Do bílkové pěny zašleháme postupně žloutky. Po té tenkým pramínkem vlijeme vystydlou karamelovou vodu. Lehce zamícháme mouku s práškem do pečiva. Vlijeme do formy o velikosti 17 cm. Pečeme na 160 °C cca 50 – 60 minut. Korpus necháme vychladnout a 3x prořízneme.
Lískooříškový krém:
Vše dáme do mísy a vyšleháme krém. Dáme pozor, abychom krém nepřešlehali. Při plnění dortu každou vrstvu posypeme praženými nasekanými lískovými ořechy.
Krém na obmazání dortu:
Bílky zahřejeme s cukrem ve vodní lázni na 71°C. Pak šleháme na plný výkon až do vystydnutí. Po malých kouscích přidáváme máslo. Do hotového krému zamícháme Lotus pomazánku. Celý dort obmažeme. Zdobíme podle vlastní fantazie.