Narozeninový dort s karamelovým korpusem a lískooříškovým krémem

Narozeninový dort s karamelovým korpusem a lískooříškovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (3)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Lískooříšková pasta
lískové oříšky 200 g
krupicový cukr 200 g
Karamelový piškot
vejce 4 ks
hnědý cukr 120 g
mouka 160 g
hladká
kypřicí prášek do pečiva 5 g
Karamelová voda
krupicový cukr 80 g
voda 80 g
horké
Lískooříškový krém
mascarpone 350 g
smetana ke šlehání 200 g
40 %
lískooříšková pasta 150 g
mléčná čokoláda 50 g
Krém na obmazání dortu
bílek 2 ks
krupicový cukr 112 g
máslo 200 g
pomazánka Lotus 100 g

Lískooříšková pasta:

Troubu zapneme na 170°C. Ořechy necháme opékáme cca 10 minut. Po té přesypeme na utěrku a jemně promneme, abychom se zbavili slupek. Cukr utavíme na karamel a vmícháme oloupané ořechy, promícháme a vysypeme na pekáček vyložený pečícím papírem. Necháme vychladnout a po té v sekáčku umeleme na jemnou pastu.

Karamelový piškot:

Nejprve si připravíme karamelovou vodu. Cukr utavíme na karamel a pak do něj vlijeme horkou vodu. Při vlívání dáváme pozor, abychom se neopařili. Vodu necháme vystydnout při pokojové teplotě.

Na korpus ušleháme 4 bílky s cukrem. Do bílkové pěny zašleháme postupně žloutky. Po té tenkým pramínkem vlijeme vystydlou karamelovou vodu. Lehce zamícháme mouku s práškem do pečiva. Vlijeme do formy o velikosti 17 cm. Pečeme na 160 °C cca 50 – 60 minut. Korpus necháme vychladnout a 3x prořízneme.

Lískooříškový krém:

Vše dáme do mísy a vyšleháme krém. Dáme pozor, abychom krém nepřešlehali. Při plnění dortu každou vrstvu posypeme praženými nasekanými lískovými ořechy.

Krém na obmazání dortu:

Bílky zahřejeme s cukrem ve vodní lázni na 71°C. Pak šleháme na plný výkon až do vystydnutí. Po malých kouscích přidáváme máslo. Do hotového krému zamícháme Lotus pomazánku. Celý dort obmažeme. Zdobíme podle vlastní fantazie.

Autor: Věra Šebková

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit