Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Malinový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 145
Do 75 minut Snadné 12 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4062 kcal
Bílkoviny 87 g
Sacharidy 431 g
Tuky 216 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maliny jsou k dezertům plným lásky přímo předurčené a tento čokoládový srdíčkový dort vyvolá vždycky to, co od něj očekáváte – potlesk! Recept na lehký valentýnský dort ve tvaru srdce, politý čokoládovou polevou a jednoduchým zdobením z malin udělá mistra cukráře i z naprostého začátečníka.

Suroviny

mléko 160 ml
vanilkový extrakt 1 PL
vejce 3 ks
žloutky a bílky odděleně
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
Na náplň
maliny 125 g
čerstvé nebo rozmražené a okapané
Na polevu
tmavá čokoláda 160 g
70%, nalámaná
čerstvé, na ozdobu

Postup

1

Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si formu ve tvaru srdce – buď ji vyložte pečicím papírem, nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2

Máslo s mlékem dejte do malého kastrůlku a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Pak vmíchejte vanilkový extrakt a dejte stranou.

3

Do misky prosijte mouku, kakao a kypřicí prášek. V jiné větší míse umíchejte žloutky s cukrem tak, aby zesvětlaly a nabyly. Zvlášť vyšlehejte bílky na sníh.

4

Ke žloutkům vlijte lehce zchladlé vanilkové mléko a pomalu vmíchejte směs mouky s kakaem. Nakonec opatrně kovovou lžící zamíchejte sníh z bílků.

5

Těsto přesuňte do formy a pečte asi 30–35 minut. Než dort vytáhnete z trouby, zkuste do něj zapíchnout dřevěnou špejli – pokud zůstane čistá, je dort upečený. Nechte vychladnout.

6

Zchladlé srdce pomocí ostrého dlouhého nože podélně rozpulte. Smetanu ušlehejte a vidličkou do ní rozmačkejte maliny a hmotou naplňte dort.

7

Na plotýnku postavte pánev s horkou vodou, do ní postavte rendlík s nalámanou čokoládou a smetanou. Zahřívejte, až získáte tekutou a lesklou polevu.

8

Pomocí paletového nože (nebo gumové stěrky) ji naneste na dort a po obvodu srdce přitiskněte čerstvé maliny.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Komentáře

04.05.2017 21:59

Těsto je moc fajn, ale není tu průměr formy :( Šlehačka nespadne do druhého dne? Není potřeba ji ztužit? Dejte pozor na to, že nní dobré krájet korpus na prkénku, je hodně sladký a rád se přilepí :)

10.09.2014 20:21

Super torta, velmi dobre cesto, krem som este ochutila o mascarpone :P a dobra je aj s jahodami...

04.05.2017 21:57

Danielo souhlasím, těsto je parádní. Mascarpone dáváte spolu se šlehačkou nebo samotné? Díky!

02.09.2014 08:26

Nejlepší ! jiný už nepeču hned se po něm zapráší a všichni chtějí potom recept :)

04.05.2017 21:57

Jitko poradíte? Jaký průměr formy používáte? A šlehačka nepotřebuje ztužovadlo? Vydrží třeba do druhého dne? Díky!

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...