Specialita známá jako ‚pain bagnat‘ neboli ‚vykoupaný chleba‘ vám poslouží jako ideální letní občerstvení: je totiž snadná na přípravu, lehká a přesto sytivá.
Suroviny
Postup
Bagety příčně překrojte a z každého kusu podélně odkrojte asi třetinu (horní, vypouklejší část; použijete ji pak jako ,pokličku‘). Trochu vydlabejte střídku a vnitřek potřete olivovým olejem. Aby se vám bageta snáze stlačila, můžete ji zvnějšku potřít slanou vodou.
Olivy nakrájejte na kolečka, rajčata, řapíky celeru a žampiony na jemné plátky a sardinky na tenké proužky. Všechno úhledně naklaďte do bagetové ‚vaničky‘, zakapejte zbytkem oleje a překryjte ‚pokličkou‘ z odkrojeného vršku.
Každou bagetu obraťte a zatěžte třeba talířem, na který položíte například konzervu, a nechte pod zátěží a v chladu odpočívat asi půl hodiny. Bageta se stlačí, takže se vám bude snadněji jíst, chlebové těsto navíc krásně nasákne náplní. Ta také nemá šanci se vysypat.
Vložte bagety do nádoby, ve které je ponesete na piknik.
Komentáře