Obložená bageta z azurového pobřeží

Obložená bageta z azurového pobřeží

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1638 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 255 g
Tuky 39 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Specialita známá jako ‚pain bagnat‘ neboli ‚vykoupaný chleba‘ vám poslouží jako ideální letní občerstvení: je totiž snadná na přípravu, lehká a přesto sytivá.

Suroviny

bageta 4 ks
malé, nebo 2 ks velké
olivy černé 130 g
vypeckované
rajčata 250 g
řapíkatý celer
několik řapíků
žampiony 50 g
sardinky (konzerva) 1 ks
konzerva
olivový olej
na potření baget a na zakapání náplně
voda
slaná, na potření baget, lze vynechat

1Bagety příčně překrojte a z každého kusu podélně odkrojte asi třetinu (horní, vypouklejší část; použijete ji pak jako ,pokličku‘). Trochu vydlabejte střídku a vnitřek potřete olivovým olejem. Aby se vám bageta snáze stlačila, můžete ji zvnějšku potřít slanou vodou.

2Olivy nakrájejte na kolečka, rajčata, řapíky celeru a žampiony na jemné plátky a sardinky na tenké proužky. Všechno úhledně naklaďte do bagetové ‚vaničky‘, zakapejte zbytkem oleje a překryjte ‚pokličkou‘ z odkrojeného vršku.

3Každou bagetu obraťte a zatěžte třeba talířem, na který položíte například konzervu, a nechte pod zátěží a v chladu odpočívat asi půl hodiny. Bageta se stlačí, takže se vám bude snadněji jíst, chlebové těsto navíc krásně nasákne náplní. Ta také nemá šanci se vysypat.

4Vložte bagety do ná­doby, ve které je ponesete na piknik.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

Anonym

Dělám "pana Bagnáta" trošičku jinak a je taky super (recept byl v jednom dřívějším čísle Apetitu). Spodní polovinu rozpůlené bagety pokapu olivovým olejem a octem, posypu drceným česnekem, drobně krájenými rajčaty. Na to dám ančovičky a plátky černých oliv. Přiklopím druhou půlkou bagety - taky zakápnutou olejem. Pevně zabalím, zatížím a za tři až čtyři hodinky je mňamka hotová. Osvědčila se mi jako svačinka na cesty, hlavně v létě.

Apetit magazín

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý
  • Nakupujeme

Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý

Vánoce už nečíhají jen za dveřmi, útočí na nás ze všech stran. Proto je nejvyšší čas začít nakupovat dárky, abychom nemuseli propadat panice. Že už nevíte, co rodinným příslušníkům nebo přátelům koupit? V takovém případě se...
Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit