0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Obložená bageta z azurového pobřeží

Obložená bageta z azurového pobřeží

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1638 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 255 g
Tuky 39 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Specialita známá jako ‚pain bagnat‘ neboli ‚vykoupaný chleba‘ vám poslouží jako ideální letní občerstvení: je totiž snadná na přípravu, lehká a přesto sytivá.

Suroviny

bageta 4 ks
malé, nebo 2 ks velké
olivy černé 130 g
vypeckované
rajče 250 g
řapíkatý celer
několik řapíků
žampiony 50 g
sardinky (konzerva) 1 ks
konzerva
olivový olej
na potření baget a na zakapání náplně
voda
slaná, na potření baget, lze vynechat

Postup

1

Bagety příčně překrojte a z každého kusu podélně odkrojte asi třetinu (horní, vypouklejší část; použijete ji pak jako ,pokličku‘). Trochu vydlabejte střídku a vnitřek potřete olivovým olejem. Aby se vám bageta snáze stlačila, můžete ji zvnějšku potřít slanou vodou.

2

Olivy nakrájejte na kolečka, rajčata, řapíky celeru a žampiony na jemné plátky a sardinky na tenké proužky. Všechno úhledně naklaďte do bagetové ‚vaničky‘, zakapejte zbytkem oleje a překryjte ‚pokličkou‘ z odkrojeného vršku.

3

Každou bagetu obraťte a zatěžte třeba talířem, na který položíte například konzervu, a nechte pod zátěží a v chladu odpočívat asi půl hodiny. Bageta se stlačí, takže se vám bude snadněji jíst, chlebové těsto navíc krásně nasákne náplní. Ta také nemá šanci se vysypat.

4

Vložte bagety do ná­doby, ve které je ponesete na piknik.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/6

Komentáře

Anonym

Dělám "pana Bagnáta" trošičku jinak a je taky super (recept byl v jednom dřívějším čísle Apetitu). Spodní polovinu rozpůlené bagety pokapu olivovým olejem a octem, posypu drceným česnekem, drobně krájenými rajčaty. Na to dám ančovičky a plátky černých oliv. Přiklopím druhou půlkou bagety - taky zakápnutou olejem. Pevně zabalím, zatížím a za tři až čtyři hodinky je mňamka hotová. Osvědčila se mi jako svačinka na cesty, hlavně v létě.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit