0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zdravý oběd do školy i do práce? Zkuste 45 rychlých sendvičů

Zdravý oběd do školy i do práce? Zkuste 45 rychlých sendvičů
ZDROJ: Apetit redakce

Sendviče rozhodně nepatří jen do piknikového koše, mohou být například rychlým oběděm, když v práci nestíháte. Nikdo totiž netvrdí, že hlavní jídlo dne musí být vždy teplé, důležitější jsou živiny, které obsahuje. Inspirujte se v našich rychlých receptech!

Konec prázdnin se blíží a možná už přemýšlíte, jak zajistit dětem pestrou stravu i v průběhu školního roku. Sendviče jsou snadné na přípravu a mohou být i nutričně bohaté, takže vydají za lehký oběd třeba i do práce. Kromě spousty receptů přinášíme i pár tipů, jak si usnadnit práci a udělat ze sendviče plnohodnotné jídlo.

Domácí je nejlepší

Domácí sendvič je skvělá volba. Rychlý na přípravu a velmi variabilní co se týče použití ingrediencí. Naplnit ho můžete takřka čímkoliv, na co máte chuť. Základem je pečivo.

  • Možností máte nespočet od klasické bílé francouzské bagety po celozrnný chléb. Ve spíži mějte pro případ i kukuřučné či pšeničné tortillové placky. Když vám dojde čerstvé pečivo, připravíte z nich chutné wrapy.
  • Správný sendvič by neměl být suchý, ale ani by neměl před konzumací moc provlhnout. Chcete-li přidat do náplně vodnatou zeleninu nebo hodně omáčky, pečivo před přípravou raději krátce opečte vnitřní stranou na sucho na pánvi.
  • Saláty pečlivě osušte utěrkou nebo ve speciální odstředivce. Není nic horšího než rozmáčené pečivo, které chuťový zážitek pokazí.

Masité i vegetariánské náplně

Aby byl sendvič výživný, měl by obsahovat rostlinné nebo živočišné bílkoviny – tedy maso, sýry, vejce nebo luštěniny.

  • Pečené kuřecí, vepřové i hovězí maso, které zbylo od večeře, zužitkujete do sendvičů beze zbytku. Stačí ho nakrájet na tenké plátky nebo natrhat a dochutit omáčkou
  • Ke kuřecímu se hodí výraznější kari či barbecue, k vepřovému sedí dijonská hořčice. Rostbíf si vychutnáte třeba s křenovou remuládou.
  • Pokud masu neholdujete, nevadí. Máte spoustu dalších možností, jak bílkoviny do sendviče zakomponovat. Cizrnový hummus stačí doplnit grilovanou zeleninou. Marinovaný nebo uzený tempeh opečte na pánvi nebo z něj udělejte pomazánku.
  • Osmažené tofu chutná v sendviči podobně jako vejce.

Mléčné výrobky, zelenina a klíčky pro zdravíD

Do sendvičů – ať s masem či uzeninou, nebo bez – se vždycky nejrůznější typy sýrů. Šunku dobře doplní krémové čerstvé sýry, které použijete na namazání pečiva. Zrající sýry pak obstojí i samy o sobě. Použít ale můžete také mozzarellu, camembert nebo sýr s modrou plísní.

  • Připravte si do sendviče domácí lučinu. Stačí smíchat velký bílý jogurt se zakysanou smetanou a trochou soli. Nechte směs přes noc v lednici odkapat v cedníku vyloženém plátýnkem. Ráno je čerstvý smetanový sýr na světě.
  • Zrající sýry kombinujte se sladkou složkou. Fíková marmeláda, karamelizovaná cibulka nebo mangové čatní chuť sendviče skvěle nakopne. 
  • Jakákoliv zelenina dodá sendviči svěžest. Třešničkou na dortu je pak křupavý element. Ledový či římský salát, nakládaná či čerstvá okurka udělají doslova divy.
  • Nešetřete semínky, oříšky, klíčky a microgreens. Díky nim budou sendviče vydatnější i zdravější. Váš pracovní či školní den pak zvládnete hravě a se spoustou energie.

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč