Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zdravý oběd do školy i do práce? Zkuste 45 rychlých sendvičů

Zdravý oběd do školy i do práce? Zkuste 45 rychlých sendvičů
ZDROJ: Apetit redakce

Sendviče rozhodně nepatří jen do piknikového koše, mohou být například rychlým oběděm, když v práci nestíháte. Nikdo totiž netvrdí, že hlavní jídlo dne musí být vždy teplé, důležitější jsou živiny, které obsahuje. Inspirujte se v našich rychlých receptech!

Konec prázdnin se blíží a možná už přemýšlíte, jak zajistit dětem pestrou stravu i v průběhu školního roku. Sendviče jsou snadné na přípravu a mohou být i nutričně bohaté, takže vydají za lehký oběd třeba i do práce. Kromě spousty receptů přinášíme i pár tipů, jak si usnadnit práci a udělat ze sendviče plnohodnotné jídlo.

Domácí je nejlepší

Domácí sendvič je skvělá volba. Rychlý na přípravu a velmi variabilní co se týče použití ingrediencí. Naplnit ho můžete takřka čímkoliv, na co máte chuť. Základem je pečivo.

  • Možností máte nespočet od klasické bílé francouzské bagety po celozrnný chléb. Ve spíži mějte pro případ i kukuřučné či pšeničné tortillové placky. Když vám dojde čerstvé pečivo, připravíte z nich chutné wrapy.
  • Správný sendvič by neměl být suchý, ale ani by neměl před konzumací moc provlhnout. Chcete-li přidat do náplně vodnatou zeleninu nebo hodně omáčky, pečivo před přípravou raději krátce opečte vnitřní stranou na sucho na pánvi.
  • Saláty pečlivě osušte utěrkou nebo ve speciální odstředivce. Není nic horšího než rozmáčené pečivo, které chuťový zážitek pokazí.

Masité i vegetariánské náplně

Aby byl sendvič výživný, měl by obsahovat rostlinné nebo živočišné bílkoviny – tedy maso, sýry, vejce nebo luštěniny.

  • Pečené kuřecí, vepřové i hovězí maso, které zbylo od večeře, zužitkujete do sendvičů beze zbytku. Stačí ho nakrájet na tenké plátky nebo natrhat a dochutit omáčkou
  • Ke kuřecímu se hodí výraznější kari či barbecue, k vepřovému sedí dijonská hořčice. Rostbíf si vychutnáte třeba s křenovou remuládou.
  • Pokud masu neholdujete, nevadí. Máte spoustu dalších možností, jak bílkoviny do sendviče zakomponovat. Cizrnový hummus stačí doplnit grilovanou zeleninou. Marinovaný nebo uzený tempeh opečte na pánvi nebo z něj udělejte pomazánku.
  • Osmažené tofu chutná v sendviči podobně jako vejce.

Mléčné výrobky, zelenina a klíčky pro zdravíD

Do sendvičů – ať s masem či uzeninou, nebo bez – se vždycky nejrůznější typy sýrů. Šunku dobře doplní krémové čerstvé sýry, které použijete na namazání pečiva. Zrající sýry pak obstojí i samy o sobě. Použít ale můžete také mozzarellu, camembert nebo sýr s modrou plísní.

  • Připravte si do sendviče domácí lučinu. Stačí smíchat velký bílý jogurt se zakysanou smetanou a trochou soli. Nechte směs přes noc v lednici odkapat v cedníku vyloženém plátýnkem. Ráno je čerstvý smetanový sýr na světě.
  • Zrající sýry kombinujte se sladkou složkou. Fíková marmeláda, karamelizovaná cibulka nebo mangové čatní chuť sendviče skvěle nakopne. 
  • Jakákoliv zelenina dodá sendviči svěžest. Třešničkou na dortu je pak křupavý element. Ledový či římský salát, nakládaná či čerstvá okurka udělají doslova divy.
  • Nešetřete semínky, oříšky, klíčky a microgreens. Díky nim budou sendviče vydatnější i zdravější. Váš pracovní či školní den pak zvládnete hravě a se spoustou energie.