Ořechovo-kokosové müsli

Ořechovo-kokosové müsli

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do hodiny Snadné Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8125 kcal
Bílkoviny 165 g
Sacharidy 747 g
Tuky 504 g
Vláknina 132 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Müsli si můžete připravit do zásoby a uskladnit. Každé ráno je pak budete mít po ruce. Stačí už jen zalít mlékem nebo přimíchat do jogurtu.

Suroviny

bílek 1 ks
rozšlehaný
ovesné vločky 3 hrnek
ořechy 1.5 hrnek
nahrubo nasekané, např. mandle, pistácie, pekanové či vlašské ořechy
kokos plátky 1.5 hrnek
či hobliny
agávový sirup 0.5 hrnek
olivový olej 0.25 hrnek
lze nahradit kokosovým
sezamová semínka 0.25 hrnek
hnědý cukr 2 PL
sůl mořská 1.5 ČL
skořice 0.5 ČL
Na dokončení
sušené brusinky 1 hrnek
propláchnuté, okapané

1 Troubu předehřejte na 150 °C. Všechny ingredience na müsli dejte do velké mísy a důkladně promíchejte. Rozprostřete směs na plech vyložený pečicím papírem a pečte 40–45 minut dokřupava a dozlatova – během pečení každých 10 minut promíchejte.

2 Hotové müsli vyjměte z trouby a vmíchejte do ní sušené brusinky. Nechte vychladnout a podávejte – s bílým jogurtem či mlékem anebo jen tak. Skladujte v uzavřené nádobě (vydrží až 14 dnů).

TIPY PRO ZDRAVÍ

  • Kokosové hobliny koupíte v obchodech se zdravou výživou nebo v prodejnách oříšků.
  • Aby byla snídaně opravdu zdravá, všechna semínka, oříšky, mandle a podobně musejí být vždy čerstvé, nesolené a nepražené.
  • Ze stejného důvodu nakupujte i nesířené sušené ovoce (sice nevypadá tak hezky, ale stojí za to si zvyknout), a není-li uvedeno jinak, pak i neproslazovanou variantu.
  • Ovesné vločky lze prostřídat třeba ječnými nebo pohankovými.
  • Někteří celiaci mohou jíst oves, ale i v takovém případě je třeba použít zásadně výrobky pro ně určené (nabízí například Country Life).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit