Citrusové müsli s jogurtem

Citrusové müsli s jogurtem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do 20 minut Velmi snadné Na 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2649 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 492 g
Tuky 55 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snídaně, kterou si zamiluje každý.

Související recepty

Suroviny

med 200 g
tekutý
pomerančová marmeláda 150 g
slunečnicový olej 2 PL
ovesné vločky 350 g
100 g
směs semínek např. dýňová, slunečnicová, sezamová
100 g
směs oříšků např. mandle, pistácie, lískové, nasekané nahrubo
sůl 1 ČL
Na dokončení
50 g
kandovaný pomeranč nasekaný
citron kandovaný 50 g
nasekaný
sušená pomerančová kůra
ze dvou biopomerančů, nastrouhaná najemno
bílý hustý jogurt
citronová kůra
nastrouhaná z biocitronu

1 Předehřejte troubu na 160 °C. Med, marmeládu (pokud je příliš hustá, můžete ji rozředit trochou vody) a olej promíchejte a zahřívejte v rendlíku na středním plameni 3–5 minut.

Všechny suché ingredience smíchejte ve velké míse a rozdělte je rovnoměrně na 2 plechy vyložené pečicím papírem. Vše stejnoměrně pokapejte medovou směsí a pečte asi 45 minut dokřupava a dozlatova – během pečení každých 10 minut promíchejte.

Upečené müsli nechte vychladnout a pak do něj vmíchejte kandované citrusy a pomerančovou kůru. Podávejte s jogurtem a posypané citronovou kůrou. Co nespotřebujete hned, vydrží v uzavřené nádobě v chladu a suchu 14 dnů.

TIPY PRO ZDRAVÍ

  • Aby byla snídaně opravdu zdravá, všechna semínka, oříšky, mandle a podobně musejí být vždy čerstvé, nesolené a nepražené.
  • Ze stejného důvodu nakupujte i nesířené sušené ovoce (sice nevypadá tak hezky, ale stojí za to si zvyknout), a není-li uvedeno jinak, pak i neproslazovanou variantu.
  • Ovesné vločky lze prostřídat třeba ječnými nebo pohankovými.
  • Někteří celiaci mohou jíst oves, ale i v takovém případě je třeba použít zásadně výrobky pro ně určené (nabízí například Country Life).

Komentáře

Leona Sodomková

Vynikající, doma velký ohlas, akorát z důvodu nesehnání kandovaného citronu a pomeranče (totální výpadek v prodeji:-( změněno ovoce na sušené mango a brusinky.

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit