Dokonale božský!
Suroviny
mouka pšeničná hladká
450
g
kypřicí prášek do pečiva
1
plus špetka soli
máslo
450
g
změklé, plus na vymazání
krupicový cukr
450
g
vanilkový extrakt
1
ČL
vejce
9
ks
o pokojové teplotě, lehce prošlehaná
mák celý
4
PL
nemletý
marcipán
50
g
strouhaný nahrubo
Na topping
lesní plody
2
hrnky
krupicový cukr
2
PL
citronová šťáva
1
PL
šlehačka k podávání
Postup
1
Troubu předehřejte na 160 °C. Vymažte máslem 2 formy na chlebíček. V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Ručním šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny; trvá to zhruba 8 minut. Pak zapracujte vanilkový extrakt.
2
Vejce přidejte ve 4 dávkách postupně, přičemž každou dobře zašlehejte. Snižte otáčky šlehače na pomalé a postupně ve 4 dávkách vmíchejte mouku jen tak, aby se vstřebala - nepřešlehejte. Nakonec zlehka vmíchejte mák a marcipán.
3
Rozdělte do připravených forem a uhlaďte povrch. Pečte zhruba 65-80 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Vyjměte a nechte 30 minut chladnout ve formě. Pak vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
4
K podávání smíchejte ovoce, cukr a citronovou šťávu. Zakryjte a nechte 30-60 minut macerovat v chladničce. Plátky chlebíčku podávejte s kopečkem šlehačky a s připraveným ovocem.[[nid:27278]]
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 38 sladkých makových receptů(38 receptů )
- 1 těsto = 6 variant: sladký chlebíček(7 receptů )