Borůvkový chlebíček

Borůvkový chlebíček

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na 2 chlebíčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8294 kcal
Bílkoviny 188 g
Sacharidy 844 g
Tuky 447 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Osvěžující

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
plus dvě lžíce na borůvky
kypřicí prášek do pečiva 1
plus špetka sůl
máslo 340 g
změklé plus na vymazání
krupicový cukr 450 g
plus na posypání
zakysaná smetana 125 g
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 9 ks
pokojové teploty, lehce prošlehané
borůvky 2 hrnky
Na topping
zakysaná smetana 250 g
hustá
moučkový cukr 2 PL
citronová kůra 2 PL

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Vymažte máslem 2 formy na chlebíček (cca 12 x 23 cm). V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Ručním šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny; trvá to zhruba 8 minut. Pak zapracujte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt.

2 Vejce přidejte ve 4 dávkách postupně, přičemž každou dobře zašlehejte. Snižte otáčky šlehače na pomalé a postupně ve 4 dávkách vmíchejte mouku jen tak, aby se vstřebala – nepřešlehejte. Borůvky promíchejte se 2 lžícemi mouky a opatrně je zapravte do těsta.

3 Rozdělte těsto do připravených forem a uhlaďte povrch. Posypte povrch cukrem (cca 1 lžíce na 1 formu). Pečte zhruba 65–80 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Vyjměte a nechte 30 minut chladnout ve formě. Pak vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

4 Zakysanou smetanu promíchejte s moučkovým cukrem a citronovou kůrou. Ke každému plátku přidejte pořádnou lžíci smetanového krému.

Jak na to: sladký chlebíček

Jak na to: sladký chlebíček

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit