0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na 2 chlebíčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8294 kcal
Bílkoviny 188 g
Sacharidy 844 g
Tuky 447 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Osvěžující

Suroviny

mouka pšeničná hladká 450 g
plus dvě lžíce na borůvky
kypřicí prášek do pečiva 1
plus špetka sůl
máslo 340 g
změklé plus na vymazání
krupicový cukr 450 g
plus na posypání
zakysaná smetana 125 g
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 9 ks
pokojové teploty, lehce prošlehané
borůvky 2 hrnky
Na topping
zakysaná smetana 250 g
hustá
moučkový cukr 2 PL
citronová kůra 2 PL

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Vymažte máslem 2 formy na chlebíček (cca 12 x 23 cm). V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Ručním šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny; trvá to zhruba 8 minut. Pak zapracujte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt.

2 Vejce přidejte ve 4 dávkách postupně, přičemž každou dobře zašlehejte. Snižte otáčky šlehače na pomalé a postupně ve 4 dávkách vmíchejte mouku jen tak, aby se vstřebala – nepřešlehejte. Borůvky promíchejte se 2 lžícemi mouky a opatrně je zapravte do těsta.

3 Rozdělte těsto do připravených forem a uhlaďte povrch. Posypte povrch cukrem (cca 1 lžíce na 1 formu). Pečte zhruba 65–80 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Vyjměte a nechte 30 minut chladnout ve formě. Pak vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

4 Zakysanou smetanu promíchejte s moučkovým cukrem a citronovou kůrou. Ke každému plátku přidejte pořádnou lžíci smetanového krému.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit