Osvěžující
Náš tip: Připravte si také borůvkový chlebíček z Líné kuchařky podle našeho video receptu
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C. Vymažte máslem 2 formy na chlebíček (cca 12 x 23 cm).
V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Ručním šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny; trvá to zhruba 8 minut.
Pak zapracujte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt.
Vejce přidejte ve 4 dávkách postupně, přičemž každou dobře zašlehejte. Snižte otáčky šlehače na pomalé a postupně ve 4 dávkách vmíchejte mouku jen tak, aby se vstřebala – nepřešlehejte.
Borůvky promíchejte se 2 lžícemi mouky a opatrně je zapravte do těsta.
Rozdělte těsto do připravených forem a uhlaďte povrch. Posypte povrch cukrem (cca 1 lžíce na 1 formu). Pečte zhruba 65–80 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.
Vyjměte a nechte 30 minut chladnout ve formě. Pak vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Zakysanou smetanu promíchejte s moučkovým cukrem a citronovou kůrou. Ke každému plátku přidejte pořádnou lžíci smetanového krému.