S tropickým šmrncem
Suroviny
mouka pšeničná hladká
450
g
kypřicí prášek do pečiva
1
plus špetka sůl
máslo
450
g
změklé plus na vymazání
krupicový cukr
450
g
plus na posypání
vanilkový extrakt
1
ČL
vejce
9
ks
pokojové teploty, lehce prošlehané
kokos strouhaný
2
hrnky
plus 4 lžíce na posypání
Na topping
2
ks
mango zralé
limetová šťáva
2
PL
plus lžíce nastrouhané limetové kůry
cukr
1
PL
Postup
1
Troubu předehřejte na 160 °C. Vymažte máslem 2 formy na chlebíček (cca 12 x 23cm). V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek a špetku soli. Ručním šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny; trvá to zhruba 8 minut. Pak zapracujte vanilkový extrakt.
2
Vejce přidejte ve 4 dávkách postupně, přičemž každou dobře zašlehejte a pak stěrkou oškrabte těsto ze stěn. Snižte otáčky šlehače na pomalé a postupně ve 4 dávkách vmíchejte mouku jen tak, aby se vstřebala - nepřešlehejte. Nakonec vmíchejte kokos.
3
Rozdělte do vymazaných forem a uhlaďte povrch. Posypte kokosem (cca 2 lžíce na 1 formu). Pečte zhruba 65-80 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Vyjměte a nechte 30 minut chladnout ve formě. Pak vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
4
Na dokončení rozmixujte dužinu z 1 manga, limetovou šťávu a cukr. Podávejte s plátky chlebíčku, posypané kostičkami zbývajícího manga a limetovou kůrou.[[nid:27278]]