Jako do babičky
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 160 °C. Vymažte máslem 2 formy na chlebíček (cca 12 x 23 cm). Mouku smíchejte se špetkou soli a kypřicím práškem. Odvažte 225 g na světlé těsto a 175 g na tmavé těsto. Do 175 g mouky na tmavé těsto přimíchejte kakao. Tak získáte jednu světlou a jednu tmavou moučnou směs.
2 Ručním šlehačem (nebo v robotu) zapnutým na vysoké otáčky utřete máslo s cukrem do pěny; trvá to zhruba 8 minut. Snižte otáčky na střední a zapracujte vanilkový extrakt.
3 Vejce přidejte ve 4 dávkách postupně, přičemž každou dobře zašlehejte a pak stěrkou oškrabte těsto ze stěn. Rozdělte napolovic. Snižte otáčky šlehače na pomalé a postupně do jedné půlky ve 2 dávkách vmíchejte světlou moučnou směs jen tak, aby se vstřebala – nepřešlehejte. Do druhé půlky stejným způsobem vmíchejte tmavou směs.
4 Těsto střídavě po sběračkách dávejte do forem. Potom je protáhněte nožem, aby vzniklo mramorování.
5 Uhlaďte povrch. Pečte zhruba 65–80 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Vyjměte a nechte 30 minut chladnout ve formě. Pak vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 1 těsto = 6 variant: sladký chlebíček(7 receptů)