0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na 2 chlebíčky

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8184 kcal
Bílkoviny 175 g
Sacharidy 737 g
Tuky 487 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jako do babičky

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
sůl špetka
kypřicí prášek do pečiva 1
kakao 50 g
holandský typ
máslo 450 g
změklé plus na vymazání
krupicový cukr 450 g
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 9 ks
pokojové teploty, lehce prošlehané

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Vymažte máslem 2 formy na chlebíček (cca 12 x 23 cm). Mouku smíchejte se špetkou soli a kypřicím práškem. Odvažte 225 g na světlé těsto a 175 g na tmavé těsto. Do 175 g mouky na tmavé těsto přimíchejte kakao. Tak získáte jednu světlou a jednu tmavou moučnou směs.

2 Ručním šlehačem (nebo v robotu) zapnutým na vysoké otáčky utřete máslo s cukrem do pěny; trvá to zhruba 8 minut. Snižte otáčky na střední a zapracujte vanilkový extrakt.

3 Vejce přidejte ve 4 dávkách postupně, přičemž každou dobře zašlehejte a pak stěrkou oškrabte těsto ze stěn. Rozdělte napolovic. Snižte otáčky šlehače na pomalé a postupně do jedné půlky ve 2 dávkách vmíchejte světlou moučnou směs jen tak, aby se vstřebala – nepřešlehejte. Do druhé půlky stejným způsobem vmíchejte tmavou směs.

4 Těsto střídavě po sběračkách dávejte do forem. Potom je protáhněte nožem, aby vzniklo mramorování.

5 Uhlaďte povrch. Pečte zhruba 65–80 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Vyjměte a nechte 30 minut chladnout ve formě. Pak vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč