Jako do babičky
Suroviny
mouka pšeničná hladká
400
g
sůl
špetka
kypřicí prášek do pečiva
1
kakao
50
g
holandský typ
máslo
450
g
změklé plus na vymazání
krupicový cukr
450
g
vanilkový extrakt
1
ČL
vejce
9
ks
pokojové teploty, lehce prošlehané
Postup
1
Troubu předehřejte na 160 °C. Vymažte máslem 2 formy na chlebíček (cca 12 x 23 cm). Mouku smíchejte se špetkou soli a kypřicím práškem. Odvažte 225 g na světlé těsto a 175 g na tmavé těsto. Do 175 g mouky na tmavé těsto přimíchejte kakao. Tak získáte jednu světlou a jednu tmavou moučnou směs.
2
Ručním šlehačem (nebo v robotu) zapnutým na vysoké otáčky utřete máslo s cukrem do pěny; trvá to zhruba 8 minut. Snižte otáčky na střední a zapracujte vanilkový extrakt.
3
Vejce přidejte ve 4 dávkách postupně, přičemž každou dobře zašlehejte a pak stěrkou oškrabte těsto ze stěn. Rozdělte napolovic. Snižte otáčky šlehače na pomalé a postupně do jedné půlky ve 2 dávkách vmíchejte světlou moučnou směs jen tak, aby se vstřebala - nepřešlehejte. Do druhé půlky stejným způsobem vmíchejte tmavou směs.
4
Těsto střídavě po sběračkách dávejte do forem. Potom je protáhněte nožem, aby vzniklo mramorování.
5
Uhlaďte povrch. Pečte zhruba 65-80 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Vyjměte a nechte 30 minut chladnout ve formě. Pak vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.[[nid:27278]]
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 1 těsto = 6 variant: sladký chlebíček(7 receptů )