Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8184 kcal
Bílkoviny 175 g
Cukr 737 g
Tuky 487 g
Vláknina 66 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jako do babičky

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
sůl špetka
kypřicí prášek do pečiva 1
kakao 50 g
holandský typ
máslo 450 g
změklé plus na vymazání
krupicový cukr 450 g
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 9 ks
pokojové teploty, lehce prošlehané

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Vymažte máslem 2 formy na chlebíček (cca 12 x 23 cm). Mouku smíchejte se špetkou soli a kypřicím práškem. Odvažte 225 g na světlé těsto a 175 g na tmavé těsto. Do 175 g mouky na tmavé těsto přimíchejte kakao. Tak získáte jednu světlou a jednu tmavou moučnou směs.

2 Ručním šlehačem (nebo v robotu) zapnutým na vysoké otáčky utřete máslo s cukrem do pěny; trvá to zhruba 8 minut. Snižte otáčky na střední a zapracujte vanilkový extrakt.

3 Vejce přidejte ve 4 dávkách postupně, přičemž každou dobře zašlehejte a pak stěrkou oškrabte těsto ze stěn. Rozdělte napolovic. Snižte otáčky šlehače na pomalé a postupně do jedné půlky ve 2 dávkách vmíchejte světlou moučnou směs jen tak, aby se vstřebala – nepřešlehejte. Do druhé půlky stejným způsobem vmíchejte tmavou směs.

4 Těsto střídavě po sběračkách dávejte do forem. Potom je protáhněte nožem, aby vzniklo mramorování.

5 Uhlaďte povrch. Pečte zhruba 65–80 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. Vyjměte a nechte 30 minut chladnout ve formě. Pak vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.

Jak na to: sladký chlebíček

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit