Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Oříškové řezy s jablky a džemem

Tyhle řezy jsou tak dobré, že je klidně můžete podávat i jako dort. S neslazenou šlehačkou nemají chybu!

Vydání: 2019/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na formu 24 x 24 cm
Doba přípravy: Do hodiny
PT40M
Pečení 0:40
Koláč Česká

Ingredience

    NA TĚSTO

    • 160 g másla, změklého + na vymazání formy
    • 130 g krupicového cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 4 vejce, o pokojové teplotě
    • 100 g hladké špaldové mouky + další na vysypání
    • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
    • 150g neloupaných lískových oříšků, mletých
    • džem na potření (např. rybízový, brusinkový nebo jiný pikantní)
    • moučkový cukr na poprášení 

    NA NÁPLŇ

    • 3 velká jablka
    • 1 lžička mleté skořice
    • 3–4 lžíce krupicového cukru podle chuti
    • 250 ml jablečného džusu či moštu (nebo víc, pokud jablka pustí málo šťávy)
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 1 balíček vanilkového pudinku

Příprava jídla

1 Rozehřejte troubu na 180°C. Máslo a oba cukry ušlehejte do světlé pěny. Postupně, po jednom, přidejte vejce a každé důkladně zašlehejte. Mouku promíchejte s kypřicím práškem a vmíchejte do těsta společně s mletými oříšky. Vymažte a vysypte malý pekáček s rovnými stěnami, čtvercovou formu na dort nebo čtvercový ráfek (ten obalte zespoda alobalem a postavte jej na plech) a vlijte do něj těsto. Vložte do trouby a pečte cca 30–40 minut, vyzkoušejte propečenost pomocí špejle.

2 Vyklopte korpus z formy na mřížku, nechte vychladnout a pak dvakrát podélně rozřízněte. Spodní část vraťte do formy a potřete ji pikantním džemem a položte na ni další díl těsta.

3 Připravte náplň. Jablka oloupejte a nakrájejte na úhledné kostičky. Dejte je do rendlíku, přisypte skořici, cukr a vlijte 200 ml džusu a citronovou šťávu. Duste na mírném ohni, aby jablka změkla, ale ještě držela pohromadě. Ve zbývajících 50 ml džusu rozmíchejte vanilkový pudink a vlijte do jablek. Na mírném ohni pár minut vařte a jemně míchejte, až začnou jablka houstnout. Horká jablka nalijte a rozetřete na druhý díl těsta a přiklopte jej posledním dílem těsta.

4 Na horní díl těsta přiložte prkénko, abyste řezy ve formě zatížili. Nechte zcela vychladnout, pak sejměte zátěž, případně i ráfek. Povrch koláče poprašte moučkovým cukrem a krájejte na řezy.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pošírované hrušky s medovými ořechy a zakysanou smetanou

Ořechový dort s karamelem a čokoládou

Eklérky s čokoládou a dýní

Věnec s čokoládou a mandlemi

Přidat komentář