0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5/5 Počet hodnocení: 26
Do 30 minut Snadné na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2477 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 271 g
Tuky 121 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace šťavnatých švestek s fíkovým džemem je naprosto božská.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 190 g
krystalový cukr 2 ČL
sůl 1 špetka
máslo 115 g
chlazené a nasekané
vejce 1 ks
velké
Na náplň
fíkový džem 70 g
bez pecek, na čtvrtky
hřebíček špetka
lze vynechat
vejce 1 ks
na potření
hnědý cukr 3 PL

1 Rozmixujte mouku, cukr, máslo a sůl na drobenku. Rozšlehejte v misce vejce s 1 lžící ledové vody, vlijte do robotu a jedním či dvěma pulzy promíchejte. Vyklopte, vytvarujte placku a zabalenou ji dejte chladit na hodinu do lednice.

2 Troubu předehřejte na 220 °C. Těsto rozválejte na pečicím papíře na kolo o průměru 30 cm a přeneste ho i s papírem na plech. Pomažte jej fíkovým džemem, ale nechte 4 cm od kraje volné. Na džem rozložte švestky promíchané s hřebíčkem a 2 lžícemi cukru. Přehrňte těsto přes náplň, mírně přitlačte, aby se záhyby slepily, potřete rozšlehaným vejcem a poprašte zbývajícím cukrem.

3 Pečte zhruba 35 minut. Podávejte horké s vanilkovou zmrzlinou.

PEČENÍ BEZ FORMY
Když necháte kolem náplně volný okraj těsta, můžete ho pak přehnout přes švestky a nařasit. Koláč potom upečete jen na plechu, aniž byste potřebovali koláčovou formu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč