Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.6/5 Počet hodnocení: 32
Do 30 minut Snadné na 8 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2477 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 271 g
Tuky 121 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kombinace šťavnatých švestek s fíkovým džemem je naprosto božská.

Suroviny

krystalový cukr 2 ČL
sůl 1 špetka
máslo 115 g
chlazené a nasekané
vejce 1 ks
velké
Na náplň
fíkový džem 70 g
bez pecek, na čtvrtky
lze vynechat
vejce 1 ks
na potření
hnědý cukr 3 PL

Postup

1

Rozmixujte mouku, cukr, máslo a sůl na drobenku. Rozšlehejte v misce vejce s 1 lžící ledové vody, vlijte do robotu a jedním či dvěma pulzy promíchejte. Vyklopte, vytvarujte placku a zabalenou ji dejte chladit na hodinu do lednice.

2

Troubu předehřejte na 220 °C. Těsto rozválejte na pečicím papíře na kolo o průměru 30 cm a přeneste ho i s papírem na plech. Pomažte jej fíkovým džemem, ale nechte 4 cm od kraje volné. Na džem rozložte švestky promíchané s hřebíčkem a 2 lžícemi cukru. Přehrňte těsto přes náplň, mírně přitlačte, aby se záhyby slepily, potřete rozšlehaným vejcem a poprašte zbývajícím cukrem.

3

Pečte zhruba 35 minut. Podávejte horké s vanilkovou zmrzlinou.

PEČENÍ BEZ FORMY
Když necháte kolem náplně volný okraj těsta, můžete ho pak přehnout přes švestky a nařasit. Koláč potom upečete jen na plechu, aniž byste potřebovali koláčovou formu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Apetit magazín