Kombinace šťavnatých švestek s fíkovým džemem je naprosto božská.
Postup
Rozmixujte mouku, cukr, máslo a sůl na drobenku. Rozšlehejte v misce vejce s 1 lžící ledové vody, vlijte do robotu a jedním či dvěma pulzy promíchejte. Vyklopte, vytvarujte placku a zabalenou ji dejte chladit na hodinu do lednice.
Troubu předehřejte na 220 °C. Těsto rozválejte na pečicím papíře na kolo o průměru 30 cm a přeneste ho i s papírem na plech. Pomažte jej fíkovým džemem, ale nechte 4 cm od kraje volné. Na džem rozložte švestky promíchané s hřebíčkem a 2 lžícemi cukru. Přehrňte těsto přes náplň, mírně přitlačte, aby se záhyby slepily, potřete rozšlehaným vejcem a poprašte zbývajícím cukrem.
Pečte zhruba 35 minut. Podávejte horké s vanilkovou zmrzlinou.
PEČENÍ BEZ FORMY
Když necháte kolem náplně volný okraj těsta, můžete ho pak přehnout přes švestky a nařasit. Koláč potom upečete jen na plechu, aniž byste potřebovali koláčovou formu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů )
- 30x recepty z báječného podzimního ovoce(30 receptů )
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů )
- Sladká Amerika: 39 receptů na ty nejlepší americké sladkosti(39 receptů )
- Tradiční americké koláče(6 receptů )