Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladká Amerika: 39 receptů na ty nejlepší americké sladkosti

Sladká Amerika: 39 receptů na ty nejlepší americké sladkosti
ZDROJ: dohnalovajane/pixabay.com

Když se řekne americká kuchyně, jedni si přestaví pořádný hamburger s dozlatova usmaženými hranolky a kolu. Pro druhé je USA země skvělých dezertů, které zdomácněly i u nás. Jaký je váš favorit a který si s námi upečete? Budou to donuty, cronuty, muffiny, cupcaky, cookies, brownies, cheesecake či apple pie?

Donuty

Smažený kroužek z kynutého těsta, nejčastěji politý barevnou polevou, se v posledních letech stal doslova sladkým symbolem Ameriky. A díky Homerovi Simpsonovi ho u nás zná i každé malé dítě.

  • Pochoutku tamních policistů si můžete snadno připravit i doma.
  • Těsto je podobné jako na naše české koblihy, jen s tím rozdílem, že uprostřed do těsta vykrojíte díru.
  • Díky tomu se lépe propékají, a navíc prstenový tvar lahodí i oku.
  • Donuty nabízí nepřeberné variace zdobení. Od pouhého posypání moučkovým cukrem po přelití nejrůznějšími polevami.
  • Stanou se tak ideálním zákuskem na dětské narozeninové party, ale také jako drobné pohoštění na nejrůznějších oslavách.

Cronuty

Pokud si ‚ujíždíte‘ na sladkém všeho druhu a baví vás zkoušet nové zákusky, určitě jste už slyšely o cronutech. Jde o hybrid mezi francouzským croissantem a americkým donutem.

  • S donutem má společný tvar, náplň, polevu a je smažený.
  • Avšak těsto se podobá spíš tomu na croissant.
  • Cronut vymyslel Dominique Ansel v New Yorku v roce 2013.
  • Slovo má dokonce ochranou známku a získal i několik ocenění.

Muffiny

Jak je známo, Amerika je země přistěhovalců, a každý národ si sebou přinesl nějakou svou oblíbenou dobrotu. Právě to je případ muffinů, které pocházejí z Anglie.

  • Původně připomínaly spíše malé sladké chleby.
  • Dnešní podobu nadýchané bábovičky jim dali až Američané, kteří vyměnili droždí za kypřidlo.
  • Muffiny už zdomácněly i v české kuchyni. Rozhodně za to může jejich přiměřená velikost, která odpovídá jedné porci.
  • Bezespornou výhodou je, že bábovky lze připravit na mnoho způsobů a do těsta můžete přisypat další oblíbené suroviny – ořechy, čokoládu, lentilky, čerstvé i sušené ovoce aj.

Cupcaky

Další oblíbenou sladkou jednohubkou jsou cupcaky. Malé zákusky, které na první pohled připomínají muffiny, ale jisté rozdíly mezi nimi rozhodně jsou.

  • Ten nejzásadnější je ve zdobení. Cupcaky mají připomínat „dort z hrnečku“, proto musí být stejně načančaný, jako jeho velký vzor.
  • Korpus je na rozdíl od muffinu vláčný, nedrobí se a při pečení zůstane jeho povrch rovný.
  • Po vychladnutí se cupcaky zdobí tuhým krémem.
  • Sluší jím i nejrůznější barevné posypky, hoblinky čokolády, prach z lyofilizovaného ovoce, jedlé květy, cukrové ozdoby či papírové zápichy.

Cookies

Křupavé sušenky plné všeho, co máte rádi. Přesně tak by se zjednodušeně daly popsat americké cookies.

  • Vznikly jako „testovací vzorek“, který měl ukázat, zda je trouba na pečení dostatečně rozpálená.
  • Ale jejich vůni, a nakonec i chuti, odolal málokdo, proto se brzy začaly placičky péct cíleně a vznikly z nich nám známé sušenky.
  • Pro americké cookies jsou typické velké kousky čokolády a ořechů.
  • Ale nemusíte zůstávat u klasiky, s těstem experimentujte a „vylaďte“ si ho podlé své chuti a preferencí.
  • Přidejte do nich kakao, koření (skořice, perníkové koření, zázvor), sušené ovoce, lentilky, kokos, ovesné vločky aj.
  • Nalámané sušenky ozdobí letní zmrzlinové poháry a jsou skvělou svačinkou.
  • Pokud nemáte žádný osvědčený recept, nechte se inspirovat našimi osvědčenými.

Brownies

Brownies jsou hříšné řezy pro milovníky čokolády.

  • Na povrchu křupavá krusta, pod ní tekuté hutné těsto.
  • Intenzivní chuť dodá brownies vysokoprocentní čokoláda, na které se nevyplatí šetřit. Čím víc bude obsahovat kakaa, tím bude jejich chuť plnější a barva sytější.
  • Před upečením přidejte do brownies bobulové ovoce – maliny, borůvky, ostružiny, které hutné těsto osvěží.
  • Správně upečené čokoládové řezy poznáte podle toho, že když do nich píchnete párátko, zůstanou na něm jednotlivé drobečky (párátko nebude suché jako u klasické lité buchty).
  • Po upečení nechte brownies pořádně vychladnout.
  • Jakmile ztuhnou, opatrně je rozkrájejte na jednotlivé porce.

Cheesecake

Cheescake je oblíbený americký koláč, který zdomácněl i v českých restauracích a cukrárnách.

  • Těsto tvoří tenká vrstva namletých sušenek smíchaných s máslem.
  • Náplň je z čerstvých sýrů, jakými jsou například lučina, philadelphia, žervé, ricotta, ale bez obav se můžete přiblížit i českému tvarožníku tím, že do náplně použijete měkký tvaroh.
  • Cheescake lze připravit jak pečený, ale také nepečený. Obě varianty nabízíme v našich receptech.
  • Pochopitelně nemusíte zůstávat u čistě tvarohové chutě. Lze jej obohatit o čokoládu, vanilku, kávu a doplnit ovocným nebo karamelovým přelivem.

Apple Pie

Kdo by neznal jablkový koláč. Tenká křupavá vrstva křehkého těsta, která schovává jemnou jablečnou náplň.

  • Pokud i vy máte rádi štrůdl a chtěli byste si ho připravit ve slavnostnější koláčové formě, apple pie je to pravé.
  • Páje na mnoho způsobů jsou na americkém kontinentě velmi oblíbené.
  • Místo jablek vyzkoušejte i jiné ovoce –⁠ švestky, ostružiny, jahody.
  • Ovoce můžete navíc kombinovat s tvarohovými náplněmi, oříšky, kokosem atd.

Pekanový koláč

Jeden z nejstarších amerických receptů je právě na pekanový koláč. Ten je úzce spjatý s oslavou Dne díkůvzání, ale také sklizní jader ořechovce pekanového.

  • Vůně pečených ořechů v kombinaci se sladkým javorovým sirupem je neodolatelná.
  • Navíc pokud jádra na koláči úhledně vyskládáte, jeho slavnostní dojem ještě podtrhnete.
  • Zkuste si tohoto krasavce upéct i doma, uvidíte, že se po něm jen zapráší.

Zdroj info: Apetit

Autor: KatkaVavrova