Sladká Amerika: 39 receptů na ty nejlepší americké sladkosti
Když se řekne americká kuchyně, jedni si přestaví pořádný hamburger s dozlatova usmaženými hranolky a kolu. Pro druhé je USA země skvělých dezertů, které zdomácněly i u nás. Jaký je váš favorit a který si s námi upečete? Budou to donuty, cronuty, muffiny, cupcaky, cookies, brownies, cheesecake či apple pie?
Donuty
Smažený kroužek z kynutého těsta, nejčastěji politý barevnou polevou, se v posledních letech stal doslova sladkým symbolem Ameriky. A díky Homerovi Simpsonovi ho u nás zná i každé malé dítě.
- Pochoutku tamních policistů si můžete snadno připravit i doma.
- Těsto je podobné jako na naše české koblihy, jen s tím rozdílem, že uprostřed do těsta vykrojíte díru.
- Díky tomu se lépe propékají, a navíc prstenový tvar lahodí i oku.
- Donuty nabízí nepřeberné variace zdobení. Od pouhého posypání moučkovým cukrem po přelití nejrůznějšími polevami.
- Stanou se tak ideálním zákuskem na dětské narozeninové party, ale také jako drobné pohoštění na nejrůznějších oslavách.
Cronuty
Pokud si ‚ujíždíte‘ na sladkém všeho druhu a baví vás zkoušet nové zákusky, určitě jste už slyšely o cronutech. Jde o hybrid mezi francouzským croissantem a americkým donutem.
- S donutem má společný tvar, náplň, polevu a je smažený.
- Avšak těsto se podobá spíš tomu na croissant.
- Cronut vymyslel Dominique Ansel v New Yorku v roce 2013.
- Slovo má dokonce ochranou známku a získal i několik ocenění.
Muffiny
Jak je známo, Amerika je země přistěhovalců, a každý národ si sebou přinesl nějakou svou oblíbenou dobrotu. Právě to je případ muffinů, které pocházejí z Anglie.
- Původně připomínaly spíše malé sladké chleby.
- Dnešní podobu nadýchané bábovičky jim dali až Američané, kteří vyměnili droždí za kypřidlo.
- Muffiny už zdomácněly i v české kuchyni. Rozhodně za to může jejich přiměřená velikost, která odpovídá jedné porci.
- Bezespornou výhodou je, že bábovky lze připravit na mnoho způsobů a do těsta můžete přisypat další oblíbené suroviny – ořechy, čokoládu, lentilky, čerstvé i sušené ovoce aj.
Cupcaky
Další oblíbenou sladkou jednohubkou jsou cupcaky. Malé zákusky, které na první pohled připomínají muffiny, ale jisté rozdíly mezi nimi rozhodně jsou.
- Ten nejzásadnější je ve zdobení. Cupcaky mají připomínat „dort z hrnečku“, proto musí být stejně načančaný, jako jeho velký vzor.
- Korpus je na rozdíl od muffinu vláčný, nedrobí se a při pečení zůstane jeho povrch rovný.
- Po vychladnutí se cupcaky zdobí tuhým krémem.
- Sluší jím i nejrůznější barevné posypky, hoblinky čokolády, prach z lyofilizovaného ovoce, jedlé květy, cukrové ozdoby či papírové zápichy.
Cookies
Křupavé sušenky plné všeho, co máte rádi. Přesně tak by se zjednodušeně daly popsat americké cookies.
- Vznikly jako „testovací vzorek“, který měl ukázat, zda je trouba na pečení dostatečně rozpálená.
- Ale jejich vůni, a nakonec i chuti, odolal málokdo, proto se brzy začaly placičky péct cíleně a vznikly z nich nám známé sušenky.
- Pro americké cookies jsou typické velké kousky čokolády a ořechů.
- Ale nemusíte zůstávat u klasiky, s těstem experimentujte a „vylaďte“ si ho podlé své chuti a preferencí.
- Přidejte do nich kakao, koření (skořice, perníkové koření, zázvor), sušené ovoce, lentilky, kokos, ovesné vločky aj.
- Nalámané sušenky ozdobí letní zmrzlinové poháry a jsou skvělou svačinkou.
- Pokud nemáte žádný osvědčený recept, nechte se inspirovat našimi osvědčenými.
Brownies
Brownies jsou hříšné řezy pro milovníky čokolády.
- Na povrchu křupavá krusta, pod ní tekuté hutné těsto.
- Intenzivní chuť dodá brownies vysokoprocentní čokoláda, na které se nevyplatí šetřit. Čím víc bude obsahovat kakaa, tím bude jejich chuť plnější a barva sytější.
- Před upečením přidejte do brownies bobulové ovoce – maliny, borůvky, ostružiny, které hutné těsto osvěží.
- Správně upečené čokoládové řezy poznáte podle toho, že když do nich píchnete párátko, zůstanou na něm jednotlivé drobečky (párátko nebude suché jako u klasické lité buchty).
- Po upečení nechte brownies pořádně vychladnout.
- Jakmile ztuhnou, opatrně je rozkrájejte na jednotlivé porce.
Cheesecake
Cheescake je oblíbený americký koláč, který zdomácněl i v českých restauracích a cukrárnách.
- Těsto tvoří tenká vrstva namletých sušenek smíchaných s máslem.
- Náplň je z čerstvých sýrů, jakými jsou například lučina, philadelphia, žervé, ricotta, ale bez obav se můžete přiblížit i českému tvarožníku tím, že do náplně použijete měkký tvaroh.
- Cheescake lze připravit jak pečený, ale také nepečený. Obě varianty nabízíme v našich receptech.
- Pochopitelně nemusíte zůstávat u čistě tvarohové chutě. Lze jej obohatit o čokoládu, vanilku, kávu a doplnit ovocným nebo karamelovým přelivem.
Apple Pie
Kdo by neznal jablkový koláč. Tenká křupavá vrstva křehkého těsta, která schovává jemnou jablečnou náplň.
- Pokud i vy máte rádi štrůdl a chtěli byste si ho připravit ve slavnostnější koláčové formě, apple pie je to pravé.
- Páje na mnoho způsobů jsou na americkém kontinentě velmi oblíbené.
- Místo jablek vyzkoušejte i jiné ovoce – švestky, ostružiny, jahody.
- Ovoce můžete navíc kombinovat s tvarohovými náplněmi, oříšky, kokosem atd.
Pekanový koláč
Jeden z nejstarších amerických receptů je právě na pekanový koláč. Ten je úzce spjatý s oslavou Dne díkůvzání, ale také sklizní jader ořechovce pekanového.
- Vůně pečených ořechů v kombinaci se sladkým javorovým sirupem je neodolatelná.
- Navíc pokud jádra na koláči úhledně vyskládáte, jeho slavnostní dojem ještě podtrhnete.
- Zkuste si tohoto krasavce upéct i doma, uvidíte, že se po něm jen zapráší.
Zdroj info: Apetit