Ovocné košíčky s pudinkem

Ovocné košíčky s pudinkem

3.6 / 5. Počet hodnocení: 285
Více než hodinu Snadné na 40-45 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6648 kcal
Bílkoviny 93 g
Sacharidy 768 g
Tuky 344 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nenaplněné košíčky zamrazte do zásoby.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 300 g
sůl 1 špetka
moučkový cukr 80 g
vanilkový cukr 1
citronová kůra 1 ks
z 1/2 biocitronu
máslo 200 g
žloutek 2 ks
Na náplň
mléko 500 ml
plnotučné
krupicový cukr 60 g
vanilkový cukr 1
pudinkový prášek 2
v prášku
máslo 120 g
ovoce 350 g
čerstvé či kompotovaný dle chuti, pokrajený
1
želé čiré, dortový

Postup

1

Z prosáté mouky s cukrem, vanilkového cukru, citronové kůry, špetky soli a nakrájeného másla udělejte (nožem nebo několika pulzy v robotu) drobenku a pak zpracujte se žloutky na hladké těsto.

Zabalte ho a dejte ztuhnout.

2

Předehřejte troubu na 180 °C.

3

Těsto rozdělte na kousky velikosti vlašského ořechu, vtlačte je rovnoměrně do formiček a ty rozložte na plech. Pečte dozlatova; trvá to asi 15 minut.

Nechte pár minut stát ve formičce, potom košíčky vyklopte a nechte úplně vychladnout.

4

Z mléka, poloviny cukru a pudinkového prášku uvařte hustý pudink.

5

Zchladlý pudink bez škraloupu (viz Tipy & triky) rozmixujte dohladka a postupně zašlehejte máslo, zbylý krupicový a vanilkový cukr.

6

Krémem naplňte cukrářský sáček se širší trubičkou a ozdobte košíčky.

7

Navrch položte ovoce a dejte ztuhnout do chladničky.

8

Připravte želé podle návodu na obalu (nejlíp ze šťávy z kompotu) a štětcem přeleštěte ovoce i krém. Chlaďte minimálně 2 hodiny.

NĚCO NAVÍC
Formičky nemusíte vymazávat tukem – těsto je dost mastné. Pokud i přesto nejdou snadno vyklepnout, ťukněte na dno formičky tupou stranou nože a košíček zachyťte v dlani.

TIPY & TRIKY
Aby se na pudinku neudělal při chladnutí škraloup, buď ho míchejte, posypte vrstvou cukru, nebo přikryjte fólií. Tuhý pudink pořádně rozšlehejte.

Apetit magazín

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit