0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Paneer - farmářský sýr

Paneer - farmářský sýr

Hodnocení receptu
4.8/5 Počet hodnocení: 17
Do 30 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1048 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 118 g
Tuky 40 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

mléko 2 l
plnotučné
koriandr čerstvý
lístky

Postup

1

Vymačkáme si šťávu z citrónů. Mléko přivedeme téměř k varu. Jakmile začne lehce probublávat, snížíme podním teplotu, aby nevystydlo a přilejeme trochu citrónové šťávy. Nyní započně chemická reakce, kdy se mléko začne srážet.

2

Neustále míchejte a občas pomalu přilijte trochu citrónu. Správně vysrážené mléko poznáte tak, že vám na hladině plavou cucky a pod nimi můžete vidět nažloutlou čirou syrovátku. Jestliže je tekutina stále trochu bílá, přilijte citrón a nechte nadále srážet za stálého míchání a mírného ohřevu.

3

Jakmile je vysráženo, můžete okamžitě zcedit, ideálně přes plátno, utěrku či kapesník. Nyní můžete do zcezené směsi přimíchat nasekaný koriandr (není nutné). Směs opatrně vyždímejte zatočením plátna (vařečka se hodí jako skvělý pomocník).

4

Nyní je potřeba sýr vylisovat. Úhledně zabalte sýr do plátna (přehyby se do něj vliují) a vložte ho to síta, či cedníku. Ten pokud možno na nějaký hrnec, aby mohla tekutina odkapávat a zatižte sýr ideálně 10 kg (vhodné je litinové nádobí, obří hrnec plný vody nebo malá činka).

5

K sýření se též dá použít ocet, ale myslete na to, že ovlivní chuť sýra. Dále je možno přidat do mléka bílý jogurt nebo kysanou smetanu (navýší se tak objem výsledné hmoty), ale mějte vždy po ruce trochu citrónu nebo octa, kdyby kdyby se mléko dostatečně nevysráželo.

6

Nechte alespoń 2 hodiny lisovat. 

7

Sýr můžete v lednici uchovávat 3 dny, můžete ho klidně i zamrazit na později.

8

Sýr nemá sám o sobě skoro žádnou chuť. Pokud ho chcete jíst samotný, přidejte do něj před lisováním sůl nebo koření dle vlastní chuti. Používá se především jako přísada do indických pokrmů.

Autor: Myodrag

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč