Velice snadný domácí sýr panýr pochází z Indie a využijete ho do spousty receptů. Je vhodný na smažení nebo grilování kvůli své vysoké teplotě tání. Jedná se též o skvělou náhražku masa a navíc na jeho přípravu nepotřebujete ŽÁDNÉ syřidlo. Rychlý recept na domácí sýr bez syřidla.
Postup
Vymačkejte šťávu z citronů. Mléko přiveďte téměř k varu. Jakmile začne lehce probublávat, stáhněte teplotu, aby mléko nevystydlo a přilijte trochu citronové šťávy. Nyní započne chemická reakce, kdy se mléko začne srážet.
Neustále míchejte a občas pomalu přilijte trochu citronové šťávy. Správně vysrážené mléko poznáte tak, že vám na hladině plavou cucky a pod nimi můžete vidět nažloutlou čirou syrovátku. Jestliže je tekutina stále trochu bílá, opět přilijte citron a nechte nadále srážet za stálého míchání a mírného ohřevu.
Jakmile je vysráženo, můžete okamžitě scedit, ideálně přes plátno, utěrku či kapesník. Nyní můžete do scezené směsi přimíchat nasekaný koriandr (není nutné). Směs opatrně vyždímejte zatočením plátna (vařečka se hodí jako skvělý pomocník).
Nyní je potřeba sýr vylisovat. Úhledně zabalte sýr do plátna a vložte ho to síta, či cedníku. Ten, pokud možno, položte na nějaký hrnec, aby mohla tekutina odkapávat a sýr zatižte ideálně 10 kg závažím (vhodné je litinové nádobí, obří hrnec plný vody nebo malá činka).
K sýření se též dá použít ocet, ale myslete na to, že ovlivní chuť sýra. Dále je možno přidat do mléka bílý jogurt nebo kysanou smetanu (navýší se tak objem výsledné hmoty), ale mějte vždy po ruce trochu citronu nebo octa, kdyby se mléko dostatečně nevysráželo.
Nechte alespoń 2 hodiny lisovat.
Sýr můžete v lednici uchovávat 3 dny, můžete ho klidně i zamrazit na později.
Sýr nemá sám o sobě skoro žádnou chuť. Pokud ho chcete jíst samotný, přidejte do něj před lisováním sůl nebo koření dle vlastní chuti. Používá se především jako přísada do indických pokrmů.