Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 30 minut
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Suroviny

mléko 2 l
plnotučné
citron 3 ks
koriandr
lístky

Vymačkáme si šťávu z citrónů. Mléko přivedeme téměř k varu. Jakmile začne lehce probublávat, snížíme podním teplotu, aby nevystydlo a přilejeme trochu citrónové šťávy. Nyní započně chemická reakce, kdy se mléko začne srážet. Neustále míchejte a občas pomalu přilijte trochu citrónu. Správně vysrážené mléko poznáte tak, že vám na hladině plavou cucky a pod nimi můžete vidět nažloutlou čirou syrovátku. Jestliže je tekutina stále trochu bílá, přilijte citrón a nechte nadále srážet za stálého míchání a mírného ohřevu.

Jakmile je vysráženo, můžete okamžitě zcedit, ideálně přes plátno, utěrku či kapesník. Nyní můžete do zcezené směsi přimíchat nasekaný koriandr (není nutné). Směs opatrně vyždímejte zatočením plátna (vařečka se hodí jako skvělý pomocník).

Nyní je potřeba sýr vylisovat. Úhledně zabalte sýr do plátna (přehyby se do něj vliují) a vložte ho to síta, či cedníku. Ten pokud možno na nějaký hrnec, aby mohla tekutina odkapávat a zatižte sýr ideálně 10 kg (vhodné je litinové nádobí, obří hrnec plný vody nebo malá činka).

K sýření se též dá použít ocet, ale myslete na to, že ovlivní chuť sýra. Dále je možno přidat do mléka bílý jogurt nebo kysanou smetanu (navýší se tak objem výsledné hmoty), ale mějte vždy po ruce trochu citrónu nebo octa, kdyby kdyby se mléko dostatečně nevysráželo.

Nechte alespoń 2 hodiny lisovat. 

Sýr můžete v lednici uchovávat 3 dny, můžete ho klidně i zamrazit na později.

Sýr nemá sám o sobě skoro žádnou chuť. Pokud ho chcete jíst samotný, přidejte do něj před lisováním sůl nebo koření dle vlastní chuti. Používá se především jako přísada do indických pokrmů.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit