0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
3.5 / 5. Počet hodnocení: 16
Do 30 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1048 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 118 g
Tuky 40 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

mléko 2 l
plnotučné
citron 3 ks
koriandr
lístky

Vymačkáme si šťávu z citrónů. Mléko přivedeme téměř k varu. Jakmile začne lehce probublávat, snížíme podním teplotu, aby nevystydlo a přilejeme trochu citrónové šťávy. Nyní započně chemická reakce, kdy se mléko začne srážet. Neustále míchejte a občas pomalu přilijte trochu citrónu. Správně vysrážené mléko poznáte tak, že vám na hladině plavou cucky a pod nimi můžete vidět nažloutlou čirou syrovátku. Jestliže je tekutina stále trochu bílá, přilijte citrón a nechte nadále srážet za stálého míchání a mírného ohřevu.

Jakmile je vysráženo, můžete okamžitě zcedit, ideálně přes plátno, utěrku či kapesník. Nyní můžete do zcezené směsi přimíchat nasekaný koriandr (není nutné). Směs opatrně vyždímejte zatočením plátna (vařečka se hodí jako skvělý pomocník).

Nyní je potřeba sýr vylisovat. Úhledně zabalte sýr do plátna (přehyby se do něj vliují) a vložte ho to síta, či cedníku. Ten pokud možno na nějaký hrnec, aby mohla tekutina odkapávat a zatižte sýr ideálně 10 kg (vhodné je litinové nádobí, obří hrnec plný vody nebo malá činka).

K sýření se též dá použít ocet, ale myslete na to, že ovlivní chuť sýra. Dále je možno přidat do mléka bílý jogurt nebo kysanou smetanu (navýší se tak objem výsledné hmoty), ale mějte vždy po ruce trochu citrónu nebo octa, kdyby kdyby se mléko dostatečně nevysráželo.

Nechte alespoń 2 hodiny lisovat. 

Sýr můžete v lednici uchovávat 3 dny, můžete ho klidně i zamrazit na později.

Sýr nemá sám o sobě skoro žádnou chuť. Pokud ho chcete jíst samotný, přidejte do něj před lisováním sůl nebo koření dle vlastní chuti. Používá se především jako přísada do indických pokrmů.

Autor: Myodrag

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit