Panenky s javorovým sirupem

Panenky s javorovým sirupem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 20 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1246 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 81 g
Tuky 63 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehká a šťavnatá vepřová panenka v delikátní karamelizované omáčce

Suroviny

červená řepa 4 ks
malá, pokrájená na sirky
cukr 1 PL
přírodní
máslo 20 g
panenka 3 ks
víno bílé 3 PL
portské
javorový sirup 2 PL
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý
lískové oříšky 50 g
drcené
sůl mořská
pepř
černý, hrubě mletý

Kousky řepy a dvě lžíce vody vařte na mírném plameni asi pět minut. Přidejte cukr, 10 g másla a povařte dalších pět minut, až bude řepa měkká.

Zbylé máslo rozehřejte na pánvi. Na vyšším plameni opečte panenky ze všech stran dohněda; občas maso otočte. Osolte, přilijte portské i javorový sirup a povařte asi dvacet minut, dokud omáčka nezkaramelizuje. Občas panenky potírejte.

Maso nakrájejte na řezy. Do řepy vmíchejte zázvor, osolte a opepřete, posypte drcenými oříšky a podávejte.

TIP
Nemáte-li křehkou mladou červenou řepu, můžete použít i řapíky rebarbory; trochu jinou chuť zajistí křehký řapíkatý celer. Konzervovanou řepu jen sceďte, jemně nakrájejte a prohřejte s cukrem na másle. Místo oříšků se uplatní i mandle nebo lahodná piniová jadérka.

Komentáře

Anonym

Nevím si rady s tou omáčkou. Když použiju 3 lžíce vína a 2 lžíce sirupu a nechám to 20 minut vařit, tak mi to nezkaramelizuje, ale zčerná. Není nějaká chyba v množství surovin, nebo se tam má ještě něco přidat?

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit