0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Panenky s javorovým sirupem

Panenky s javorovým sirupem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Panenky s javorovým sirupem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 7
Do 20 minut Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1239 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 86 g
Tuky 63 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehká a šťavnatá vepřová panenka v delikátní karamelizované omáčce

Suroviny

červená řepa 4 ks
malá, pokrájená na sirky
cukr 1 PL
přírodní
máslo 20 g
panenka 3 ks
víno portské 3 PL
javorový sirup 2 PL
zázvor (mletý) 1 ČL
lískové oříšky 50 g
drcené
sůl mořská
pepř
černý, hrubě mletý

1 Kousky řepy a dvě lžíce vody vařte na mírném plameni asi pět minut. Přidejte cukr, 10 g másla a povařte dalších pět minut, až bude řepa měkká.

2 Zbylé máslo rozehřejte na pánvi. Na vyšším plameni opečte panenky ze všech stran dohněda; občas maso otočte. Osolte, přilijte portské i javorový sirup a povařte asi dvacet minut, dokud omáčka nezkaramelizuje. Občas panenky potírejte.

3 Maso nakrájejte na řezy. Do řepy vmíchejte zázvor, osolte a opepřete, posypte drcenými oříšky a podávejte.

TIP
Nemáte-li křehkou mladou červenou řepu, můžete použít i řapíky rebarbory; trochu jinou chuť zajistí křehký řapíkatý celer. Konzervovanou řepu jen sceďte, jemně nakrájejte a prohřejte s cukrem na másle. Místo oříšků se uplatní i mandle nebo lahodná piniová jadérka.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Komentáře

Anonym

Nevím si rady s tou omáčkou. Když použiju 3 lžíce vína a 2 lžíce sirupu a nechám to 20 minut vařit, tak mi to nezkaramelizuje, ale zčerná. Není nějaká chyba v množství surovin, nebo se tam má ještě něco přidat?

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit