0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilovaná panenka s bylinkovou chimichurri a pečenými bramborami

Grilovaná panenka s bylinkovou chimichurri a pečenými bramborami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Grilovaná panenka s bylinkovou chimichurri a pečenými bramborami

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2161 kcal
Bílkoviny 52 g
Sacharidy 262 g
Tuky 82 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Svěží bylinková omáčka chimichurri skvěle doplní i klasiku v podobě grilované panenky a pečených brambor. 

Suroviny

brambory 1 kg
sůl
rostlinný olej
na zakápnutí
hnědý cukr 2 PL
paprika uzená 2 ČL
římský kmín 1 ČL
mletý
citronová kůra
najemno nastrouhaná z 1 citronu
olivový olej 2 PL
panenka 1 ks
cca 700–800 g
Na bylinkovou chimichurri
olivový olej 0.25 hrnku
vinný ocet červený 3 PL
petrželka 0.5 hrnku
hladkolistá, nadrobno nasekaná
šalotka 2 ks
nakrájená nadrobno
oregano 2 PL
čerstvé, lístky překrájené nahrubo
česnek 2 stroužky
drcený
chilli sušené 1 špetka
vločky

Postup

1

Brambory omyjte (a případně oloupejte) a překrojte nejdříve na polovinu, poté nakrájejte na silnější plátky. Povařte cca 10 minut ve vroucí osolené vodě, poté slijte, vsypte do pekáčku, zakápněte olejem a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte dozlatova.

2

V menší misce promíchejte cukr, papriku, římský kmín, citronovou šťávu a 1 lžičku soli. Přilijte olivový olej, promíchejte a směsí potřete panenku. 

3

Rozpalte gril a maso na něm ze všech stran opékejte. Do růžova propečená panenka bude mít ve středu teplotu 60 °C. Pokud ji budete dělat na pánvi (nejlépe nerezové či litinové), zprudka ji opečte a poté dejte dopéct do trouby vyhřáté na 200 °C na cca 15 minut. 

4

Na bylinkovou chimichurri smíchejte v misce všechny ingredience. 

5

Panenku nechte 10 minut odpočívat a poté nakrájejte na silnější plátky. Podávejte s bylinkovou chimichurri a bramborami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/8

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit