Grilovaná panenka

Grilovaná panenka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 (42)
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1508 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 87 g
Tuky 60 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nebojte se na grilu připravit ani takové kusy masa, jako je vepřová panenka. Náš recept je osvědčený!

Suroviny

panenka 600 g
asi 2 kusy
sůl
pepř
čerstvě mletý
olej
na potření roštu
Na BBQ omáčku
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
drcený
vinný ocet bílý 100 ml
červený
kečup 100 ml
římský kmín 1 ČL
mletý
třtinový cukr 2 PL
2 ks
paprička chipotle nakládané
tamarindová pasta 25 g
(k dostání v obchodech s asijskými potravinami, ale lze i vynechat)
worcesterská omáčka 2 ČL

1 Na olivovém oleji osmahněte cibuli a nechte ji na mírném ohni zkaramelizovat. Přilijte ocet, kečup a 250 ml vody, vmíchejte česnek, kmín a cukr a zvolna vařte 10 minut. Pak přidejte nasekané papričky chipotle, tamarindovou pastu a vařte dalších 10 minut. Dochuťte worcestrem.

2 Rozpalte gril. Panenky odblaňte, osolte a opepřete. Vložte je na rozpálenou mřížku potřenou olejem a grilujte 10–12 minut; jakmile se maso na povrchu trochu opeče, dvakrát ho otočte a potřete BBQ omáčkou. Po upečení nechte panenky 5 minut odležet, ještě trochu dojdou. Podávejte přelité zbylou BBQ omáčkou.

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit