Pastinákový salát s oříšky a pivní zálivkou

Pastinákový salát s oříšky a pivní zálivkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1022 kcal
Bílkoviny 22 g
Cukr 88 g
Tuky 60 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Otvírat pivo kvůli 1 lžíci do zálivky se může zdát rozmařilé, ale stojí to za to. Ostatně dobrovolníci na dopití se jistě také nenechají pobízet.

Suroviny

pastinák 350 g
oloupaný, na cca 1cm kolečka
řepkový olej 1.5 PL
+ 30ml navíc
tymián 0.5 ČL
šalotka 1 ks
menší, 0,5 na kolečka, 0,5 nadrobno
sůl vločková
podle chuti
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
chleba žitný 50 g
rozmixovaný / nastrouhaný na hrubou strouhanku
máslo 0.5 PL
rozpuštěné
60 g
lískové ořechy oloupané, bez slupiček
paprika uzená pálivá 0.5 ČL
vinný ocet červený 1 PL
červený, lze nahradit jablečným
pivo světlé 1 PL
pšeničné
med 2 ČL
ředkvičky 2 ks
nebo malý kousek ředkve daikon, nakrájené na hranolky
salát 1 bal
směs salátových lístků, nejlépe s frisée a něčím červeným
sýr s modrou plísní 60 g
dýňový olej 1 PL
lze nahradit lískovooříškovým olejem

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na plechu promíchejte pastinák, 1 lžíci oleje, tymián, kolečka šalotky, sůl a pepř. Rozprostřete do stejnoměrné vrstvy. Pečte, aby pastinák zezlátl a změkl, asi 45 minut. Přesuňte do mísy.

2 Na plech dejte strouhanku, máslo, sůl a pepř, promíchejte. Pečte dokřupava, asi 15 minut (hlídejte, aby se směs nepřipálila). Nasypte do jiné misky.

3 Na plechu teď promíchejte 1/2 lžíce oleje, oříšky, papriku, sůl a pepř, pečte/ pražte asi 15 minut (hlídejte, aby se nepřipálily), pak nechte vychladnout.

4 V jiné míse prošlehejte nadrobno nakrájenou šalotku, ocet, pivo, med, sůl a pepř. Za stálého šlehání pomalinku přilévejte 30 ml oleje, aby vznikla emulze.

Do mísy dejte ředkev či ředkvičky a salátové lístky a promíchejte se zálivkou. Rozprostřete na servírovací mísu či talíř. Posypte pastinákem, strouhankou a lískovými oříšky. Navrch rozdrobte sýr s modrou plísní a pokapejte lískooříškovým či dýňovým olejem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit