0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pastinákový salát s oříšky a pivní zálivkou

Pastinákový salát s oříšky a pivní zálivkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pastinákový salát s oříšky a pivní zálivkou

4.3 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1423 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 94 g
Tuky 97 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Otvírat pivo kvůli 1 lžíci do zálivky se může zdát rozmařilé, ale stojí to za to. Ostatně dobrovolníci na dopití se jistě také nenechají pobízet.

Suroviny

pastinák 350 g
oloupaný, na cca 1cm kolečka
řepkový olej 1,5 PL
+ 30 ml navíc
tymián ½ ČL
šalotka 1 ks
menší, 0,5 na kolečka, 0,5 nadrobno
sůl vločková
podle chuti
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
chleba žitný 50 g
rozmixovaný nebo nastrouhaný na hrubou strouhanku
máslo ½ PL
rozpuštěné
lískové oříšky 60 g
oloupané, bez slupiček
paprika mletá uzená pálivá ½ ČL
vinný ocet červený 1 PL
lze nahradit jablečným
pivo světlé 1 PL
pšeničné
med 2 ČL
ředkvičky 2 ks
nebo malý kousek ředkve daikon, nakrájené na hranolky
salát 1 bal
směs salátových lístků, nejlépe s frisée a něčím červeným
sýr s modrou plísní 60 g
dýňový olej 1 PL
lze nahradit lískovooříškovým olejem

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na plechu promíchejte pastinák, 1 lžíci oleje, tymián, kolečka šalotky, sůl a pepř. Rozprostřete do stejnoměrné vrstvy. Pečte, aby pastinák zezlátl a změkl, asi 45 minut. Přesuňte do mísy.

2 Na plech dejte strouhanku, máslo, sůl a pepř, promíchejte. Pečte dokřupava, asi 15 minut (hlídejte, aby se směs nepřipálila). Nasypte do jiné misky.

3 Na plechu teď promíchejte 1/2 lžíce oleje, oříšky, papriku, sůl a pepř, pečte/ pražte asi 15 minut (hlídejte, aby se nepřipálily), pak nechte vychladnout.

4 V jiné míse prošlehejte nadrobno nakrájenou šalotku, ocet, pivo, med, sůl a pepř. Za stálého šlehání pomalinku přilévejte 30 ml oleje, aby vznikla emulze.

Do mísy dejte ředkev či ředkvičky a salátové lístky a promíchejte se zálivkou. Rozprostřete na servírovací mísu či talíř. Posypte pastinákem, strouhankou a lískovými oříšky. Navrch rozdrobte sýr s modrou plísní a pokapejte lískooříškovým či dýňovým olejem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč