0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pastinákový salát s oříšky a pivní zálivkou

Pastinákový salát s oříšky a pivní zálivkou

3 / 5. Počet hodnocení: 1
Do 30 minut Snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1022 kcal
Bílkoviny 22 g
Sacharidy 88 g
Tuky 60 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Otvírat pivo kvůli 1 lžíci do zálivky se může zdát rozmařilé, ale stojí to za to. Ostatně dobrovolníci na dopití se jistě také nenechají pobízet.

Suroviny

pastinák 350 g
oloupaný, na cca 1cm kolečka
řepkový olej 1.5 PL
+ 30ml navíc
tymián 0.5 ČL
šalotka 1 ks
menší, 0,5 na kolečka, 0,5 nadrobno
sůl vločková
podle chuti
pepř
čerstvě mletý, podle chuti
chleba žitný 50 g
rozmixovaný / nastrouhaný na hrubou strouhanku
máslo 0.5 PL
rozpuštěné
60 g
lískové ořechy oloupané, bez slupiček
paprika uzená pálivá 0.5 ČL
vinný ocet červený 1 PL
červený, lze nahradit jablečným
pivo světlé 1 PL
pšeničné
med 2 ČL
ředkvičky 2 ks
nebo malý kousek ředkve daikon, nakrájené na hranolky
salát 1 bal
směs salátových lístků, nejlépe s frisée a něčím červeným
sýr s modrou plísní 60 g
dýňový olej 1 PL
lze nahradit lískovooříškovým olejem

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na plechu promíchejte pastinák, 1 lžíci oleje, tymián, kolečka šalotky, sůl a pepř. Rozprostřete do stejnoměrné vrstvy. Pečte, aby pastinák zezlátl a změkl, asi 45 minut. Přesuňte do mísy.

2 Na plech dejte strouhanku, máslo, sůl a pepř, promíchejte. Pečte dokřupava, asi 15 minut (hlídejte, aby se směs nepřipálila). Nasypte do jiné misky.

3 Na plechu teď promíchejte 1/2 lžíce oleje, oříšky, papriku, sůl a pepř, pečte/ pražte asi 15 minut (hlídejte, aby se nepřipálily), pak nechte vychladnout.

4 V jiné míse prošlehejte nadrobno nakrájenou šalotku, ocet, pivo, med, sůl a pepř. Za stálého šlehání pomalinku přilévejte 30 ml oleje, aby vznikla emulze.

Do mísy dejte ředkev či ředkvičky a salátové lístky a promíchejte se zálivkou. Rozprostřete na servírovací mísu či talíř. Posypte pastinákem, strouhankou a lískovými oříšky. Navrch rozdrobte sýr s modrou plísní a pokapejte lískooříškovým či dýňovým olejem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/11

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...

Obchod Apetit