0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečená šunka na cideru s kadeřávkem

Pečená šunka na cideru s kadeřávkem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Pečená šunka na cideru s kadeřávkem

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9829 kcal
Bílkoviny 779 g
Sacharidy 996 g
Tuky 412 g
Vláknina 210 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z vaření šunky vám zbude absolutně skvělý vývar. Část přijde do kadeřávku, zbylý uschovejte a zamrazte, nebo z něj udělejte polévku. Můžete do ní bez okolků zužitkovat šunku, která se nesní.

Suroviny

v celku, nejlépe Burgundské (použít můžete ale i šunku od kosti v celku včetně kůže nebo uzenou kýtu bez kosti)
bobkový list 2 ks
pepř celý 1 PL
cibule 2 ks
1 rozčtvrcená a 1 nakrájená nadrobno
mrkev 2 ks
očištěná a přepůlená
třtinový cukr 4 PL
hořčice dijonská 3 PL
+ 1 lžička navíc
máslo 1 PL
česnek 1 stroužek
drcený
očištěný a nasekaný
fazole 1,2 kg
3 konzervy máslových fazolí, slité a propláchnuté

Postup

1

Šunku dejte do hrnce, přilijte 900 ml cideru, dolijte vodou, aby byla potopená. Přidejte bobkové listy, pepř, rozčtvrcenou cibuli, mrkev, přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte zhruba hodinu. Nechte v tekutině vychladnout.

2

Šunku vyjměte a pokud má kůži, odstraňte ji (tuk se však snažte ponechat, ten poté nařežte do mřížky). Vývar z vaření sceďte. Tekutinu ponechte, vše ostatní vyhoďte.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Cukr a hořčici dejte do rendlíku, přilijte 100 ml cideru a zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Směsí potřete šunku. Dejte ji péct na 30–40 minut a průběžně potírejte oslazeným ciderem s hořčicí.

4

V pánvi rozehřejte máslo, přisypte cibuli nakrájenou nadrobno a nechte ji zesklovatět. Přidejte česnek a minutku zvolna opékejte. Přilijte 3 sběračky vývaru z vaření šunky a kadeřávek. Vařte, aby kadeřávek změkl, poté vmíchejte fazole a lžičku dijonské hořčice. Osolte a prohřejte. Podávejte k šunce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší
  • Suroviny

Kakao v kuchyni: Víme, jak vybrat to nejlepší

Když se před pěti sty lety  španělský dobyvatel Hernán Cortés vracel ze střední Ameriky, jedněmi z prvních suvenýrů, které s sebou do Evropy přivezl, byly kakaové boby. Jejich využití odkoukal od Aztéků. Ti kakao zpracovávali na...
Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč