Z vaření šunky vám zbude absolutně skvělý vývar. Část přijde do kadeřávku, zbylý uschovejte a zamrazte, nebo z něj udělejte polévku. Můžete do ní bez okolků zužitkovat šunku, která se nesní.
Suroviny
Postup
Šunku dejte do hrnce, přilijte 900 ml cideru, dolijte vodou, aby byla potopená. Přidejte bobkové listy, pepř, rozčtvrcenou cibuli, mrkev, přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte zhruba hodinu. Nechte v tekutině vychladnout.
Šunku vyjměte a pokud má kůži, odstraňte ji (tuk se však snažte ponechat, ten poté nařežte do mřížky). Vývar z vaření sceďte. Tekutinu ponechte, vše ostatní vyhoďte.
Troubu předehřejte na 180°C. Cukr a hořčici dejte do rendlíku, přilijte 100 ml cideru a zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Směsí potřete šunku. Dejte ji péct na 30–40 minut a průběžně potírejte oslazeným ciderem s hořčicí.
V pánvi rozehřejte máslo, přisypte cibuli nakrájenou nadrobno a nechte ji zesklovatět. Přidejte česnek a minutku zvolna opékejte. Přilijte 3 sběračky vývaru z vaření šunky a kadeřávek. Vařte, aby kadeřávek změkl, poté vmíchejte fazole a lžičku dijonské hořčice. Osolte a prohřejte. Podávejte k šunce.