Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená šunka na cideru s kadeřávkem
Pečená šunka na cideru s kadeřávkem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Pečená šunka na cideru s kadeřávkem

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Snadné Pro 8–10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9829 kcal
Bílkoviny 779 g
Sacharidy 996 g
Tuky 412 g
Vláknina 210 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Z vaření šunky vám zbude absolutně skvělý vývar. Část přijde do kadeřávku, zbylý uschovejte a zamrazte, nebo z něj udělejte polévku. Můžete do ní bez okolků zužitkovat šunku, která se nesní.

Suroviny

v celku, nejlépe Burgundské (použít můžete ale i šunku od kosti v celku včetně kůže nebo uzenou kýtu bez kosti)
pepř celý 1 PL
1 rozčtvrcená a 1 nakrájená nadrobno
mrkev 2 ks
očištěná a přepůlená
třtinový cukr 4 PL
hořčice dijonská 3 PL
+ 1 lžička navíc
česnek 1 stroužek
drcený
očištěný a nasekaný
fazole 1,2 kg
3 konzervy máslových fazolí, slité a propláchnuté

Postup

1

Šunku dejte do hrnce, přilijte 900 ml cideru, dolijte vodou, aby byla potopená. Přidejte bobkové listy, pepř, rozčtvrcenou cibuli, mrkev, přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte zhruba hodinu. Nechte v tekutině vychladnout.

2

Šunku vyjměte a pokud má kůži, odstraňte ji (tuk se však snažte ponechat, ten poté nařežte do mřížky). Vývar z vaření sceďte. Tekutinu ponechte, vše ostatní vyhoďte.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Cukr a hořčici dejte do rendlíku, přilijte 100 ml cideru a zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Směsí potřete šunku. Dejte ji péct na 30–40 minut a průběžně potírejte oslazeným ciderem s hořčicí.

4

V pánvi rozehřejte máslo, přisypte cibuli nakrájenou nadrobno a nechte ji zesklovatět. Přidejte česnek a minutku zvolna opékejte. Přilijte 3 sběračky vývaru z vaření šunky a kadeřávek. Vařte, aby kadeřávek změkl, poté vmíchejte fazole a lžičku dijonské hořčice. Osolte a prohřejte. Podávejte k šunce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...