Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 18750 kcal
Bílkoviny 400 g
Sacharidy 2560 g
Tuky 800 g
Vláknina 1200 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení šunky a sladkých přísad je připisováno americké kuchyni, proto se jí také říká americká nebo viržinská šunka. Sladké ingredience se mohou měnit a kombinovat – často se používají plátky ananasu, připíchnuté pomocí hřebíčků. Uplatní se však i pomeranče, případně pomerančová zavařenina nebo broskve. Protože se šunka peče s vrstvou kůže, do masa pronikne jen jemný nádech sladkosti, který s ním příjemně ladí, a výpečky získají zajímavý chuťový odstín. Je to nezvyk, ale musíme říct, že tahle poameričtělá kombinace s jemnou českou šunkou funguje. I tradice se mění…

Související recepty

Suroviny

šunka od kosti vcelku, s kůží
na potírání
několik lžic

Postup

1

Šunku postavte na pařáček v dostatečně velkém hrnci, který můžete přikrýt. Přilijte vroucí vodu tak, aby se nedotýkala masa a při mírném varu vařte šunku asi hodinu. Bude velmi křehká, ale vaření v páře jí zachová veškerou chuť. Troubu předehřejte na 180/160 stupňů. Rozpařenou šunku vyjměte a kůžičku ostrým nožem nakrájejte na kosočtverce. Do každého vpíchněte hřebíček.

2

Med promíchejte s cukrem a případně trochou horké vody, aby směs byla tekutá. Přelijte jí připravenou šunku, vložte do trouby a krátce zapečte, až sladký povrch zkaramelizuje a kůže bude hezky vypečená.

TIP
Nejlepší šunku ‚od kosti vcelku seženete ve větších supermarketech nebo specializovaných prodejnách uzenin. Pokud neuspějete, můžete tuto úpravu zkusit tak trochu po kacířsku a nasladko si upéci běžné uzené vepřové kolínko. Místo napařování jej povařte s mrkví, cibulí, kouskem skořice, plátky pomeranče (i s kůrou) a tymiánem. Při zapékání můžete k medu přidat pomerančovou šťávu. Vůbec se nemusíte bát podávat jakoukoli šunku nasladko třeba s bramborovým salátem, báječně si však rozumí i s dalšími přílohami z našeho šéfkuchařského menu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/12

Komentáře

19.12.2007 08:45
Recept se nachází v č.12/06, str.43

Apetit magazín