Šunka nasladko

Šunka nasladko

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 16960 kcal
Bílkoviny 240 g
Sacharidy 2560 g
Tuky 680 g
Vláknina 1200 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení šunky a sladkých přísad je připisováno americké kuchyni, proto se jí také říká americká nebo viržinská šunka. Sladké kombinace se mohou měnit a kombinovat – často se používají plátky ananasu, připíchnuté pomocí hřebíčků. Uplatní se však i pomeranče, případně pomerančová zavařenina nebo broskve. Protože se šunka peče s vrstvou kůže, do masa pronikne jen jemný nádech sladkosti, který s ním příjemně ladí, a výpečky získají zajímavý chuťový odstín. 
Je to nezvyk, ale musím říct, že tahle poameričtělá kombinace s jemnou českou šunkou funguje. I tradice se mění…

Suroviny

1 kg
šunka od kosti vcelku, s kůží
med
na potírání
moučkový cukr PL
hřebíček 40 ks
1. Šunku postavte na pařáček v dostatečně velkém hrnci, který můžete přikrýt. Přilijte vroucí vodu tak, aby se nedotýkala masa a při mírném varu vařte šunku asi hodinu. Bude velmi křehká, ale vaření v páře jí zachová veškerou chuť. Troubu předehřejte na 180/160 stupňů. Rozpařenou šunku vyjměte a kůžičku ostrým nožem nakrájejte na kosočtverce. Do každého vpíchněte hřebíček.

2. Med promíchejte s cukrem a případně trochou horké vody, aby směs byla tekutá. Přelijte jí připravenou šunku, vložte do trouby a krátce zapečte, až sladký povrch zkaramelizuje a kůže bude hezky vypečená.

Tip 
Nejlepší šunku ‚od kosti‘ vcelku seženete ve větších supermarketech nebo specializovaných prodejnách uzenin. Pokud neuspějete, můžete tuto úpravu zkusit tak trochu po kacířsku a nasladko si upéci běžné uzené vepřové kolínko. Místo napařování jej povařte s mrkví, cibulí, kouskem skořice, plátky pomeranče (i s kůrou) a tymiánem. Při zapékání můžete k medu přidat pomerančovou šťávu. Vůbec se nemusíte bát podávat jakoukoli šunku nasladko třeba s bramborovým salátem, báječně si však rozumí i s dalšími přílohami z našeho šéfkuchařského menu.

Komentáře

Apetit magazín

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý
  • Nakupujeme

Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý

Vánoce už nečíhají jen za dveřmi, útočí na nás ze všech stran. Proto je nejvyšší čas začít nakupovat dárky, abychom nemuseli propadat panice. Že už nevíte, co rodinným příslušníkům nebo přátelům koupit? V takovém případě se...
Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit