Kombinace univerzálnosti použití, nízkého obsahu tuku a spousty zdraví prospěšných látek činí z krůtího masa ideální surovinu. Pochutnají si na něm děti a dospělí.
Severní Amerika není jediným místem, kde platí pečený krocan za tradiční pokrm na Den Díkůvzdání a na Vánoce.
- V Mexiku se jedly krůty a krocani od starověku. Španělští dobyvatelé je pak v 15. století dovezli ze země Aztéků do Evropy.
- Ve Velké Británii je krocan tradičním vánočním pokrmem a podává se s nádivkou z jedlých kaštanů už od 16. století. Stejně tak se servíruje na Vánoce i ve Francii. Ve stejném století se krůta dostala i na území českých zemí – pravděpodobně z Německa.
U nás chovají celkem 3 plemena: krůta německá, naraganset a česká.
Devatero druhů krůtího masa
Krůta údajně nabízí devatero druhů masa. Obsahuje tmavé i bílé a každá jeho část chutná trochu jinak. Některé části připomínají telecí, vepřové či kuřecí maso, jiné chutnají jako husa nebo zvěřina. To dělá z krůty surovinu pro různorodé pokrmy. Upéct ji však můžete i vcelku a užít si dokonalou pečínku s celou paletou chutí.
Která část krůtého masa se hodí k čemu?
Krůtí prsa
- Nejlibovější část s nejmenším podílem tuku tvoří asi třetinu celkové hmotnosti krůty a nabízí nejširší možnosti využití.
- Použít je můžete na výrobu rolád, steaků, řízků, guláše, perkeltu nebo například kari. Pečená prsa se hodí do salátu.
- Předejít vysušení pečených prsou můžete jejich prošpikováním.
Horní krůtí stehna
- Připomínají telecí či husu. Stehenní maso není tak suché jako prsa.
- Horní stehna můžete péct, přidat do gulášů nebo použít na řízky. Stehenní maso lze připravit i jako stir-fry nebo do těstovin.
Spodní krůtí stehna
- Jsou tužší a šťavnatější, proto jsou ideální například pro přípravu krůtího ovaru, uzení i k pečení.
- Připravte ze stehen silný vývar nebo rovnou krůtí verzi indonéské polévky soto ayam!
Krůtí křídla
- Bílé maso krůtích křídel je vhodné k pečení na cibulce a česneku.
- Přidáním křídel do vývaru rozhodně nic nepokazíte.
- Oddělené letky obsahují nejvíc kůže a jsou vynikající pečené či grilované do křupava.
Krůtí krk
- Využijete do vývaru, protože je velký a masitý. Ocení ho zejména ti, kteří milují obíračku.
- Obrané vařené maso z krku můžete přidat do hotové polévky nebo do rýže –vykouzlíte s ním například lahodný indonéský rýžový pokrm nasi goreng.
- Krk se však dá se také upéct a podávat s knedlíkem a zelím.
Krůtí játra
Játra jsou ideální do vývaru, ale vynikající jsou i smažená, restovaná či zpracovaná jako knedlíčky do polévky.
Jak nevysušit krůtí pečeni?
Speciálním trikem pro rychlejší přípravu a dosažení šťavnatější pečeně je vystřihnutí páteře. K tomu vám postačí kuchyňské nůžky na drůbež a trošku šikovnosti.
- Krůtu zbavenou krku důkladně osušte včetně veškerých záhybů.
- Připravte si směs z 1 a půl hrnku soli a 1 polévkové lžíce kypřícího prášku. Krůtu směsí posypte a nezapomeňte ani na záhyby (měla by být rovnoměrně pokrytá).
- Takto obalenou krůtu nechte odstát v lednici minimálně 12 hodin.
- Poté navlhčete ubrousek a sůl jím z krůty setřete.
- Pečící plech obalte alobalem a posypte nadrobno nakrájenou cibulí, mrkví a řapíkatým celerem.
- Krůtu položte na zeleninu a ozdobte větvičkami tymiánu.
- Vložte do trouby a pečte asi 2 hodiny na 205 °C.
- Nakonec celou krůtu přikryjte alobalem a nechte ještě 30 minut uležet.
Proč jíst krůtí maso?
- Jde o dobrý zdroj kvalitních bílkovin (17 - 23 %) obsahující všechny esenciální aminokyseliny (zejména lysin, který urychluje hojení a celkově podporuje imunitu).
- Vysoký obsah bílkovin navozuje rychlejší pocit sytosti, což napomáhá při redukci váhy.
- Zvyšuje „hodný“ HDL cholesterol v krvi, který pomáhá bojovat proti tomu „zlému“ (LDL cholesterol).
- Dodává vašemu tělu celou řadu vitamínů ze skupiny B, které obecně přispívají k normálnímu fungování nervové soustavy, snižují únavu a dodávají energii.
- Díky obsahu zinku napomáhá udržet správný stav pokožky, vlasů, nehtů a kostí.