0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Objevte devět chutí jedné krůty!

krůta
ZDROJ: RODNAE / Pexels
sdílet:

Kombinace univerzálnosti použití, nízkého obsahu tuku a spousty zdraví prospěšných látek činí z krůtího masa ideální surovinu. Pochutnají si na něm děti a dospělí. 

Severní Amerika není jediným místem, kde platí pečený krocan za tradiční pokrm na Den Díkůvzdání a na Vánoce.

  • V Mexiku se jedly krůty a krocani od starověku. Španělští dobyvatelé je pak v 15. století dovezli ze země Aztéků do Evropy.
  • Ve Velké Británii je krocan tradičním vánočním pokrmem a podává se s nádivkou z jedlých kaštanů už od 16. století. Stejně tak se servíruje na Vánoce i ve Francii. Ve stejném století se krůta dostala i na území českých zemí – pravděpodobně z Německa. 

U nás chovají celkem 3 plemena: krůta německá, naraganset a česká.

Devatero druhů krůtího masa

Krůta údajně nabízí devatero druhů masa. Obsahuje tmavé i bílé a každá jeho část chutná trochu jinak. Některé části připomínají telecí, vepřové či kuřecí maso, jiné chutnají jako husa nebo zvěřina. To dělá z krůty surovinu pro různorodé pokrmy. Upéct ji však můžete i vcelku a užít si dokonalou pečínku s celou paletou chutí.

Která část krůtého masa se hodí k čemu?

Krůtí prsa 

  • Nejlibovější část s nejmenším podílem tuku tvoří asi třetinu celkové hmotnosti krůty a nabízí nejširší možnosti využití.
  • Použít je můžete na výrobu rolád, steaků, řízků, guláše, perkeltu nebo například kari. Pečená prsa se hodí do salátu.
  • Předejít vysušení pečených prsou můžete jejich prošpikováním.

Horní krůtí stehna 

  • Připomínají telecí či husu. Stehenní maso není tak suché jako prsa.
  • Horní stehna můžete péct, přidat do gulášů nebo použít na řízky. Stehenní maso lze připravit i jako stir-fry nebo do těstovin.

Spodní krůtí stehna

  • Jsou tužší a šťavnatější, proto jsou ideální například pro přípravu krůtího ovaru, uzení i k pečení
  • Připravte ze stehen silný vývar nebo rovnou krůtí verzi indonéské polévky soto ayam!

Krůtí křídla

  • Bílé maso krůtích křídel je vhodné k pečení na cibulce a česneku.
  • Přidáním křídel do vývaru rozhodně nic nepokazíte.
  • Oddělené letky obsahují nejvíc kůže a jsou vynikající pečené či grilované do křupava.

Krůtí krk

  • Využijete do vývaru, protože je velký a masitý. Ocení ho zejména ti, kteří milují obíračku.
  • Obrané vařené maso z krku můžete přidat do hotové polévky nebo do rýže –vykouzlíte s ním například lahodný indonéský rýžový pokrm nasi goreng. 
  • Krk se však dá se také upéct a podávat s knedlíkem a zelím

Krůtí játra

Játra jsou ideální do vývaru, ale vynikající jsou i smažená, restovaná či zpracovaná jako knedlíčky do polévky.

Jak nevysušit krůtí pečeni? 

Speciálním trikem pro rychlejší přípravu a dosažení šťavnatější pečeně je vystřihnutí páteře. K tomu vám postačí kuchyňské nůžky na drůbež a trošku šikovnosti. 

  • Krůtu zbavenou krku důkladně osušte včetně veškerých záhybů. 
  • Připravte si směs z 1 a půl hrnku soli a 1 polévkové lžíce kypřícího prášku. Krůtu směsí posypte a nezapomeňte ani na záhyby (měla by být rovnoměrně pokrytá).
  • Takto obalenou krůtu nechte odstát v lednici minimálně 12 hodin.
  • Poté navlhčete ubrousek a sůl jím z krůty setřete.
  • Pečící plech obalte alobalem a posypte nadrobno nakrájenou cibulí, mrkví a řapíkatým celerem.
  • Krůtu položte na zeleninu a ozdobte větvičkami tymiánu.
  • Vložte do trouby a pečte asi 2 hodiny na 205 °C.
  • Nakonec celou krůtu přikryjte alobalem a nechte ještě 30 minut uležet.

Proč jíst krůtí maso?

  • Jde o dobrý zdroj kvalitních bílkovin (17 - 23 %) obsahující všechny esenciální aminokyseliny (zejména lysin, který urychluje hojení a celkově podporuje imunitu).
  • Vysoký obsah bílkovin navozuje rychlejší pocit sytosti, což napomáhá při redukci váhy.
  • Zvyšuje „hodný“ HDL cholesterol v krvi, který pomáhá bojovat proti tomu „zlému“ (LDL cholesterol).
  • Dodává vašemu tělu celou řadu vitamínů ze skupiny B, které obecně přispívají k normálnímu fungování nervové soustavy, snižují únavu a dodávají energii.
  • Díky obsahu zinku napomáhá udržet správný stav pokožky, vlasů, nehtů a kostí.

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč