Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Objevte devět chutí jedné krůty!

krůta
ZDROJ: RODNAE / Pexels
sdílet:

Kombinace univerzálnosti použití, nízkého obsahu tuku a spousty zdraví prospěšných látek činí z krůtího masa ideální surovinu. Pochutnají si na něm děti a dospělí. 

Severní Amerika není jediným místem, kde platí pečený krocan za tradiční pokrm na Den Díkůvzdání a na Vánoce.

  • V Mexiku se jedly krůty a krocani od starověku. Španělští dobyvatelé je pak v 15. století dovezli ze země Aztéků do Evropy.
  • Ve Velké Británii je krocan tradičním vánočním pokrmem a podává se s nádivkou z jedlých kaštanů už od 16. století. Stejně tak se servíruje na Vánoce i ve Francii. Ve stejném století se krůta dostala i na území českých zemí – pravděpodobně z Německa. 

U nás chovají celkem 3 plemena: krůta německá, naraganset a česká.

Krůta s francouzskou kaštanovou nádivkou

Krůta s francouzskou kaštanovou nádivkou

Více

Devatero druhů krůtího masa

Krůta údajně nabízí devatero druhů masa. Obsahuje tmavé i bílé a každá jeho část chutná trochu jinak. Některé části připomínají telecí, vepřové či kuřecí maso, jiné chutnají jako husa nebo zvěřina. To dělá z krůty surovinu pro různorodé pokrmy. Upéct ji však můžete i vcelku a užít si dokonalou pečínku s celou paletou chutí.

Která část krůtého masa se hodí k čemu?

Krůtí prsa 

  • Nejlibovější část s nejmenším podílem tuku tvoří asi třetinu celkové hmotnosti krůty a nabízí nejširší možnosti využití.
  • Použít je můžete na výrobu rolád, steaků, řízků, guláše, perkeltu nebo například kari. Pečená prsa se hodí do salátu.
  • Předejít vysušení pečených prsou můžete jejich prošpikováním.

Krůtí roláda na víně

Krůtí roláda na víně

Více

Horní krůtí stehna 

  • Připomínají telecí či husu. Stehenní maso není tak suché jako prsa.
  • Horní stehna můžete péct, přidat do gulášů nebo použít na řízky. Stehenní maso lze připravit i jako stir-fry nebo do těstovin.

Spodní krůtí stehna

  • Jsou tužší a šťavnatější, proto jsou ideální například pro přípravu krůtího ovaru, uzení i k pečení
  • Připravte ze stehen silný vývar nebo rovnou krůtí verzi indonéské polévky soto ayam!

Krůtí křídla

  • Bílé maso krůtích křídel je vhodné k pečení na cibulce a česneku.
  • Přidáním křídel do vývaru rozhodně nic nepokazíte.
  • Oddělené letky obsahují nejvíc kůže a jsou vynikající pečené či grilované do křupava.

Krůtí krk

  • Využijete do vývaru, protože je velký a masitý. Ocení ho zejména ti, kteří milují obíračku.
  • Obrané vařené maso z krku můžete přidat do hotové polévky nebo do rýže –vykouzlíte s ním například lahodný indonéský rýžový pokrm nasi goreng. 
  • Krk se však dá se také upéct a podávat s knedlíkem a zelím

Krůtí játra

Játra jsou ideální do vývaru, ale vynikající jsou i smažená, restovaná či zpracovaná jako knedlíčky do polévky.

Jak nevysušit krůtí pečeni? 

Speciálním trikem pro rychlejší přípravu a dosažení šťavnatější pečeně je vystřihnutí páteře. K tomu vám postačí kuchyňské nůžky na drůbež a trošku šikovnosti. 

  • Krůtu zbavenou krku důkladně osušte včetně veškerých záhybů. 
  • Připravte si směs z 1 a půl hrnku soli a 1 polévkové lžíce kypřícího prášku. Krůtu směsí posypte a nezapomeňte ani na záhyby (měla by být rovnoměrně pokrytá).
  • Takto obalenou krůtu nechte odstát v lednici minimálně 12 hodin.
  • Poté navlhčete ubrousek a sůl jím z krůty setřete.
  • Pečící plech obalte alobalem a posypte nadrobno nakrájenou cibulí, mrkví a řapíkatým celerem.
  • Krůtu položte na zeleninu a ozdobte větvičkami tymiánu.
  • Vložte do trouby a pečte asi 2 hodiny na 205 °C.
  • Nakonec celou krůtu přikryjte alobalem a nechte ještě 30 minut uležet.

Proč jíst krůtí maso?

  • Jde o dobrý zdroj kvalitních bílkovin (17 - 23 %) obsahující všechny esenciální aminokyseliny (zejména lysin, který urychluje hojení a celkově podporuje imunitu).
  • Vysoký obsah bílkovin navozuje rychlejší pocit sytosti, což napomáhá při redukci váhy.
  • Zvyšuje „hodný“ HDL cholesterol v krvi, který pomáhá bojovat proti tomu „zlému“ (LDL cholesterol).
  • Dodává vašemu tělu celou řadu vitamínů ze skupiny B, které obecně přispívají k normálnímu fungování nervové soustavy, snižují únavu a dodávají energii.
  • Díky obsahu zinku napomáhá udržet správný stav pokožky, vlasů, nehtů a kostí.

Související články

Ze dvora & chlívku: Krůta
  • Tipy a triky

Ze dvora & chlívku: Krůta

Krůta je favoritem mezi drůbežím masem. Její maso je zdravé, jemné i výrazné, libové i šťavnaté, bílé i tmavé. A můžete ji udělat na sto a jeden způsob! ...
Kuřecí, krůtí, kachní nebo husí aneb jakou drůbež si vybrat
  • Tipy a triky

Kuřecí, krůtí, kachní nebo husí aneb jakou drůbež si vybrat

Každý rok spořádáme každý v průměru až 82 kg masa, z toho 29 kg tvoří drůbež. V domácnostech se připravuje na nespočet způsobů. Hodí se k pečení, smažení, grilování, pošírování nebo dušení. Kuřata a krůty jsou lehčí a dietnější než tučnější...
Autor: Zorka Švarcová

Obchod Apetit