Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečená krůtí stehna
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 17
Do dvou hodin Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2689 kcal
Bílkoviny 117 g
Sacharidy 355 g
Tuky 54 g
Vláknina 57 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je snad něco lepšího než pečínka? Maso, které je šťavnaté a upečené tak, že odpadává od kosti, dokonalá šťávička, k tomu spousta zeleniny... Pečená krůtí stehna se zeleninou toto všechno splňují. Co chtít víc? Snad už jen podrobný recept – tak tady je!

Suroviny

rozdělená na horní stehno a paličku
rostlinný olej 2 PL
nakrájená na půlkolečka
pórek 1 ks
nakrájený na půlkolečka
řapíkatý celer 4 ks
česnek 8 stroužků
petrželka 2 hrsti
nasekaná
tymián 3 snítky
lístky otrhané
vývar kuřecí 750 ml
mrkev 8 ks
nakrájené na šikmá kolečka
jáhly 300 g
lze nahradit bulgurem

Postup

1

Krůtí stehna osolte a opepřete. V hlubším pekáčku rozpalte olej a krůtí stehna na něm opečte ze všech stran.

2

Vyjměte a do pekáčku vsypte cibuli, pórek, celer a česnek, opékejte 5 minut a přilijte víno.

3

Přisypte polovinu petržele, tymián, přiveďte k varu a nechte víno krátce svařit.

4

Krůtí stehna vraťte do pekáčku, přilijte vývar a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C.

5

Pečte zhruba hodinu, hodinu a půl. Dvakrát až třikrát v průběhu pečení maso otočte.

6

Přibližně 20 minut před koncem přidejte mrkev.

7

Jáhly (bulgur) uvařte dle návodu na obalu.

8

Upečená krůtí stehna vyjměte z pekáče, pokud je v něm příliš tekutiny, svařte ji.

9

Uvařenou přílohu vmíchejte do šťávy se zeleninou v pekáčku a podávejte k masu. Ozdobte zbylou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Na stehnech je vynikající maso s krátkými vlákny, krásně šťavnaté a po upečení křehké a jemné. Stejně vhodná jsou i kuřecí stehna. Pokud nechcete servírovat maso v celku, můžete je opatrně zbavit kostí – půjdou z měkkého masa snadno vyloupnout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...