Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pečená krůtí stehna

Je snad něco lepšího než pečínka? Maso, které je šťavnaté a upečené tak, že odpadává od kosti, dokonalá šťávička, k tomu spousta zeleniny... Co chtít víc?

Vydání: 2018/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT1H30M
Pečení 1:30
Maso

Ingredience

    • 2 krůtí stehna, rozdělená na horní stehno a paličku
    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 1 cibule, nakrájená na půlkolečka
    • 1 pórek, nakrájený na půlkolečka
    • 4 řapíky celeru
    • 6–8 stroužků česneku
    • 300 ml bílého vína
    • 2 velké hrsti hladkolisté petržele, nasekané
    • 3 větvičky tymiánu, lístky otrhané
    • 750 ml kuřecího vývaru
    • 6–8 mrkví, nakrájených na šikmá kolečka
    • 300 g jáhel nebo bulguru 

Příprava jídla

1 Krůtí stehna osolte a opepřete. V hlubším pekáčku rozpalte olej a krůtí stehna na něm opečte ze všech stran. Vyjměte a do pekáčku vsypte cibuli, pórek, celer a česnek, opékejte 5 minut a přilijte víno. Přisypte polovinu petržele, tymián, přiveďte k varu a nechte víno krátce svařit.

2 Krůtí stehna vraťte do pekáčku, přilijte vývar a dejte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte zhruba hodinu, hodinu a půl. Dva- krát až třikrát v průběhu pečení maso otočte. Přibližně 20 minut před koncem přidejte mrkev.

3 Jáhly (bulgur) uvařte dle návodu na obalu. Upečená krůtí stehna vyjměte z pekáče, pokud je v něm příliš tekutiny, svařte ji. Uvařenou přílohu vmíchejte do šťávy se zeleninou v pekáčku a podávejte k masu. Ozdobte zbylou petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Na stehnech je vynikající maso s krátkými vlákny, krásně šťavnaté a po upečení křehké a jemné. Stejně vhodná jsou i kuřecí stehna. Pokud nechcete servírovat maso v celku, můžete je opatrně zbavit kostí – půjdou z měkkého masa snadno vyloupnout.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřová roláda s bramborovou kaší

Tvarohový koláč s mandlovou drobenkou

Rajčatová polévka se slaninou

Přidat komentář