
Pečená krůtí stehna
Je snad něco lepšího než pečínka? Maso, které je šťavnaté a upečené tak, že odpadává od kosti, dokonalá šťávička, k tomu spousta zeleniny... Co chtít víc?
Ingredience
- 2 krůtí stehna, rozdělená na horní stehno a paličku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule, nakrájená na půlkolečka
- 1 pórek, nakrájený na půlkolečka
- 4 řapíky celeru
- 6–8 stroužků česneku
- 300 ml bílého vína
- 2 velké hrsti hladkolisté petržele, nasekané
- 3 větvičky tymiánu, lístky otrhané
- 750 ml kuřecího vývaru
- 6–8 mrkví, nakrájených na šikmá kolečka
- 300 g jáhel nebo bulguru
Příprava jídla
1 Krůtí stehna osolte a opepřete. V hlubším pekáčku rozpalte olej a krůtí stehna na něm opečte ze všech stran. Vyjměte a do pekáčku vsypte cibuli, pórek, celer a česnek, opékejte 5 minut a přilijte víno. Přisypte polovinu petržele, tymián, přiveďte k varu a nechte víno krátce svařit.
2 Krůtí stehna vraťte do pekáčku, přilijte vývar a dejte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečte zhruba hodinu, hodinu a půl. Dvakrát až třikrát v průběhu pečení maso otočte. Přibližně 20 minut před koncem přidejte mrkev.
3 Jáhly (bulgur) uvařte dle návodu na obalu. Upečená krůtí stehna vyjměte z pekáče, pokud je v něm příliš tekutiny, svařte ji. Uvařenou přílohu vmíchejte do šťávy se zeleninou v pekáčku a podávejte k masu. Ozdobte zbylou petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Na stehnech je vynikající maso s krátkými vlákny, krásně šťavnaté a po upečení křehké a jemné. Stejně vhodná jsou i kuřecí stehna. Pokud nechcete servírovat maso v celku, můžete je opatrně zbavit kostí – půjdou z měkkého masa snadno vyloupnout.
Přidat komentář