0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pečené vepřové ocásky s kedlubnovým zelím

Pečené vepřové ocásky s kedlubnovým zelím
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pečené vepřové ocásky s kedlubnovým zelím

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2630 kcal
Bílkoviny 354 g
Sacharidy 85 g
Tuky 90 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkuste si upéct vepřové ocásky potřené česnekem. Jejich chuť výborně doplní kedlubnové zelí.

Suroviny

vepřový ocásek 1.5 kg
sůl
kmín
česnek 4 stroužky
drcený
vývar 0.5 l
Na kedlubnové zelí
kedlubna 500 g
okrájené
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
slunečnicový olej 2 PL
nebo sádlo
mouka pšeničná hladká 2 ČL
cukr 1 ČL
ocet
podle chuti
sůl
kmín
bramborový knedlík
k podávání

1 Vepřové ocásky rozsekněte na větší kusy, osolte, okmínujte, potřete česnekem a za občasného podlévání vývarem pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 1,5 hodiny doměkka.

2 Na kedlubnové zelí nahrubo nastrouhejte kedlubny zbavené zdřevnatělých částí nebo je nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci na tuku opékejte cibuli 3–5 minut dozlatova. Přidejte kedlubny, sůl, špetku kmínu a trochu podlijte vodou. Duste doměkka asi 10–15 minut. Chvíli před dokončením zaprašte hladkou moukou, podle chuti oslaďte a okyselte a za stálého míchání dodělejte.

3 Pečené ocásky servírujte s knedlíkem a dušeným kedlubnovým zelím nebo jen s chlebem, hořčicí a křenem.

Tip na obměnu:
Pečené ocásky jsou výborné i s pozapomenutými zadělávanými kedlubnami:

Oloupejte 500 g kedluben, odstraňte zdřevnatělé části a bulvy nakrájejte na nudličky (hranolky velikosti sirky). Mladé kedlubnové lístky nasekejte a spolu s kedlubnami zalijte trochou vody. Osolte a duste asi 10–15 minut téměř doměkka.

Mezitím vedle rozehřejte 2 lžíce másla, zaprašte 1 lžící hladké mouky a míchejte jíšku asi 3 minuty, až zbělá. Zalijte 200 ml mléka či 12% smetany a dobře rozšlehejte. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového květu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.

Přidejte ke kedlubnám a dodělejte. Nakonec vmíchejte 1 lžíci sekané petrželky. Lze podávat i samostatně s bramborami či jako přílohu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit