Zkuste si upéct vepřové ocásky potřené česnekem. Jejich chuť výborně doplní kedlubnové zelí.
Suroviny
vepřový ocásek
1,5
kg
sůl
česnek
4
stroužky
drcený
vývar
½
l
Na kedlubnové zelí
kedlubna
500
g
okrájené
cibule
1
ks
nakrájená nadrobno
slunečnicový olej
2
PL
nebo sádlo
cukr
1
ČL
ocet
podle chuti
sůl
k podávání
Postup
1
Vepřové ocásky rozsekněte na větší kusy, osolte, okmínujte, potřete česnekem a za občasného podlévání vývarem pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 1,5 hodiny doměkka.
2
Na kedlubnové zelí nahrubo nastrouhejte kedlubny zbavené zdřevnatělých částí nebo je nakrájejte na tenké nudličky.
3
V hrnci na tuku opékejte cibuli 3–5 minut dozlatova. Přidejte kedlubny, sůl, špetku kmínu a trochu podlijte vodou.
4
Duste doměkka asi 10–15 minut.
5
Chvíli před dokončením zaprašte hladkou moukou, podle chuti oslaďte a okyselte a za stálého míchání dodělejte.
6
Pečené ocásky servírujte s knedlíkem a dušeným kedlubnovým zelím nebo jen s chlebem, hořčicí a křenem.
Tip na obměnu:
- Pečené ocásky jsou výborné i s pozapomenutými zadělávanými kedlubnami:
- Oloupejte 500 g kedluben, odstraňte zdřevnatělé části a bulvy nakrájejte na nudličky (hranolky velikosti sirky). Mladé kedlubnové lístky nasekejte a spolu s kedlubnami zalijte trochou vody. Osolte a duste asi 10–15 minut téměř doměkka.
- Mezitím vedle rozehřejte 2 lžíce másla, zaprašte 1 lžící hladké mouky a míchejte jíšku asi 3 minuty, až zbělá. Zalijte 200 ml mléka či 12% smetany a dobře rozšlehejte. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového květu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
- Přidejte ke kedlubnám a dodělejte. Nakonec vmíchejte 1 lžíci sekané petrželky. Lze podávat i samostatně s bramborami či jako přílohu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů )