Pečené vepřové ocásky s kedlubnovým zelím

Pečené vepřové ocásky s kedlubnovým zelím

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2630 kcal
Bílkoviny 354 g
Sacharidy 85 g
Tuky 90 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zkuste si upéct vepřové ocásky potřené česnekem. Jejich chuť výborně doplní kedlubnové zelí.

Suroviny

vepřový ocásek 1.5 kg
sůl
kmín
česnek 4 stroužky
drcený
vývar 0.5 l
Na kedlubnové zelí
kedlubna 500 g
okrájené
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
slunečnicový olej 2 PL
nebo sádlo
mouka pšeničná hladká 2 ČL
cukr 1 ČL
ocet
podle chuti
sůl
kmín
bramborový knedlík
k podávání

1 Vepřové ocásky rozsekněte na větší kusy, osolte, okmínujte, potřete česnekem a za občasného podlévání vývarem pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 1,5 hodiny doměkka.

2 Na kedlubnové zelí nahrubo nastrouhejte kedlubny zbavené zdřevnatělých částí nebo je nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci na tuku opékejte cibuli 3–5 minut dozlatova. Přidejte kedlubny, sůl, špetku kmínu a trochu podlijte vodou. Duste doměkka asi 10–15 minut. Chvíli před dokončením zaprašte hladkou moukou, podle chuti oslaďte a okyselte a za stálého míchání dodělejte.

3 Pečené ocásky servírujte s knedlíkem a dušeným kedlubnovým zelím nebo jen s chlebem, hořčicí a křenem.

Tip na obměnu:
Pečené ocásky jsou výborné i s pozapomenutými zadělávanými kedlubnami:

Oloupejte 500 g kedluben, odstraňte zdřevnatělé části a bulvy nakrájejte na nudličky (hranolky velikosti sirky). Mladé kedlubnové lístky nasekejte a spolu s kedlubnami zalijte trochou vody. Osolte a duste asi 10–15 minut téměř doměkka.

Mezitím vedle rozehřejte 2 lžíce másla, zaprašte 1 lžící hladké mouky a míchejte jíšku asi 3 minuty, až zbělá. Zalijte 200 ml mléka či 12% smetany a dobře rozšlehejte. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového květu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.

Přidejte ke kedlubnám a dodělejte. Nakonec vmíchejte 1 lžíci sekané petrželky. Lze podávat i samostatně s bramborami či jako přílohu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Apetit magazín

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...
Nejlepší pořady o vaření podle redakce
  • Zajímavosti

Nejlepší pořady o vaření podle redakce

Utečte na chvilku do světa chutí a vůní. A teď nemyslíme, abyste se odebrali do kuchyně. Víme, nabádat vás, abyste se uchýlili na gauč a trávili čas sledováním televize, není úplně v souladu s naší běžnou filozofií. Věřte ale, že těchto pět...

Obchod Apetit