Zkuste si upéct vepřové ocásky potřené česnekem. Jejich chuť výborně doplní kedlubnové zelí.
Suroviny
1 Vepřové ocásky rozsekněte na větší kusy, osolte, okmínujte, potřete česnekem a za občasného podlévání vývarem pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 1,5 hodiny doměkka.
2 Na kedlubnové zelí nahrubo nastrouhejte kedlubny zbavené zdřevnatělých částí nebo je nakrájejte na tenké nudličky. V hrnci na tuku opékejte cibuli 3–5 minut dozlatova. Přidejte kedlubny, sůl, špetku kmínu a trochu podlijte vodou. Duste doměkka asi 10–15 minut. Chvíli před dokončením zaprašte hladkou moukou, podle chuti oslaďte a okyselte a za stálého míchání dodělejte.
3 Pečené ocásky servírujte s knedlíkem a dušeným kedlubnovým zelím nebo jen s chlebem, hořčicí a křenem.
Tip na obměnu:
Pečené ocásky jsou výborné i s pozapomenutými zadělávanými kedlubnami:
Oloupejte 500 g kedluben, odstraňte zdřevnatělé části a bulvy nakrájejte na nudličky (hranolky velikosti sirky). Mladé kedlubnové lístky nasekejte a spolu s kedlubnami zalijte trochou vody. Osolte a duste asi 10–15 minut téměř doměkka.
Mezitím vedle rozehřejte 2 lžíce másla, zaprašte 1 lžící hladké mouky a míchejte jíšku asi 3 minuty, až zbělá. Zalijte 200 ml mléka či 12% smetany a dobře rozšlehejte. Osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového květu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
Přidejte ke kedlubnám a dodělejte. Nakonec vmíchejte 1 lžíci sekané petrželky. Lze podávat i samostatně s bramborami či jako přílohu.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů)