Všechny chutě Středomoří na jednom talíři
Suroviny
1 Předehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Lilky a česnek promíchejte v pekáčku s harissou a 1 lžící olivového oleje. Osolte, opepřete a 20–25 minut pečte doměkka a dozlatova.
2 Do pekáčku přidejte cizrnu a dejte ještě na 4–5 minut péct.
3 Mezitím zalijte v misce cibuli vařící vodou a nechte 5 minut stát, zbavíte ji tak palčivosti. Sceďte, osvěžte studenou vodou a odložte.
4 Upečený obsah pekáčku přesypte do mísy a přidejte cibuli. V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a opečte na něm haloumi z obou stran dozlatova. Chcete-li, osmahněte spolu s ním i chilli papričku, nakrájenou na kolečka. Sýr rozlámejte na kousky a přidejte do mísy.
5 Citronovou kůru a 1 lžíci citronové šťávy smíchejte se zbylým olivovým olejem a s řepkovým olejem. Osolte, opepřete a nalijte na salát. Přidejte rukolu, zlehka promíchejte a podávejte.
NĚCO NAVÍC
V chladnějších dnech nebo při větším hladu můžete v salátu vynechat cizrnu a vše podávat se špagetami uvařenými al dente.