Recept se italsky jmenuje parmigiana di melanzane a chutná teplý i studený jako předkrm či lehké hlavní jídlo.
Suroviny
Postup
Nakrájejte lilky na kolečka, osolte a dejte je na 30 minut až jednu hodinu odpočinout. Opláchněte tekutinu, kterou vypotily, a dobře je osušte v čisté utěrce. Plátky lilku zlehka obalte v mouce (vždy až těsně před vložením do pánve), přebytečnou oklepněte.
Opečte je na rostlinném oleji dočervena a nechte okapat na papírové utěrce. Pokrájejte rajčata nahrubo. V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte rajčata. Osolte a vařte zprudka asi 20 minut, až omáčka zredukuje na polovinu a zhoustne.
Do zapékací nádoby (asi 18 x 27 cm) vymazané máslem rozložte plátky lilku těsně vedle sebe v jedné vrstvě. Přelijte polovinou rajčat, pokryjte vrstvou mozzarelly, posypte hojně parmazánem a natrhanými lístky bazalky. Pak postup zopakujte.
Vložte do trouby předehřáté na 220 °C a zapékejte asi 35 minut dozlatova. Vyjměte a před podáváním nechte pár minut stát