Šalvěj má silnou, peprnou vůni i chuť. Dávkujte ji proto opatrně.
Suroviny
šalvěj
10
lístek
mandle loupané
100
g
olivový olej panenský
2
PL
sůl
máslo
1
PL
česnek
1
stroužek
smetana ke šlehání
100
ml
těstoviny
320
g
penne ricce
mandle plátky
50
g
olivový olej
1
PL
Postup
1
Rozmixujte najemno 10 lístků šalvěje, 100 g loupaných mandlí, 2 lžíce panenského olivového oleje a špetku soli.
2
Na lžíci másla minutu opékejte podélně rozpůlený stroužek česneku. Vyjměte ho a do másla nasypte 1/2 lžičky hladké mouky. Míchejte minutu a zalijte 100 ml smetany ke šlehání a za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte šalvějovou směs, dosolte a vypněte.
3
Smíchejte s uvařenými penne ricce nebo jinými krátkými těstovinami. Na talířích posypte 4 lístky šalvěje a 50 g plátků mandlí opraženými na lžíci olivového oleje.