Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perníkové vánoční polínko (Bûche de Noël)
Perníkové vánoční polínko (Bûche de Noël)
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Perníkové vánoční polínko (Bûche de Noël)

4.8/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2913 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 201 g
Tuky 267 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ve Francii nesmí na slavnostně prostřeném vánočním stole chybět Bûche de Noël neboli vánoční polínko. Roládu z doslova mechového piškotu vonícího perníkovým kořením jsme tentokrát naplnili sušenkovou pomazánkou Lotus a nadýchanou smetanu ochucenou citronovým krémem. Hotová symfonie chutí!

Související recepty

Suroviny

Na piškot (chiffon)
vejce 3 ks
žloutky a bílky odděleně
rostlinný olej 50 ml
+ na vymazání
mléko 50 ml
plnotučné
škrob 30 g
sůl 1 špetka
zázvor (mletý) 1 ČL
mixed spice ½ ČL
vinný kámen ¼ ČL
k dostání v cukrářských potřebách
Na náplň
povolená, aby se dala dobře nanášet
vanilková pasta ½ ČL

Postup

1

Rozehřejte troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Na roládu vyložte pečicím papírem plech o rozměrech 22 x 33 cm. Papír nebude na plechu klouzat, pokud dno plechu zlehka potřete olejem, ale neolejujte strany plechu – těsto by k nim mělo přilnout.

2

Žloutky a polovinu cukru dejte do mísy a elektrickým šlehačem šlehejte 3 minuty do husté pěny. Přilijte olej a mléko a zašlehejte. V další míse smíchejte mouku, škrob, sůl a koření. Prosejte moučnou směs do žloutkové pěny a jemně vmíchejte.

3

Čistými metlami v další míse našlehejte bílky s vinným kamenem, až zpění, pak po dávkách zašlehejte zbývající polovinu cukru do pevného sněhu. Sníh na třikrát stěrkou zlehka zapracujte do žloutkovo-moučné směsi a rozetřete na připravený plech s pečicím papírem.

4

Pečte 12–14 minut, až piškot zezlátne a na dotyk bude pružný. Vyndejte plech z trouby a nožem s kulatou špičkou ob- jeďte piškot po celém obvodu plechu. Na mřížku položte čistý pečicí papír, překlopte na něj piškot z plechu a sloupněte z těsta použitý pečicí papír. Nechte úplně vychladnout – protože jde o piškot typu chiffon, není třeba těsto rolovat za tepla, zůstane ohebné a pružné i po vychladnutí.

5

Pomažte piškot tenkou vrstvou sušenkové pomazánky. Vyšlehejte dohromady smetanu, citronový krém a vanilkovou pastu do měkkých špiček. Na sušenkovou vrstvu namažte část ochucené šlehačky a z kratšího konce smotejte a utahujte na pevnou roládu. Přemístěte na servírovací tác a zbytkem krému pomažte celou roládu a krém uhlaďte. Hotové polínko vydrží v lednici až dva dny.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/12

Apetit magazín

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi
  • Zajímavosti

Anglikánci: Elegantní cukroví s křupavými mandlemi

Anglikánci, tedy pusinky na oplatce, patří mezi tradiční vánoční cukroví, jehož kořeny sahají až do období 1. Československé republiky. Tento druh cukroví byl oblíbený nejen díky své jednoduchosti, ale také díky elegantnímu vzhledu a...