Ve Francii nesmí na slavnostně prostřeném vánočním stole chybět Bûche de Noël neboli vánoční polínko. Roládu z doslova mechového piškotu vonícího perníkovým kořením jsme tentokrát naplnili sušenkovou pomazánkou Lotus a nadýchanou smetanu ochucenou citronovým krémem. Hotová symfonie chutí!
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Na roládu vyložte pečicím papírem plech o rozměrech 22 x 33 cm. Papír nebude na plechu klouzat, pokud dno plechu zlehka potřete olejem, ale neolejujte strany plechu – těsto by k nim mělo přilnout.
Žloutky a polovinu cukru dejte do mísy a elektrickým šlehačem šlehejte 3 minuty do husté pěny. Přilijte olej a mléko a zašlehejte. V další míse smíchejte mouku, škrob, sůl a koření. Prosejte moučnou směs do žloutkové pěny a jemně vmíchejte.
Čistými metlami v další míse našlehejte bílky s vinným kamenem, až zpění, pak po dávkách zašlehejte zbývající polovinu cukru do pevného sněhu. Sníh na třikrát stěrkou zlehka zapracujte do žloutkovo-moučné směsi a rozetřete na připravený plech s pečicím papírem.
Pečte 12–14 minut, až piškot zezlátne a na dotyk bude pružný. Vyndejte plech z trouby a nožem s kulatou špičkou ob- jeďte piškot po celém obvodu plechu. Na mřížku položte čistý pečicí papír, překlopte na něj piškot z plechu a sloupněte z těsta použitý pečicí papír. Nechte úplně vychladnout – protože jde o piškot typu chiffon, není třeba těsto rolovat za tepla, zůstane ohebné a pružné i po vychladnutí.
Pomažte piškot tenkou vrstvou sušenkové pomazánky. Vyšlehejte dohromady smetanu, citronový krém a vanilkovou pastu do měkkých špiček. Na sušenkovou vrstvu namažte část ochucené šlehačky a z kratšího konce smotejte a utahujte na pevnou roládu. Přemístěte na servírovací tác a zbytkem krému pomažte celou roládu a krém uhlaďte. Hotové polínko vydrží v lednici až dva dny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak na krémové rolády: 26 nejlepších receptů(29 receptů )