Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pistáciový dort s jahodami
Pistáciový dort s jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pistáciový dort s jahodami

4.4/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort o průměru 20–22 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6781 kcal
Bílkoviny 284 g
Sacharidy 402 g
Tuky 458 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pistácie a jahody jako by byly pro sebe stvořeny. Když jsme proto přemýšleli, jakým dortem oslavit příchod jahodové sezony, bylo to jasné. Pistáciovým! Korpus tohoto přirozeně nízkého dortu vychází z receptu na financier, francouzský mandlový chlebíček s hnědým máslem. Je velmi vláčný, takže není třeba promazávat, a dílo korunuje našlehaná pistáciová ganache obsypadá šťavnatými čerstvými jahodami. Božské!

Suroviny

Na pistáciovou ganache
želatina 1,5 plátku
nasekaný nebo v pecičkách, viz Něco navíc
viz Něco navíc
Na těsto
máslo 100 g
bílek 120 g
cca ze 3 vajec
Na ozdobení
jahody 200 g
odstopkované a rozpůlené
pistácie
loupané (blanšírované) a nasekané

Postup

1

Na ganache dejte nabobtnat želatinu do trošky studené vody. Do vyšší nádoby vložte kousky čokolády a přidejte 1 lžíci pistáciové pasty. Smetanu přiveďte pod bod varu, pak sundejte z plotny a nechte v ní rozpustit nabobtnalou vymačkanou želatinu. Horkou smetanu přilévejte postupně k čokoládě s pastou, vždy promíchejte, aby se čokoláda rozpouštěla. Pak přidejte zbylou pastu a směs promixujte zcela dohladka tyčovým mixérem. Na povrch přitiskněte potravinářskou fólii a odložte nejméně na 4 hodiny do lednice, lépe však přes noc.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Hladkou mouku a cukr prosejte do mísy, přisypte mandlovou mouku. Cedník vyložte plátýnkem a položte na misku. Máslo vložte do rendlíku a na mírném ohni rozpouštějte. Pak teplotu trochu zvedněte a za stálého míchání nechte máslo zbarvit do světle hnědé barvy. Jakmile začne zlátnout a vonět po oříškách, ihned jej přeceďte přes cedník s plátýnkem a nechte zchladnout.

3

Bílky našlehejte metličkou – cílem není vytvořit sníh, jen je nadlehčit. Ve směsi hladké a mandlové mouky a cukru udělejte důlek. Vlijte zpěněné bílky, přidejte pistáciovou pastu a metlou promíchejte na těsto. Odeberte naběračku těsta, vlijte ji do misky se zchladlým hnědým máslem a dohromady prošlehejte. Pak vraťte obsah misky ke zbytku těsta a promíchejte – tento postup zaručí, že máslo rozmícháte v těstě rovnoměrně.

4

Těsto rozetřete do nepřilnavé dortové formy o průměru 20–22 cm (není třeba vymazávat) a pečte 15–20 minut dorůžova. Nechte zcela vychladnout.

5

Vyjměte z lednice ganache a elektrickým šlehačem šlehejte na nízké otáčky jako šlehačku. Přendejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a nastříkejte na dort. Ozdobte jahodami a posypte pistáciemi.

NĚCO NAVÍC
Na ganache použijte bílou čokoládu s vyšším podílem kakaového másla. Osvědčená je ta v pecičkách, kterou prodávají cukrářské e-shopy. Tamtéž seženete i pistáciovou pastu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč