Pistácie a jahody jako by byly pro sebe stvořeny. Když jsme proto přemýšleli, jakým dortem oslavit příchod jahodové sezony, bylo to jasné. Pistáciovým! Korpus tohoto přirozeně nízkého dortu vychází z receptu na financier, francouzský mandlový chlebíček s hnědým máslem. Je velmi vláčný, takže není třeba promazávat, a dílo korunuje našlehaná pistáciová ganache obsypaná šťavnatými čerstvými jahodami. Božské!
Suroviny
Postup
Na ganache dejte nabobtnat želatinu do trošky studené vody. Do vyšší nádoby vložte kousky čokolády a přidejte 1 lžíci pistáciové pasty. Smetanu přiveďte pod bod varu, pak sundejte z plotny a nechte v ní rozpustit nabobtnalou vymačkanou želatinu. Horkou smetanu přilévejte postupně k čokoládě s pastou, vždy promíchejte, aby se čokoláda rozpouštěla. Pak přidejte zbylou pastu a směs promixujte zcela dohladka tyčovým mixérem. Na povrch přitiskněte potravinářskou fólii a odložte nejméně na 4 hodiny do lednice, lépe však přes noc.
Troubu předehřejte na 180 °C. Hladkou mouku a cukr prosejte do mísy, přisypte mandlovou mouku. Cedník vyložte plátýnkem a položte na misku. Máslo vložte do rendlíku a na mírném ohni rozpouštějte. Pak teplotu trochu zvedněte a za stálého míchání nechte máslo zbarvit do světle hnědé barvy. Jakmile začne zlátnout a vonět po oříškách, ihned jej přeceďte přes cedník s plátýnkem a nechte zchladnout.
Bílky našlehejte metličkou – cílem není vytvořit sníh, jen je nadlehčit. Ve směsi hladké a mandlové mouky a cukru udělejte důlek. Vlijte zpěněné bílky, přidejte pistáciovou pastu a metlou promíchejte na těsto. Odeberte naběračku těsta, vlijte ji do misky se zchladlým hnědým máslem a dohromady prošlehejte. Pak vraťte obsah misky ke zbytku těsta a promíchejte – tento postup zaručí, že máslo rozmícháte v těstě rovnoměrně.
Těsto rozetřete do nepřilnavé dortové formy o průměru 20–22 cm (není třeba vymazávat) a pečte 15–20 minut dorůžova. Nechte zcela vychladnout.
Vyjměte z lednice ganache a elektrickým šlehačem šlehejte na nízké otáčky jako šlehačku. Přendejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a nastříkejte na dort. Ozdobte jahodami a posypte pistáciemi.
NĚCO NAVÍC
Na ganache použijte bílou čokoládu s vyšším podílem kakaového másla. Osvědčená je ta v pecičkách, kterou prodávají cukrářské e-shopy. Tamtéž seženete i pistáciovou pastu.