Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pistáciový dort s jahodami
Pistáciový dort s jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pistáciový dort s jahodami

4.2/5 Počet hodnocení: 11
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 dort o průměru 20–22 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6781 kcal
Bílkoviny 284 g
Sacharidy 402 g
Tuky 458 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pistácie a jahody jako by byly pro sebe stvořeny. Když jsme proto přemýšleli, jakým dortem oslavit příchod jahodové sezony, bylo to jasné. Pistáciovým! Korpus tohoto přirozeně nízkého dortu vychází z receptu na financier, francouzský mandlový chlebíček s hnědým máslem. Je velmi vláčný, takže není třeba promazávat, a dílo korunuje našlehaná pistáciová ganache obsypadá šťavnatými čerstvými jahodami. Božské!

Suroviny

Na pistáciovou ganache
želatina 1,5 plátku
nasekaný nebo v pecičkách, viz Něco navíc
viz Něco navíc
Na těsto
máslo 100 g
bílek 120 g
cca ze 3 vajec
Na ozdobení
jahody 200 g
odstopkované a rozpůlené
pistácie
loupané (blanšírované) a nasekané

Postup

1

Na ganache dejte nabobtnat želatinu do trošky studené vody. Do vyšší nádoby vložte kousky čokolády a přidejte 1 lžíci pistáciové pasty. Smetanu přiveďte pod bod varu, pak sundejte z plotny a nechte v ní rozpustit nabobtnalou vymačkanou želatinu. Horkou smetanu přilévejte postupně k čokoládě s pastou, vždy promíchejte, aby se čokoláda rozpouštěla. Pak přidejte zbylou pastu a směs promixujte zcela dohladka tyčovým mixérem. Na povrch přitiskněte potravinářskou fólii a odložte nejméně na 4 hodiny do lednice, lépe však přes noc.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Hladkou mouku a cukr prosejte do mísy, přisypte mandlovou mouku. Cedník vyložte plátýnkem a položte na misku. Máslo vložte do rendlíku a na mírném ohni rozpouštějte. Pak teplotu trochu zvedněte a za stálého míchání nechte máslo zbarvit do světle hnědé barvy. Jakmile začne zlátnout a vonět po oříškách, ihned jej přeceďte přes cedník s plátýnkem a nechte zchladnout.

3

Bílky našlehejte metličkou – cílem není vytvořit sníh, jen je nadlehčit. Ve směsi hladké a mandlové mouky a cukru udělejte důlek. Vlijte zpěněné bílky, přidejte pistáciovou pastu a metlou promíchejte na těsto. Odeberte naběračku těsta, vlijte ji do misky se zchladlým hnědým máslem a dohromady prošlehejte. Pak vraťte obsah misky ke zbytku těsta a promíchejte – tento postup zaručí, že máslo rozmícháte v těstě rovnoměrně.

4

Těsto rozetřete do nepřilnavé dortové formy o průměru 20–22 cm (není třeba vymazávat) a pečte 15–20 minut dorůžova. Nechte zcela vychladnout.

5

Vyjměte z lednice ganache a elektrickým šlehačem šlehejte na nízké otáčky jako šlehačku. Přendejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a nastříkejte na dort. Ozdobte jahodami a posypte pistáciemi.

NĚCO NAVÍC
Na ganache použijte bílou čokoládu s vyšším podílem kakaového másla. Osvědčená je ta v pecičkách, kterou prodávají cukrářské e-shopy. Tamtéž seženete i pistáciovou pastu.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...