Polévka podobná téhle se podává na tradičním Octoberfestu. Tam vědí, jak si udělat žízeň i co se nejlíp hodí k pivu!
Suroviny
máslo
4
PL
mrkev
1
ks
nakrájená nadrobno
cibule
1
ks
velká, žlutá, nakrájená nadrobno
česnek
2
stroužek
prolisovaný
mouka pšeničná hladká
30
g
mléko
300
ml
smetana
200
ml
ke šlehání (12%)
pivo světlé
500
ml
světlé
hořčice
1
PL
dijonská
čedar
300
g
zralý, nastrouhaný
sůl
pepř
černý, čerstvě mletý
1 V hrnci na mírném plameni rozpusťte máslo. Přidejte mrkev, cibuli a česnek a opékejte 10 minut doměkka a dosklovita. Přisypte mouku a za stálého míchání ji nechte zezlátnout a rozvonět, trvá to asi 3 minuty. Vlijte mléko a smetanu a metličkou promíchejte, pak zesilte plamen, přidejte pivo a hořčici a za občasného míchání metličkou přiveďte k varu a vařte, dokud nezmizí pivní pěna. Po asi 10 minutách varu hrnec stáhněte z plotny a postupně po hrstech vmíchejte nastrouhaný sýr. Dochuťte solí a pepřem a podávejte.